Biet

De stamhouder van alle bieten is de strandbiet, een wilde plant uit het Middellandse Zeegebied. Al voor onze jaartelling ontstonden daaruit gekweekte soorten. Bieten kunnen vanaf half maart tot begin juli gezaaid worden en geoogst van eind juni tot in november. Bieten werden vroeger vaak bewaard door ze in te kuilen. Op Moestuin Leyduin hebben we verschillende soorten rode en gele bieten en de chioggiabiet. Die laatste is zoet van smaak, lichtroze als je hem kookt en als je de rauwe biet doorsnijdt zie je een mooi patroon van rode en witte ringen.

Hoe oogsten

In z’n geheel uit de grond trekken. Als het blad er nog fris uitziet dat niet weggooien maar fijngesneden roerbakken of in de salade of soep. Je kan de biet langer bewaren als het blad er af is.

Hoe bereiden

Eigenlijk begrijp ik niet waarom er voorgekookte bietjes verkocht worden. Vers gekookte bieten zijn veel lekkerder.

Recept: gazpacho van biet (met dank aan de Groentebijbel van Mari Maris)

Ingrediënten: 300 gram bieten gekookt en geschild, 150 lekkere smakelijke tomaten, 1 à 2 tenen knoflook fijngehakt, 1 ui gesnipperd, sherryazijn, olijfolie.

Bereiding: pureer biet, tomaat, knoflook en ui. Voeg water toe tot het een dikke soep wordt. Maak op smaak met de azijn en de olie. Eventueel mierikswortel of gemalen venkelzaad er doorheen. Zet ten minste een uur in de koelkast. Peper en zout naar smaak toevoegen.

Recept: Bietenhummus

Ingrediënten: 3 bietjes (gekookt of in de oven in olie gegaard), 1 blikje kikkererwten (400 gram), 1/2 theelepel komijnpoeder, 1 theelepel gemberpoeder, beetje zout.

Bereiding: Pureer alle ingrediënten voor de hummus tot een gladde massa.

Recept: Tzatziki van biet

4 rode bieten koken en daarna raspen (desgewenst in een keukenmachine);
3 teentjes knoflook toevoegen (gesnipperd);
halve liter/500 gram Turkse of Griekse yoghurt toevoegen
peper en zout naar smaak toevoegen.

Lekker met Turks brood

Recept: Bietenburger

Nodig: 300 gram rauwe bieten, 100 gram feta, ongeveer 20 gram verse gember, 1 ui, 1 ei, 50 gram havermout, 50 gram boekweitmeel, olijfolie, zwarte peper.

Hiermee maak je ongeveer 8 burgers. Je hebt een keukenmachine nodig.

Schil de bieten en gember en snijd in stukjes. Snij de ui en feta in grove partjes, voeg de andere ingrediënten toe. Laat hem draaien tot er een egale massa ontstaat. Zet dit beslag 30 minuten in de koelkast. Kijk of het beslag stevig genoeg is. Voeg zo nodig extra havermout of meel toe. Verhit  boter in een koekenpan en schep met een eetlepel het beslag erin. Druk aan zodat een platte burger ontstaat. Bak een burger om te kijken of het beslag goed is. Vallen de burgers uit elkaar tijdens het bakken? Laat het mengsel dan nog wat langer rusten of voeg een extra ei en wat meel toe. Bak de burgers in 5 à 10 minuten gaar. Heb je er te veel. Je kan ze goed invriezen.

Recept: pittige rode bietensoep.

Nodig (voor vier personen): 150 gram ui,  1 teen knoflook, 500 gram rode biet, een scheut arachideolie, 1 el geraspte verse gember of 1 el gemberpoeder, 1 tl chilipoeder, 1 tl kerriepoeder, 1 tl komijnpoeder, 1 tl korianderpoeder, 1 el balsamicoazijn, 1,5 l groenteboullion, 4 el pindakaaas, een bosje verse koriander, peper en zout.

Bereiding: versnipper de ui en pers de knoflook. Schil de biet en snij hem in blokjes. Fruit de ui in de olie tot hij glazig is. Voeg de biet, gember, knoflook en specerijen toe. Roerbak 3 minuten. Blus met balsamicoazijn. Voeg de bouillon toe en laat koken tot de bieten zacht zijn, Voeg de pindakaas toe, mix de soep glad en breng op smaak met peper en zout. Serveer met vers gehakte koriander.

Ik had geen arachideolie in huis maar met andere olie gaat het ook goed. Peper en zout vond ik niet nodig want de soep heeft zonder al veel smaak. Gebruik niet teveel pindakaas. Je wil de bieten ook kunnen proeven.

Uit: Kook het seizoen. Uitgegeven door VELT 2018

 

foto van Marga Verheije.