Radijs

Radijs is een van de oudste cultuurgewassen. In Egypte werden ze al geteeld voor de tijd van de pyramiden en ook de chinezen kweken al duizenden jaren radijs. In onze streken hebben de radijzen waarschijnlijk hun intrede gedaan in de 16e eeuw. Ze werden gebruikt om de eetlust op te wekken en om de smaakpapillen te reinigen bijvoorbeeld voor het proeven van wijn. Radijs is een koolsoort die al vroeg in het jaar gezaaid en geoogst kan worden. Op Moestuin Leyduin hebben we verschillende soorten: rode, witte, ronde en langwerpigen.

Oogsten

Zoek de grote radijzen in de rij en trek die uit de grond. Hoe weet je of je een grote te pakken hebt? Vooral bij de langwerpige, witte (ook wel ijspegel) genaamd is dat makkelijk. De radijsknol komt een stukje boven de grond. Ook geldt: veel een groot blad betekent een grote radijs. Ook het blad van de radijs mee naar huis nemen en eten als salade, op een boterham met kaas of samen met andere groente roerbakken.

Recepten

Rauw zo vers mogelijk eten. Als je ze wilt bewaren snijdt dan het loof eraf want dat onttrekt vocht aan de knolletjes. En zijn ze toch wat slap geworden leg ze dan even in het water. Goed te combineren met bieslook en zuring. Aanmaken met azijn, olijfolie, kappertjes, rozijnen, appel enz. enz.

In deze oogstwijzer vind je bij raapsteel een lekker recept voor een frisse lentesoep waarin zowel radijs als raapsteel verwerkt wordt.

Gebakken radijs (recept van Samuel Levie)

Nodig voor 2 personen: bosje radijs met vers loof, 50 gram gerookte amandelen, 3 el olijfolie, citroen, 1 ingemaakte citroen, el boter.

Scheid de radijsjes van het loof en was en droog beide. Doe het blad met de amandelen, olijfolie en het sap van een kwart citroen in een keukenmachine (of in een vijzel) en draai tot een pestoachtige substantie. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de radijsjes doormidden en snijd de schil van de ingemaakte citroen in kleine stukjes. Heb je geen ingemaakte citroen in huis dan kan je daarvoor eventueel ook de rasp van de citroenschil gebruiken. Verwarm in een pannetje de boter tot hij bruin begint te worden en voeg dan de radijsjes toe. Bak zo’n drie minuten en breng op smaak met zout. Voeg de ingemaakte citroen toe en roer even om. Doe op elk bord een cirkeltje van de radijsbladpesto en verdeel de radijsjes over de borden. Bestrooi naar smaak met wat extra zout. Serveren als voorgerecht.

Moestuin LeyduinMoestuin Leyduin sla