Meiraap

De meiraap is een brassica, of te wel familie van de kolen. Anders dan de naam ons doet geloven loopt het meiraapseizoen van eind mei tot in november. Op Moestuin Leyduin telen we ze in het voor- en het najaar. In de zomer hebben meiraapjes snel last van de koolvlieg en dan hebben we ook veel andere groenten. Voor de komst van de aardappel was de raap de basis van veel menu’s. Nu is het een minder bekende groente. We telen twee soorten. De Milanese witte roodkop en een ronde gele, goldana genaamd.

Hoe oogsten

Uit de grond trekken. Het bovenste deel van de knollen komt wat boven de grond. Daaraan kan je zien of je een grote of een kleintje te pakken hebt.

Hoe bereiden

Jonge,  net geoogste exemplaren hoeven niet geschild te worden. Als het blad er nog fris groen uitziet kan je dat ook eten. Meiraap kan je rauw eten (geraspt door rauwkost, in kleine stukjes door de salade), koken (even prikken of ze gaar zijn) of bakken. In blokjes snijden, bakken, afblussen met witte wijn, groenteboullion of water. Lekker met bosui, feta, citrusfruit, paddenstoel, munt, tijm.

Recept: meiraap met walnoot

Ingrediënten 2 personen

200 g meiraapjes, 2 uien, 100 g ham, 75 g gepelde walnoten, takje citroenmelisse of een scheutje citroensap, een paar sprieten bieslook, een scheutje slagroom of sojaroom, evt zeezout naar smaak, vers gemalen peper, olijfolie

Bereidingswijze:

  1. Ui schillen, op het wortelkantje neerzetten en halveren. Beide helften plat neerleggen en met de lijnen van de ui in partjes snijden.
  2. Uien roerbakken in olie. Loof van de meiraapjes snijden, de knolletjes klein snijden en toevoegen aan de uien. Met een scheutje water in 5 à 10 min gaar stoven.
  3. Mals loof fijn snijden.
  4. Walnoten fijn hakken.
  5. Ham in kleine blokjes snijden.
  6. Bieslook fijn knippen.
  7. Citroenmelisse fijn hakken. Ham, walnoten, room en fijngehakt loof en kruiden toevoegen.

Ben je vegetariër, eet je vegan? Zonder ham is het ook lekker. Tip: gebruik de bosuitjes die je oogst i.p.v. gewone ui.

Moestuin Leyduin snijbiet