Bleekselderij

Bleekselderij heeft brede, volle stelen. Er zijn zelfblekende en groen blijvende soorten. In de supermarkt vind je meestal de bleke soort. In de biologische teelt wordt ook de groene variëteit geteeld wegens de smaak. Wij hebben ze allebei. Je gebruikt vooral de stelen als stoofgroente of rauw. De bladeren kan je gebruiken in de soep.

Hoe bereiden

De onderkant van de plant afsnijden. De stelen in stukjes snijden. Als je de bleekselderij rauw wil eten maak dan hele dunne plakjes.

Recept: Zoetzure bleekselderij

Nodig: struik bleekselderij, 2 tomaten, ui, olie, eetlepel rode wijnazijn, eetlepel honing, 2 kruidnagels.

Bereiding: Snij de bleekselderij in stukjes, kook 10 minuten in weinig water, ontvel de tomaten en snij ze in stukken. Fruit de ui in de olie, voeg de stukken tomaat toe en smoor ze kort, voeg azijn, honing, kruidnagels, peper en zout toe. Schep de bleekselderij er door en stoof ze gaar.

Recept: Bleekselderij met linzen

Nodig (voor 4 personen): struik bleekselderij, 1 ui, scheut olijfolie, 1 laurierblad, 100 ml witte wijn, 1 groentebouillonblokje,  225 g gedroogde linzen of twee blikken linzen, peterselie

Bereiding: Pel de ui en snipper fijn. Verwarm een scheut olie in een pan met een dikke bodem en fruit de ui zachtjes terwijl je de bleekselderij voorbereid. Trek de stengels los van de bleekselderij en snijd onder- en bovenkant iets af. Al te veel groen blad haal je eraf en bewaar je voor een soep, vooral het blad en het binnenste deel smaken het sterkst. Was de groente en snijd in dunne boogjes. Voeg toe aan de ui en stoof 5 min. mee. Voeg dan de bouillon en de wijn toe, neem ½ l water als je droge linzen gebruikt en 100 ml als je al gekookte linzen gaat gebruiken. Voeg ook de droge linzen toe en het laurierblad en laat met een deksel op de pan 25-30 min. koken tot de linzen gaar zijn, maar nog wel heel. In het geval van blikken linzen, laat je de bleekselderij 15 min. stoven en laat je de linzen uitlekken in een vergiet. Die voeg je dan op het laatst nog toe en laat je 5 min. warm worden. Proef voor p&z en bestrooi met gehakte peterselie. Lekker met rijst of brood en een frisse tomatensla. Wil je een wat kruidiger gerecht, probeer dan wat citroen- of sinaasappelrasp of een beetje oregano!

Met dank aan de Kievit in Katwijk.