Biet

De stamhouder van alle bieten is de strandbiet, een wilde plant uit het Middellandse Zeegebied. Al voor onze jaartelling ontstonden daaruit gekweekte soorten. Bieten kunnen vanaf half maart tot begin juli gezaaid worden en geoogst van eind juni tot in november. Op Moestuin Leyduin hebben we verschillende soorten rode en gele bieten en de chioggiabiet. Die laatste is zoet van smaak, lichtroze als je hem kookt en als je de rauwe biet doorsnijdt zie je een mooi patroon van rode en witte ringen.

Hoe oogsten

In z’n geheel uit de grond trekken. Als het blad er nog fris uitziet dat niet weggooien maar fijngesneden roerbakken of in de salade of soep. Je kan de biet langer bewaren als het blad er af is.

Hoe bereiden

Eigenlijk begrijp ik niet waarom er voorgekookte bietjes verkocht worden. Vers gekookte bieten zijn veel lekkerder.

Recept: gazpacho van biet (met dank aan de Groentebijbel van Mari Maris)

Ingrediënten: 300 gram bieten gekookt en geschild, 150 lekkere smakelijke tomaten, 1 à 2 tenen knoflook fijngehakt, 1 ui gesnipperd, sherryazijn, olijfolie.

Bereiding: pureer biet, tomaat, knoflook en ui. Voeg water toe tot het een dikke soep wordt. Maak op smaak met de azijn en de olie. Eventueel mierikswortel of gemalen venkelzaad er doorheen. Zet ten minste een uur in de koelkast. Peper en zout naar smaak toevoegen.

Recept: Bietenhummus

Ingrediënten: 3 bietjes (gekookt of in de oven in olie gegaard), 1 blikje kikkererwten (400 gram), 1/2 theelepel komijnpoeder, 1 theelepel gemberpoeder, beetje zout.

Bereiding: Pureer alle ingrediënten voor de hummus tot een gladde massa.

Recept: Tzatziki van biet

4 rode bieten koken en daarna raspen (desgewenst in een keukenmachine);
3 teentjes knoflook toevoegen (gesnipperd);
halve liter/500 gram Turkse of Griekse yoghurt toevoegen
peper en zout naar smaak toevoegen.

Lekker met Turks brood

Recept: Bietenburger

Nodig: 300 gram rauwe bieten, 100 gram feta, ongeveer 20 gram verse gember, 1 ui, 1 ei, 50 gram havermout, 50 gram boekweitmeel, olijfolie, zwarte peper.

Hiermee maak je ongeveer 8 burgers. Je hebt een keukenmachine nodig.

Schil de bieten en gember en snijd in stukjes. Snij de ui en feta in grove partjes, voeg de andere ingrediënten toe. Laat hem draaien tot er een egale massa ontstaat. Zet dit beslag 30 minuten in de koelkast. Kijk of het beslag stevig genoeg is. Voeg zo nodig extra havermout of meel toe. Verhit  boter in een koekenpan en schep met een eetlepel het beslag erin. Druk aan zodat een platte burger ontstaat. Bak een burger om te kijken of het beslag goed is. Vallen de burgers uit elkaar tijdens het bakken? Laat het mengsel dan nog wat langer rusten of voeg een extra ei en wat meel toe. Bak de burgers in 5 à 10 minuten gaar. Heb je er te veel. Je kan ze goed invriezen.

Recept: pittige rode bietensoep.

Nodig (voor vier personen): 150 gram ui,  1 teen knoflook, 500 gram rode biet, een scheut arachideolie, 1 el geraspte verse gember of 1 el gemberpoeder, 1 tl chilipoeder, 1 tl kerriepoeder, 1 tl komijnpoeder, 1 tl korianderpoeder, 1 el balsamicoazijn, 1,5 l groenteboullion, 4 el pindakaas, een bosje verse koriander, peper en zout.

Bereiding: versnipper de ui en pers de knoflook. Schil de biet en snij hem in blokjes. Fruit de ui in de olie tot hij glazig is. Voeg de biet, gember, knoflook en specerijen toe. Roerbak 3 minuten. Blus met balsamicoazijn. Voeg de bouillon toe en laat koken tot de bieten zacht zijn, Voeg de pindakaas toe, mix de soep glad en breng op smaak met peper en zout. Serveer met vers gehakte koriander.

Ik had geen arachideolie in huis maar met andere olie gaat het ook goed. Peper en zout vond ik niet nodig want de soep heeft zonder al veel smaak. Gebruik niet teveel pindakaas. Je wil de bieten ook kunnen proeven.

Uit: Kook het seizoen. Uitgegeven door VELT 2018

Recept: Gepofte bietjes met cottage cheese, oregano en citroen

Voor 4 personen:

6 middelgrote rode bieten, schoongeboend;
2 el balsamicoazijn;
5 el olijfolie;
1,5 el verse oreganoblaadjes;
400 g cottage cheese;
1 citroen, schoongeboend.

Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius.

Leg de bieten in de ovenschaal. Dek de schaal af met aluminiumfolie en pof de bieten in ongeveer een uur gaar in de oven.

Laat ze een beetje afkoelen en stroop de schil van de bieten. Snijd ze in grove stukken en doe in een schaal.

Voeg de balsamico, de olijfolie, de oreganoblaadjes en zout en peper naar smaak toe en hussel. Laat minimaal 30 minuten marineren. Verdeel de bietjes over 4 bordjes of schaaltjes en verdeel de cottage cheese erover. Rasp over elke portie wat citroenschil.

Bron: Janneke Vreugdenhil recept in NRC

Recept: rode biet met peperkoek

Ingrediënten (voor 4 personen)

400 g rode biet, een scheut olijfolie, 2 el balsamicoazijn, 1/4 tl chilipoeder, 1 tl kerriepoeder, 1 el sojasaus, 100 g pijnboompitten, 4 plakken peperkoek, 150 g geitenkaas, peper en zout

voor de vinaigrette: 3 el olijfolie, 2 el balsamicoazijn, 1 tl mosterd, 1 tl honing, 1/4 tl chilipoeder, peper en zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180° Celsius.

Schrob de rode bieten schoon. Verwijder de kroontjes en de staartjes en snijd elke biet in stevige blokken. Schik de stukken in een ovenschaal en besprenkel ze met wat olijfolie en 2 eetlepels balsamicoazijn. Voeg het chilipoeder, het kerriepoeder en de sojasaus toe. Meng alles goed door elkaar zodat de stukken rode biet volledig bedekt zijn met olie en kruiden. Zet in de oven en rooster gedurende 40 minuten of tot de bieten zachtgaar zijn. Hussel ze geregeld even door elkaar.

Rooster de pijnboompitten in een hete, droge koekenpan tot ze goudgeel zijn en geuren. Zet ze opzij.

Snijd de peperkoek in dobbelsteentjes en bak ze met een gulle scheut olijfolie in een koekenpan tot ze krokant worden. Houd goed in de gaten dat ze niet zwart worden! Zet ze eveneens opzij.

Meng de ingrediënten voor de vinaigrette door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.

Schik een paar blokken rode biet op een bordje. Strooi er wat vlokken geitenkaas, peperkoekcroutons en pijnboompitten over. Giet de vinaigrette over de salade.

Bron: VELT

Recept: Aardappel-bietentaart met olijven en basilicum

Auteur: Norbert Mergen (www.mergenmetz.nl)

Nodig: 4 aardappels (ca 200 gr), 250 gr of meer bieten, 2 fikse uien, grof gesnipperd, 1 teen knoflook, geperst (kwartier voor verhitting), 100-150 gr zwarte olijven zonder pit, bosje basilicum, 1 potje ansjovis op olie, 1 bakje ricotta, 2 eieren, scheutje olijfolie, vers geraspte Parmezaanse kaas, peper & zout naar smaak

Bereiding: Kook de bieten in een uur of meer gaar. Onder de koude kraan pellen en laten koelen. Ondertussen ook de aardappels koken (kwartier tot 20 minuten) en die afgieten en stampen. Verwarm de oven voor op 200° C. Neem een stevige pan en smoor in wat olijfolie de ui. Het mag bruinen, is misschien wel lekker. Tegen het einde de knoflook erbij doen. Nog wat bakken, omscheppen en vuur uit. Ook wat laten afkoelen. Snijd de bieten in niet te grote blokjes. Laat de olijven goed uitlekken. Zij brengen het zout mee in deze taart. Meng met een mixer de ricotta en twee eieren door de gestampte aardappelen. Schep de gebakken ui en knoflook erdoorheen. Dan de bieten en de olijven. Snijd de basilicum grof in reepjes en meng die ook door de aardappelpuree. Proef af en breng op smaak met versgemalen peper en zout. Bekleed de springvorm met bakpapier of smeer het heel goed in met olie of boter. Schep de massa over in de springvorm en strijk bovenop glad. Drapeer ansjovisjes in een stervorm op de taart en bestrooi het met geraspte Parmezaanse kaas. Schuif in de oven en bak gedurende minstens twintig minuten. Misschien wel iets langer. In elk geval als de bovenkant mooi bruin is, is de taart klaar.

 

foto van Marga Verheije.