Pastinaak

In april gezaaid en dan ongeveer een half jaar later geoogst. Pastinaak staat samen met schorseneer het langst in de grond van Moestuin Leyduin. Pastinaak houdt van losse grond waardoor ze mooi recht naar beneden kan groeien en vraagt weinig tot geen bemesting. Het zaad kiemt langzaam. In het begin komt er dan ook een hoop wiedwerk aan te pas om de kiemplantjes te redden zodat ze niet overwoekerd worden door onkruid.

Aan pastinaak werd in de middeleeuwen allerlei heilzame werkingen toegeschreven. De groente zou kies- en buikpijn bestrijden, lust bij mannen opwekken en hen ook nog eens genezen van gezwollen testikels. En daarna raakte pastinaak in de vergetelheid. Nu weer helemaal herontdekt. Terecht. Het is een lekkere groente die je op veel manieren kan bereiden.

Hoe oogsten

Als je er allergisch voor bent kan aanraking met het blad van de pastinaak dezelfde reactie oproepen als met de berenklauw. Rode vlekken en zelfs verbranding. We oogsten de pastinaak daarom voor zodat je ze in de schuur veilig in je tas kan stoppen.

Hoe bereiden

Sommige pastinaken groeien nogal grillig. Voor de smaak maakt dat niet uit. Voor het bereiden boen ik de pastinaak goed schoon. Schillen met een dunschiller kan ook maar is wel meer werk. Na schillen snel verwerken want ze kunnen snel bruin kleuren. Pastinaak is lekker in allerlei groentestoofgerechten en combineert goed met tomaat en paprika. Je kan er ook chips van maken. Dunne plakjes schaven en frituren in zonnebloemolie.

Recepten

Voor pastinaakpuree, zie het recept van knolselderijpuree. Meng er eventueel rucola door.

Kijk op www.pastinaak.nl voor veel lekkere recepten.

Recept: pastinaak rösti

Nodig: 1 ui, 250 gram pastinaak, 1 handje verse peterselie, 2 eieren, 1 tl tijm, 50 gram geraspte kaas, 2 el maïzena, 1 tl bakpoeder.

Bereiding: rasp de pastinaak grof. Leg in een vergiet en gooi er 2 liter kokend water over. Laat goed uitlekken. Droog eventueel met een theedoek na. Hak de peterselie fijn en snijd de ui in stukjes. Kluts de eieren en roer er pastinaak door met de peterselie, tijm, ui en de geraspte kaas. Voeg de maïzena en wat zout en peper toe. Vorm met natte handen koekjes van de pastinaak. Verhit een laagje olie. Leg de koekjes erin en draai ze om als ze loslaten van de bodem. Bak ze goudbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier. Lekker met appelmoes.

Recept: hutspot met noten en vijgenjus.

Nodig voor vier personen. Voor de hutspot: 1 kilo kruimige aardappelen, 500 gram wortelen, 500 gram pastinaken, 500 gram uien, 1 el kerriepoeder, 50 gram gemberwortel, 2 teentjes knoflook, 100 gram ongebrande cashewnoten. Voor de jus: 5 gedroogde vijgen, 1 el olie of boter, 1 sjalotje, 150 ml rode wijn, 50 ml balsamicoazijn, 1 el tijmblaadjes, zout en peper.

Bereiding van de hutspot: Schil de aardappelen en snijd in vieren. Schrob wortel en pastinaak schoon. Snijd in stukjes. Pel en snijd de ui in ringen. Haak knoflook en gember heel fijn. Kook aardappel, wortel en pastinaak met wat zout en kerriepoeder in ongeveer 20 minuten gaar. Bak de uien en de gember 3 minuten in wat olie of boter. Voeg de knoflook toe en bak het geheel nog eens 3 minuten op een laag vuur. Rooster de noten in een droge koekenpan goudbruin. Giet de aardappelen en wortelgroenten af. Stamp tot een grove puree en roer het uimengsel en de noten door de hutspot.

Bereiding van de vijgenjus: snijd de vijgen in stukjes en snipper het sjalotje. Bak vijgen en sjalot 4 minuten in de olie. Blus af met de rode wijn en de azijn. Strooi er tijm bij en voeg peper en zout naar smaak toe. Laat een beetje inkoken tot jusdikte.