Yacon

Weet je hoe de knollen van dahlia’s eruit zien? Yacon lijkt er op en groeit op dezelfde manier. Het is een wortelknol oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. Wordt ook wel appelwortel genoemd vanwege de licht zoete smaak. Yacon bevat veel vocht en heeft een fijne bite. Sommige mensen vergelijken die met komkommer.

Wij kregen in 2018 een paar broedknollen van een collega-tuinder. Daar groeiden mooie yaconplanten uit. Met prachtig zacht fluwelen blad en een kleine gele bloem. Omdat het beviel besloten we de yacon in het teeltplan te houden. We zetten ze aan weerszijden van het pompoenenvak. Pompoen- en yaconplanten gunnen elkaar de ruimte. De yacon gaat in de diepte en de hoogte. De pompoen verspreid zich over de grond.

Geen vergeten groente want in Nederland werd yacon nooit geteeld. Daar begint nu langzaam verandering in te komen. In onze zandgrond doet de yacon het goed. Bij het oogsten beschadig je de knol gemakkelijk daarom oogsten we dit gewas voor.

Yacon wordt zoeter als je hem een tijdje laat liggen. Je kan hem zowel rauw als bewerkt eten.

Recepten

In stukjes snijden en rauw door een salade is de eenvoudigste manier.

Op www.tastyyacon.be vind je verschillende recepten.

Ik vond ook een aantal recepten op de website www.mergenmetz.nl. Daar ook veel informatie over dit gewas.

Pompoen-yaconrisotto met pecannoten

Voor vier personen

  • 200 gr arboriorijst
  • 700 gr ongeveer 1 pompoen, geschild, in kleine blokjes schoon aan de haak
  • yacon, geschild, in even grote blokjes ca. 1/3 van de hoeveelheid pompoen
  • 1-2 ui gesnipperd
  • 2-4 tenen knoflook geperst, een kwartier tevoren
  • 2 handen pecannoten, gepeld grof gehakt
  • 1 liter groentebouillon tegen de kook
  • 1 glas droge witte wijn
  • Parmezaanse kaas, fikse hand vol vers geraspt
  • peper uit de molen
  • 1 scheut olijfolie

Bereiding

  1. Neem een stevige, gietijzeren pan. (Een kasserol.) Verhit daarin de olie om matig vuur en smoor de ui tot ze glazig is. Draai het vuur hoog en doe de rijst erbij. Schep om, zodat de korrels gecoat zijn door de olie. Blus af met het glas wijn. Draai het vuur laag.
  2. Doe de blokjes pompoen erbij en een fikse scheut groentebouillon. Schep goed door. Regelmatig roeren en doe er beetje bij beetje bouillon bij als het te droog wordt.
  3. Onderwijl mag de knoflook en de yacon er ook bij. Yacon wordt niet zacht.
  4. Na een minuut of twintig (regelmatig omscheppen en bouillon erbij) heeft u de risotto. Niet te droog, niet te nat. Risotto moet kruipen, zegt men.

Roer nu de kaas en pecannoten erdoor. Breng op smaak met peper.

Bietenstamppot met yacon

Ingredienten

  • 500 gr gekookte biet in kleine blokjes;
  • 250 gr kruimige aardappelen;
  • 1 ui gesnipperd;
  • 150 gr spekblokjes;
  • 5blaadjes salie evt. nerf eruit gesneden;
  • fèta;
  • scheutje arachideolie of ghee;
  • 200 gr yacon in kleine blokjes

Bereiding

  1. Biet ruim van tevoren. Een uurtje koken (afhankelijk van de grootte) en dan pellen. Wegzetten.
  2. Schil de aardappelen, snijd ze in kleinere blokken en zet ze op. Zonder zout (het spek is, als het goed is, zout genoeg).
  3. In een koekenpan of kasserol de olie of ghee verhitten en op zacht vuur de spekblokjes uitbakken. Na een tijdje de ui erbij doen opdat ze glazig wordt.
  4. Terwijl de twee pannen op het vuur staan, de bieten in kleine blokjes snijden en eventueel wat hakken. En de salie oprollen en heel dun snijden.
  5. Als de spek en ui een mooi harmonieus geheel is – misschien een pietsie water erbij doen? – dan mogen de bietenblokjes erdoor worden geschept. Houd het vuur laag.
  6. Aardappels gaar? Afgieten – wat water opvangen – en stampen.
  7. Men de gestampte aardappelen door de bieten-spek-ui massa. Misschien wat kookwater erdoor om het wat smeuïger te maken. Waag het nog een beetje te stampen (misschien helpt het). Schep de salie erdoorheen.
  8. De yacon schillen en in kleine blokjes snijden. Schep die ook door de stamppot. Het wordt een heerlijk grove stamp.
  9. Schep op borden en verkruimel er wat fèta over.