Tuinbonen

De grootste bonen op de tuin en ook de bonen die het vroegst in het seizoen geoogst kunnen worden. Dat komt omdat tuinbonen goed tegen kou kunnen en daarom al eind februari de grond in kunnen. Het is het eerste bloeiende gewas op de groentetuin. Echte aankondigers van de lente en het nieuwe teeltseizoen en fijn voor de bijen.Tuinbonen zijn zeer eiwitrijk en daarom een goede vleesvervanger. Ze hebben een licht bittere smaak.

Hoe oogsten

Pluk alleen de grote bonen en voel of ze stevig zijn dan weet je zeker dat ze goed gevuld zijn. De bonen zitten stevig vast. Pluk daarom met twee handen. Met een hand hou je de stengel vast zodat je de plant niet kapot trekt. Trek de boon naar beneden dan laat hij makkelijk los.

Hoe bereiden

Kook de bonen tot ze net gaar zijn. Een beetje bonenkruid erbij maakt ze beter verteerbaar.

Recept: tuinbonentambouille

Nodig: 250 gram tuinbonen, 1 à 2 tenen knoflook, olijfolie, paar druppels citroensap, 2 takjes tijm, gerist en gehakt, ca. 30 gram parmezaan of pecorino, geraspt.

Blancheer de tuinbonen. Pureer ze met de overige ingrediënten tot een smeuïge massa. Maak ze op smaak met de kaas en peper. Gebruik als smeersel op brood of als bijgerecht.

Tuinbonensalade met pistachenoten

Nodig: 250 gram gedopte tuinbonen, zeezout, 25 gram pistachenoten (geroosterd), 25 gram boekweit (geroosterd), paar takjes bladpeterselie, paar takjes dille, paar takjes munt, geraspte schil van halve citroen. Voor de dressing: sap van kwart citroen, olijfolie, zeezout en versgemalen peper

Kook de tuinbonen 2 minuten in ruim gezouten water en spoel ze dan af onder de koude kraan. Roer alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Doe de tuinbonen in een kom, voeg de rest van de ingrediënten en de dressing toe en schep alles goed door elkaar.

Tuinbonenhummus

Nodig: 400 gram tuinbonen gedopt, sap van 1 citroen, bosje munt, versgemalen peper naar smaak.

Kook de tuinbonen in 8 minuten gaar. Giet af en voeg het citroensap en de munt blaadjes toe. Pureer tot een dikke hummus met een staafmixer of in de blender of keukenmachine. Proef en voeg naar smaak nog versgemalen peper toe. Vind je dat in hummus tahin en knoflook hoort, voeg dat dan gerust naar smaak toe.

Pappardelle met kapucijners, doperwten en tuinbonen: Recept van deelnemer Thomas Mol

 voor 4 personen

Nodig: 300 g pappardelle, 25 g  boter , 50 g pecorino of parmigiano reggiano, 1 kilo tuinbonen (in peul), 750 g doperwten (in peul), 500 g kapucijners (in peul),  1 courgette, 125 g crème fraîche, schil van 1 kleine citroen (zest, alleen het dunne gele laagje van de schil), zout en peper, bonenkruid.

optioneel: paar plakjes spek.

Bereiding: Zet een pan met gezouten water op voor de pappardelle en een pan water voor de bonen. Kook de kapucijners 10 minuten. Doe na 6 minuten de tuinbonen erbij (koken 4 min. mee). Doe na 8 minuten de doperwtjes er bij (koken 2 min. mee). Afgieten en opzij zetten.

Optioneel, bak de plakjes spek krokant en neem uit de pan.

Snijd de courgette in stukjes en bak enkele minuten in olijfolie. Voeg de tuinbonen, de doperwten en de kapucijners toe en bak nog twee minuutjes. Kook ondertussen de pappardelle.

Schep de crème fraîche, citroenschil en bonenkruid bij de courgette en breng op smaak met zout en peper. Giet de pappardelle af en doe meteen terug in de pan, eventueel met beetje kookvocht.

Roer er direct de boter en pecorino (of parmigiano) door.

Optioneel: verkruimel de uitgebakken spek en voeg dit toe.

Roer dan de groenten/bonensaus en de pasta door elkaar en serveer meteen.

Lekker met nog een frisse salade ernaast.