Spitskool

Spitskool is het kleine zusje van de witte kool en stelt minder eisen aan de vruchtbaarheid van de grond. Ook op zandgrond is de teelt daarom mogelijk. Op Moestuin Leyduin telen we spitskool vrij vroeg in het seizoen zodat er later plaats is voor andere koolsoorten zoals boerenkool en palmkool.

Hoe oogsten

In z’n geheel uit de grond trekken. Wortels en bladeren die je niet mee naar huis wilt nemen afsnijden en in de kist gooien die daarvoor klaar staat.

Hoe bereiden

Spitskool is zeer geschikt voor een zomerse rauwkostsalade. Raspen en mengen met olie en azijn, beetje zout en peper erbij. Laat minstens een uur marineren.

Recept: spitskool met vijgen

Ingrediënten: fijngesneden spitskool, knoflook fijngehakt, handje gedroogde vijgen in reepjes, tijm, appel(cider)azijn.

Bereiding: bak de kool en knoflook even in de olijfolie. Voeg de vijgen en tijm toe. Blus af met de azijn en water tot er een bodempje vocht in de pan staat. Breng aan de kook, draai het vuur lager en stoof in een paar minuten zachtjes gaar. Voeg op het laatst nog wat tijm, peper en zout toe.

Recept: Geroosterde spitskool met pinda-sesamdressing

Voor 4 personen:

2 kleine spitskolen, elk in de lengte in achten;
3 el arachide- of zonnebloemolie;
3 el pinda’s, grof gehakt;
2 el geraspte kokos;
1 el sesamzaad;
4 el grof gesneden koriander;
¼ – ½ rode chilipeper, fijngesneden
.

Voor de pinda-sesamdressing:

1 teen knoflook, fijngesneden;
1 rode chilipeper, fijngesneden;
een snuf grof zout;
100 g pindakaas;
50 g tahin;
2 tl geraspte gember;
1 tl suiker;
1 tl sesamolie;
1 el rijstazijn;
2 el Japanse sojasaus;
sap van ½ – 1 limoen

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de parten spitskool op de bakplaat, bestrooi ze met zout en besprenkel met olie. Rooster de kool tot hij beetgaar is en aan de buitenkant een beetje begint te blakeren. Hoelang dat duurt, hangt af van uw oven, het kan in een kwartier gepiept zijn maar ook een halfuurtje kosten.

Doe voor de dressing de knoflook, chilipeper en een snuf grof zout in de vijzel en wrijf fijn. Voeg de pindakaas en tahin, de gember, suiker, rijstazijn, sojasaus, het sap van een halve limoen en 60 ml water toe en roer tot een gladde saus. Proef en voeg naar smaak extra limoensap toe. Roer er als de saus te dik is nog wat extra water door.

Rooster de pinda’s, kokos en het sesamzaad op laag vuur in een kleine, droge koekenpan lichtbruin. Verdeel de parten spitskool over 4 borden of leg ze op een grote schaal. Lepel er wat van de pinda-sesamdressing over en bestrooi met het pinda-kokosmengsel, de koriander en chilipeper. Geef de rest van de dressing apart erbij.

Bon: Janneke Vreugdenhil NRC