Schorseneer

Schorseneren hebben lange smalle bladeren. Ze zijn lang, dun en donkerbruin en bevat veel plakkerig, roomachtig melksap. De naam zou een samentrekking zijn van het Italiaanse scorzo (schil) en nera (zwart). Een vroegere benaming is keukenmeidenverdriet omdat je handen bruin en kleverig worden bij het schillen. Ik spoel het zand er eerst goed af en schil ze dan met een dunschiller. Je kan ze ook eerst koken en dan pas schillen.  Liefhebbers omschrijven de smaak van schorseneren door ze te vergelijken met asperges en oesters. Net als pastinaak staan ze lang op het land. We zaaien ze in april en oogsten ze pas vanaf oktober. Ze zijn winterhard en kunnen de hele winter in de grond blijven als het tenminste niet te nat is.

Hoe oogsten

Wat mij betreft is schorseneer de meest moeilijke groente om te oogsten die we op de tuin hebben. Schorseneren zitten diep in de grond en zijn daarom lastig te oogsten zonder ze af te breken.  Alle stukjes schorseneer die in de grond blijven zitten lopen het volgende jaar weer uit. We oogsten ze daarom voor. Als ze erg vast zitten maken we naast de rij een diepe geul zodat we ze daarna makkelijker uit de grond krijgen en niet kapot steken met de riek.

Hoe bereiden

Snijdt het loof van de wortel. Dan kan je de schorseneer langer bewaren. Schillen met een dunschiller of aardappelschilmesje. Schorseneren verkleuren snel als ze geschild zijn. Leg ze daarom in een bak koud water. Snijd de schorseneren in stukken van een centimeter of drie en blancheer of stoom ze ongeveer in 8 minuten gaar. Je kan ze ook smoren of roerbakken.

op www.schorseneren.nl vind je veel recepten.

Recept: schorseneer met pastinaak

Nodig: evenveel schorseneren als pastinaak, theelepel kerry of gemengde kruidenpoeder, olijfolie, boter, teentje knoflook fijngehakt, paar handen taugé, paar (bos)uitjes, ca 1,5 dl groente- of kippenbouillon.

Bereiding: de plakken schorseneer en pastinaak moeten ongeveer even groot zijn. Bestrooi ze met het kruidenmengsel. Bak ze in een brede pan in de olijfolie tot ze zacht zijn. Voeg dan de knoflook, ui en de boter toe. Draai het vuur lager en schud een paar keer om. Voeg de bouillon toe en op het laatst de taugé.