Pompoen

Pompoenen: je hebt ze in allerlei soorten, maten en vormen. Op Moestuin Leyduin hebben we vooral de oranje hokkaïdopompoen (cucurbita Maxima). De stengels of ranken verspreiden zich over de grond, de bladeren zijn groot en tussen al dat groene blad zie je oranje bollen liggen. De pompoen heeft mannelijke en vrouwelijke bloemen. De bevruchting gaat via insecten. Het verschil tussen de bloemen kan je goed zien als ze open zijn. Een deel van de pompoenplanten kweken we voor in de kas maar omdat we daar niet genoeg ruimte hebben en omdat niet alles opkomt zaaien we ook een deel rechtstreeks in de grond. Als het tijdens de kiemtijd niet te nat is en de temperatuur hoog genoeg, gaat dat ook goed.

Hoe oogsten

Begin oktober als ze groot genoeg zijn en de steeltjes verhout oogsten we alle pompoenen in een keer. Een leuk karwei om samen te doen. De pompoen is dan lang bewaarbaar. Ook op ons stukje land op buitenplaats Berkenrode hebben we pompoen staan. Het plan is om die met een bootje over de Leidse Vaart op te halen.

Hoe bereiden

Pompoensoep, pompoentaart, roosteren, pureren, roerbakken; met pompoen kan je veel kanten op.

Recept: geroosterde pompoen, knolselderij en venkel

Ingrediënten: 250 gram pompoen, 250 gram knolselderij, 1 knolvenkel, 200 gram kleine tomaatjes in de helft, 4 teentjes knoflook, gehalveerd, olijfolie.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de knolselderij en snijd hem in stukjes van 2 cm. Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in plakken van 1 cm dik. Verwijder de buitenste taaie bladeren van de venkel, halveer de knol en snijd elke helft in 3 partjes.

Kook de knolselderij en venkel 5 minuten in kokend water met zout. Giet ze af en doe ze in een grote kom. Voeg de pompoen toe met de tomaten en knoflook. Schep er royaal zout en peper door met voldoende olijfolie om de groenten te bedekken.

Doe ze in een braadslede en zet die 30 minuten in de voorverwarmde oven. Draai de stukken om en rooster de groenten tot ze gaar zijn, ongeveer 45 minuten in totaal.

Recept: Curry met pompoen en tofoe

Nodig voor vier personen

250 gram tofoe, 3 grote wortels, een vierde witte kool, 1 kleine pompoen (300 gram), 3 handenvol spinazie, 1 blik kokosmelk (300 ml), 1 à 2 eetlepels pindakaas, 1 à 2 tl groene currypasta (pikant), 1 el sesamzaad, 2 el sojasaus, 3 el arachideolie, 1 el groentebouillion, peper, zout, fijngehakt vers korianderblad.

Maak de groenten schoon. Snijd de wortels in schijfjes, de wittekool in fijne repen en de pompoen in blokjes van 2 cm. Haak de spinazie in grove stukken. Snijd de tofoe in blokjes. Maak een marinade van de sesamzaadjes en de sojasaus. Marineer de tofoe een uur in dit mengsel.

Gebruik een grote wok, dan blijven de groenten lekker knapperig. Wok eerst de wortel in de arachideolie. Voeg vervolgens de witte kool en daarna de pompoen toe. Voeg de currypasta en het groentebouillonblokje toe aan de groenten. Voeg vervolgens de kokosmelk, de pindakaas en de spinazie toe. Draai het vuur uit en laat het even staan zodat de verschillende smaken en aroma’s zich met elkaar vermengen. Let op bij het toevoegen van de pindakaas dat die niet overheerst.

Verhit wat olie in een pannetje en bak hierin de tofoe tot hij een krokant korstje heeft. Die de curry op met rijst. Verdeel de tofoe erover en garneer met wat korianderblad.

Uit: Lekker ecologisch! Van VELT

Recept: chutney van pompoen en appel

Ingrediënten: 250 gram schoongemaakte oranje pompoen met schil, 1 flinke ui, 250 gram geschilde en ontpitte stoofappels, 50 gram gedroogde ananasblokjes, 1.5 eetlepel gemberpoeder, 1 snufje nootmuskaat, 1 laurierblad, 1 snufje koriander, 1 dl rode wijnazijn, 1 kaneelpijpje, 2 eetlepels rietsuiker, 1 eetlepel olie en zout.

Bereiding: week de ananasblokjes in 1 dl water. Snipper de ui. Verwarm de olie en fruit de ui. Snijd de pompoen en appel in stukken. Voeg de pompoen, de ananas met het weekwater, de appels en de kruiden toe en laat het zachtjes stoven gedurende ongeveer 35 minuten. Roer af en toe. Voeg op het laatst de rietsuiker en een snufje zout toe. Lekker bij rijstschotels of als dip bij pikante tofoe. Wil je de chutney bewaren, schep hem dan heet in glazen potjes en sluit ze goed af.

Recept: pompoen-appel galette.

Nodig. Voor het deeg: 200 gram bloem, 150 gram koude boter, 1 eidooier, 50 ml koud water. Voor de vulling: 1 kleine oranje pompoen, 1 rode ui, 1 handje pompoenpitten, 1 el Provencaalse kruiden, 2 appels, 4 el zachte geitenkaas of crème fraiche, 4 takjes tijm.

Bereiding: doe de bloem in een kom en snijd er de boter door. Maak er een kruimelig deeg van. Klop de dooier los met het water en voeg dit toe aan het deeg. Kneed er snel een bal van. Laat zeker een half uur afgedekt in de koelkast rusten. Hoe langer hoe beter. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen en ui in schijven of parten en hussel om met wat olijfolie en Provencaalse kruiden. Bestrooi met wat zeezout. Bak circa 25 minuten in de oven, of tot de pompoen zacht is en begint te kleuren. Snijd de appels in schijfjes. Rol het deeg uit tot een ronde lap van ongeveer 30 cm en leg op een bakblik met wat bakpapier. Verdeel wat lepels geitenkaas of crème fraiche over de bodem en leg de pompoen en de appel erop. Laat een rand deeg vrij. Vouw deze om de vulling. Zet 30 minuten in de oven totdat de bovenkant een beetje goudbruin is. Rooster de pompoenpitten en strooi deze met de tijmtakjes over de galette.

Uit de winterrecepten van Odin, 2019

Couscous met Marokkaanse kikkererwtensoep met pompoen

Uit: Energy & Vegan van Alexander Gershberg

Nodig: 100 gram gedroogde kikkererwten, olijfolie, 1 ui, 1 wortel, 175 gram pompoen, 1 aardappel, ½ courgette, 2 stengels bleekselderij, 1 tl zout, ¼ tl paprikapoeder, ¼ tl kerriepoeder, ¼ tl gemalen komijnzaad, ¼ tl gedroogde kurkuma, zwarte peper, 200 gram couscous, peterselie, fijngehakt om te garneren.

Bereiding. Kikkererwten in 400 gram water koken in snelkookpan of nadat je ze een nacht geweekt hebt. Snijd alle groenten in grove stukken. Bewaar het kookvocht. Verhit 2 eetlepels olie. Voeg de ui toe en fruit 1-2 minuten op hoog vuur. Doe de rest van de groenten erbijen bak 5 minuten. Voeg de kookerwten samen het hun kookvocht en 600 milliliter water toe aan de pan. Voeg het zout, de paprika, komijn, kerrie, kurkuma en een snuf zwarte peper toe. Breng aan de kook en laat afgedekt op middelhoog vuur 30 minuten sudderen. Doe ondertussen de couscous in een kom en voeg naar smaak olijfolie, zout en peper toe. Roer en giet 200 milliliter gekookt water bij de couscous. Het water moet een paar millimeter boven de couscous staan. Roer niet en dek de kom af. Laat 5-10 minuten staan tot de couscous al het water geabsorbeerd heeft. Haal het deksel van de kom en roer de couscous met een vork door. Serveer de couscous in diepe borden, giet de soep eroverheen en garneer met wat peterselie.

Voel je vrij om recepten aan te passen. Ik gebruikte i.p.v. wortel pastinaak en i.p.v. bleekselderij knolselderij en kikkererwten uit blik.

Pompoenragout met seitan

Nodig: 500 g pompoen in blokjes, 1 laurierblad, 150 g seitan, 60 g boter, 40 g bloem, 5 dl groentebouillon, 4 kruidnagels, 2 – 3 tl van: foelie, salie, tijm, gemberpoeder, sojasaus en peper naar smaak.

Bereiding: Pompoenblokjes in weinig water met alle kruiden en specerijen in 12 min gaarkoken. Seitan in blokjes bakken in 20 gram boter. Rest van de boter in een pan smelten, bloem erdoor roeren en al roerend een paar minuten laten garen. Beetje voor beetje het groentekookvocht en de bouillon erbij gieten en tot een glad mengsel roeren. Pompoen met de seitan toevoegen. Enkele minuten zachtjes laten koken. Op smaak maken met peper en sojasaus. Lekker met groene tagliatelle of rijst en een pittige salade.

Het is een vegetarisch recept. Als je in plaats van boter zonnebloemolie gebruikt dan wordt het zelfs vegan.

Bron: Odin recepten