Palmkool

Ook bekend onder de naam cavolo nero of Toscaanse kool. Wordt op dezelfde manier geteeld als boerenkool. Palmkool heeft mooi blauwgroen blad en groeit als een palm. Palmkool kan goed tegen kou.

Hoe oogsten

Breek de onderste grote bladeren af. Zolang je de top laat staan groeit er steeds nieuw blad aan en kunnen we er van blijven oogsten. De plant krijgt steeds meer de vorm van een palm.

Hoe bereiden

Als je de nerf te taai vindt snijd je die eruit. Snij het blad in kleine stukjes. Je kan ook de bladeren met nerf en al in kleine stukjes snijden. Zorg bij de bereiding er dan wel voor dat de kool goed gaar wordt. Palmkool wordt vaak met boerenkool vergeleken maar is wat zachter van smaak.

Recept: Toscaanse maaltijdsoep

Nodig: palmkool fijngesneden, 2 vastkokende aardappelen in stukjes, gesnipperde ui, teentje knoflook, een wortel (maar het mag ook een pastinaak zijn als je die in huis hebt), olijfolie.

Bereiding: fruit alles in een ruime pan in de olijfolie, schep regelmatig om en voeg na een paar minuten water toe zodat alles onderstaat. Breng aan de kook en draai het vuur lager. Laat 30 minuten zachtjes pruttelen. Maak op smaak met zout en peper en eventueel wat citroensap.

Recept: Cavolo Nero met chorizo en ingemaakte citroen

BENODIGDHEDEN:

Voor 4 personen:

  • 3 stuks bakchorizo
  • 600 g cavolo nero (Italiaanse boerenkool)
  • 3 tenen knoflook
  • 1 el olijfolie
  • ½ tl paprikapoeder (mild gerookt)
  • 2 kleine ingemaakte citroenen
  • 1 el citroensap
  • 100 g zure room
  • Peper en zout 

BEREIDINGSWIJZE:

Doe de olijfolie in een grote sauteerpan (met passend deksel). Zet op een halfhoog tot hoog vuur. Voeg de chorizo toe zodra de olijfolie heet is en bak die 3 à 4 minuten goudbruin. Doe vervolgens de knoflook erbij en bak 1 minuut tot hij begint te kleuren.  

Roer het paprikapoeder erdoor en schep dan met een schuimspaan de chorizo en knoflook uit de olie in een kleine kom. 

Doe de cavolo nero in drie of vier porties in de pan en roer hem door de olie. Voeg als alle bladeren zijn toegevoegd 2 eetlepels water, ¼ theelepel zout en flink wat peper toe. Laat alles in een gesloten pan 3 minuten smoren en roer twee keer om zodat de bladeren slinken. Haal het deksel van de pan en roer regelmatig tot het vocht uit de pan is verdampt en de koolbladeren gaar, maar nog stevig zijn en bruin beginnen te worden. 

Schep de chorizo en knoflook weer in de pan, samen met de ingemaakte citroenen en het citroensap. Roer nog een keer, haal de pan van het vuur en voeg de zure room toe. Schep alles om tot room en groenten zijn gemengd. Verdeel de cavolo nero over vier kommen of op een grote schaal.