Rode kool

Rode kool is een zogenaamde sluitkool. Sluitkolen houden van kleigrond maar op onze zandgrond doet rode kool het ook goed. We hebben er al geoogst die meer dan vijf kilo wegen. De grote kolen snijden we in stukken. Ook dan is de kool nog goed bewaarbaar.

Recept rode kool met kaneelappel

Nodig: 1/2 rode kool, 1 ui, 2 laurierbladeren, 1 à 2 cm verse gember of 1 tl gemberpoeder, 2 el appeldiksap, 1 tl gemalen koriander , vers gemalen peper, zeezout naar smaak,  olijfolie. Voor de gebakken appelschijven: 1 grote appel, kaneel naar smaak, (bruine) suiker naar smaak, een klontje boter, 2 el zure room.

Bereidingswijze:

Gember schillen en raspen op een fijne rasp. Rode kool in smalle reepjes snijden. Ui klein snijden. Rode kool in 10 à 20 min gaar stoven in appeldiksap en eventueel een klein scheutje water met de ui, gember, laurier, peper en koriander. Appel schillen, het klokhuis er uit boren en in schijven van ongeveer 1 cm dik snijden. Appelschijven bestrooien met kaneel en suiker en in boter zacht en bruin bakken op een laag vuur. Laurierbladeren verwijderen uit de rode kool en de stoofschotel op smaak brengen met zout. Serveer op elk bord de rode kool met de appelschijven versierd en een toefje zure room er bovenop.