Pompoen

Pompoenen: je hebt ze in allerlei soorten, maten en vormen. Op Moestuin Leyduin hebben we vooral de oranje hokkaïdopompoen (cucurbita Maxima). De stengels of ranken verspreiden zich over de grond, de bladeren zijn groot en tussen al dat groene blad zie je oranje bollen liggen. De pompoen heeft mannelijke en vrouwelijke bloemen. De bevruchting gaat via insecten. Het verschil tussen de bloemen kan je goed zien als ze open zijn. Een deel van de pompoenplanten kweken we voor in de kas maar omdat we daar niet genoeg ruimte hebben en omdat niet alles opkomt zaaien we ook een deel rechtstreeks in de grond. Als het tijdens de kiemtijd niet te nat is en de temperatuur hoog genoeg, gaat dat ook goed.

Hoe oogsten

Begin oktober als ze groot genoeg zijn en de steeltjes verhout oogsten we alle pompoenen in een keer. Een leuk karwei om samen te doen. De pompoen is dan lang bewaarbaar. Ook op ons stukje land op buitenplaats Berkenrode hebben we pompoen staan. Het plan is om die met een bootje over de Leidse Vaart op te halen.

Hoe bereiden

Pompoensoep, pompoentaart, roosteren, pureren, roerbakken; met pompoen kan je veel kanten op.

Recept: geroosterde pompoen, knolselderij en venkel

Ingrediënten: 250 gram pompoen, 250 gram knolselderij, 1 knolvenkel, 200 gram kleine tomaatjes in de helft, 4 teentjes knoflook, gehalveerd, olijfolie.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de knolselderij en snijd hem in stukjes van 2 cm. Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in plakken van 1 cm dik. Verwijder de buitenste taaie bladeren van de venkel, halveer de knol en snijd elke helft in 3 partjes.

Kook de knolselderij en venkel 5 minuten in kokend water met zout. Giet ze af en doe ze in een grote kom. Voeg de pompoen toe met de tomaten en knoflook. Schep er royaal zout en peper door met voldoende olijfolie om de groenten te bedekken.

Doe ze in een braadslede en zet die 30 minuten in de voorverwarmde oven. Draai de stukken om en rooster de groenten tot ze gaar zijn, ongeveer 45 minuten in totaal.

Recept: chutney van pompoen en appel

Ingrediënten: 250 gram schoongemaakte oranje pompoen met schil, 1 flinke ui, 250 gram geschilde en ontpitte stoofappels, 50 gram gedroogde ananasblokjes, 1.5 eetlepel gemberpoeder, 1 snufje nootmuskaat, 1 laurierblad, 1 snufje koriander, 1 dl rode wijnazijn, 1 kaneelpijpje, 2 eetlepels rietsuiker, 1 eetlepel olie en zout.

Bereiding: week de ananasblokjes in 1 dl water. Snipper de ui. Verwarm de olie en fruit de ui. Snijd de pompoen en appel in stukken. Voeg de pompoen, de ananas met het weekwater, de appels en de kruiden toe en laat het zachtjes stoven gedurende ongeveer 35 minuten. Roer af en toe. Voeg op het laatst de rietsuiker en een snufje zout toe. Lekker bij rijstschotels of als dip bij pikante tofoe. Wil je de chutney bewaren, schep hem dan heet in glazen potjes en sluit ze goed af.