Nieuw-Zeelandse spinazie

Nieuw-Zeelandse spinazie houdt van echt zomerweer en is daarom een goed alternatief voor de gewone spinazie die bij warm weer en lange dagen snel doorschiet.  Nieuw-Zeelandse spinazie komt traag op gang. De kiemtijd is erg lang en daarom kweken we de plantjes voor in de kas. Als ze eenmaal op dreef is is ze niet meer te stuiten.  De plant vertakt zich sterk en heeft uitgespreide stengels die erg kunnen uitgroeien. Nieuw-Zeelandse spinazie is geen familie van de normale spinazie. In het tv programma Maartens Moestuin (aflevering 6) legt Maarten ’t Hart uit waarom hij graag deze groente teelt. Meer uitleg o.a. over de naam op: https://www.mergenmetz.nl/tuin/groentesoorten/nieuw-zeelandse-spinazie/

Hoe oogsten

Je snijdt de stengels af met een mesje. Als je goed kijkt zie je dat elke stengel veel vertakkingen heeft en dat er in de oksels van die vertakkingen weer nieuwe uitlopers verschijnen. De plant groeit dus steeds weer aan. Snijdt de stengel dus niet tot de grond af dan blijft er niets over om verder uit te lopen.

Hoe bereiden

Net als normale spinazie bereiden. Stoven of bakken. Je kan zowel de bladeren als de stengel gebruiken. De stengels hebben wat langer over om gaar te worden. Snijd ze in kleine stukjes.

Recept: Nieuw-Zeelandse spinazie met yoghurt

Ingrediënten: NZ spinazie, ui, knoflook, 1,5 deciliter uitgelekte yoghurt, olijfolie, peper en zout

Fruit de ui drie minuten in hete olie. Voeg de spinazie toe en laat deze met de deksel op de pan gaar worden. Voeg zonodig wat water toe. Laat de spinazie afkoelen, snijd  hem klein, roer er de uitgelekte yoghurt, knoflook, peper en zout door en serveer als koude salade.