Knolselderij

Hoewel je van knolselderij ook het blad kan eten gaat het om de verdikte wortel, de knol die half boven en half in de grond groeit. Knolselderij houdt van zware grond en gedijt dus goed in kleigrond. In de zandgrond van  Moestuin Leyduin blijven ze vrij klein. Knolselderij kan niet tegen vorst.  Ze worden daarom meestal in oktober geoogst. Voor langere bewaring kunnen ze ingekuild worden. Thuis kan je ze een tijdje bewaren op een koele, droge plek. Snijd de stengels en het blad er af dan blijft de knol langer goed.

Hoe oogsten

Onder de verdikte wortel zitten nog tientallen dunnere wortels die de plant stevig in de grond verankeren. Er is behoorlijk wat kracht voor nodig om de knol met de riek uit de grond te halen.

Hoe bereiden

Schil en was de knol goed. Knolselderij verkleurt snel na het schillen. Dat heeft geen effect op de smaak maar ziet er niet zo  aantrekkelijk uit. Knolselderij wordt rauw geraspt in salades verwerkt, in de soep, in ovenschotels en is ook lekker als puree.

Recept: Knolselderij met tomatensaus

Nodig: knolselderij, in plakken van 5 mm, ongeveer 80 gram Parmezaanse kaas, 5 dl tomatensaus, 4 eetlepels broodkruim of paneermeel, boter.

Bereiding: leg een laagje knolselderij in een beboterde ovenschaal en bestrooi met parmezaan en wat flintertjes boter. Maak zo laagjes en schenk er de hete tomatensaus over. Bestrooi met paneermeel en parmezaan en eventueel mozarella en nog wat boter. Laat 30 tot 40 minuten garen in een oven van 180 graden. Als de knolselderij gaar is maar nog niet gegratineerd zet hem dan nog even onder de grill.

Recept: knolselderij puree

Nodig: 500 gram aardappelen geschild en grof gesneden, 500 gram knolselderij grof gesneden, 1,5 liter groentebouillion, 50 gram boter, 2 tenen knoflook fijngehakt, 1,5 dl melk, 1 ei, paar takjes salie en tijm.

Bereiding: kook de aardappelen en knolselderij in groentebouillion. Giet af en laat uitdampen. Smelt de boter in dezelfde pan en doe de knoflook, salie en tijm en melk erbij. Laat een paar minuten trekken en voeg dan de groenten toe. Stamp er puree van. Gebruik liever niet de staafmixer want dat maakt de puree snel plakkerig. Doe er zout en peper bij. Doe het ei er doorheen om het geheel wat luchtiger te maken. Eventueel ook een beetje boter of crème fraîche.