Raapsteel

Raapsteel kan al in februari buiten gezaaid worden en groeit ook onder koude omstandigheden. Het is daarom een van de eerste voorjaarsgroente die in de volle grond geteeld kan worden.
Als het blad nog jong is kan je het bereiden als salade maar stamppot raapsteel blijft natuurlijk een voorjaarstopper.

Raapsteel heeft een eigen website. www.raapstelen.nl.

Hoe oogsten?

Pak een bosje raapstelen vast en trek die in z’n geheel (met wortel en al) uit de grond. Bij het bed staat een emmer water waarin je de wortels kan afspoelen. Als je de raapsteel thuis in het water zet blijft ze langer vers.

Recept: Raapsteelstampot

Aardappels koken en stampen. Raapsteeltjes even met een uitje of knoflook roerbakken en door de aardappelpuree roeren met peper en zout. En dan kan je er natuurlijk nog van alles door heen doen (kaas, spekjes, gebakken tofu, gebakken champignons, hard gekookt ei). Crème fraîche erbij of een beetje mosterd.

Recept: Raapsteelsoep

Nodig: ui, aardappelen in blokjes, groentebouillon, raapsteel, crème fraîche.
Fruit de ui en de aardappelblokjes in boter. Schenk na vijf minuten voordat ze beginnen te kleuren de bouillon erop. Breng aan de kook. Voeg als de aardappel gaar is de raapstelen en de crème fraîche toe. Maak op smaak met zout en peper. Pureer eventueel tot gladde soep. (Pas op: als je dat in de keukenmachine doet wordt de aardappel snel “lijmerig”).

Moestuin Leyduin