Meiraap

De meiraap is een brassica, of te wel familie van de kolen. Anders dan de naam ons doet geloven loopt het meiraapseizoen van eind mei tot in november. Op Moestuin Leyduin telen we ze in het voor- en het najaar. In de zomer hebben meiraapjes snel last van de koolvlieg en dan hebben we ook veel andere groenten. Voor de komst van de aardappel was de raap de basis van veel menu’s. Nu is het een minder bekende groente. We telen twee soorten. De Milanese witte roodkop en een ronde gele, goldana genaamd.

Hoe oogsten

Uit de grond trekken. Het bovenste deel van de knollen komt wat boven de grond. Daaraan kan je zien of je een grote of een kleintje te pakken hebt.

Hoe bereiden

Jonge,  net geoogste exemplaren hoeven niet geschild te worden. Als het blad er nog fris groen uitziet kan je dat ook eten. Meiraap kan je rauw eten (geraspt door rauwkost, in kleine stukjes door de salade), koken (even prikken of ze gaar zijn) of bakken. In blokjes snijden, bakken, afblussen met witte wijn, groenteboullion of water. Lekker met bosui, feta, citrusfruit, paddenstoel, munt, tijm.

Moestuin Leyduin snijbiet