Bleekselderij

Bleekselderij heeft brede, volle stelen. Er zijn zelfblekende en groen blijvende soorten. In de supermarkt vind je meestal de bleke soort. In de biologische teelt wordt ook de groene variëteit geteeld wegens de smaak. Je gebruikt vooral de stelen als stoofgroente of rauw. De bladeren kan je gebruiken in de soep. Bleekselderij heeft snel last van ziekten en van gebrek aan water. Op Leyduin hadden we de afgelopen jaren niet zulke goede resultaten. Dit jaar telen we bleekselderij op ons stukje land bij Berkenrode en dat lijkt een stuk beter te gaan.

Hoe bereiden

De onderkant van de plant afsnijden. De stelen in stukjes snijden. Als je de bleekselderij rauw wil eten maak dan hele dunne plakjes.

Recept: Zoetzure bleekselderij

Nodig: struik bleekselderij, 2 tomaten, ui, olie, eetlepel rode wijnazijn, eetlepel honing, 2 kruidnagels.

Bereiding: Snij de bleekselderij in stukjes, kook 10 minuten in weinig water, ontvel de tomaten en snij ze in stukken. Fruit de ui in de olie, voeg de stukken tomaat toe en smoor ze kort, voeg azijn, honing, kruidnagels, peper en zout toe. Schep de bleekselderij er door en stoof ze gaar.