Pastinaak

In april gezaaid en dan ongeveer een half jaar later geoogst. Pastinaak staat samen met schorseneer het langst in de grond van Moestuin Leyduin. Pastinaak houdt van losse grond waardoor ze mooi recht naar beneden kan groeien en vraagt weinig tot geen bemesting. Het zaad kiemt langzaam. In het begin komt er dan ook een hoop wiedwerk aan te pas om de kiemplantjes te redden zodat ze niet overwoekerd worden door onkruid.

Aan pastinaak werd in de middeleeuwen allerlei heilzame werkingen toegeschreven. De groente zou kies- en buikpijn bestrijden, lust bij mannen opwekken en hen ook nog eens genezen van gezwollen testikels. En daarna raakte pastinaak in de vergetelheid. Nu weer helemaal herontdekt. Terecht. Het is een lekkere groente die je op veel manieren kan bereiden.

Hoe oogsten

Vlak boven de grond vastpakken en dan uit de grond trekken. Lukt dat niet, gebruik dan een riek. Zorg dat er geen resten van de pastinaak in de grond achterblijven. Bij zonnig weer ervoor zorgen dat je armen bedekt blijven tijdens het oogsten. Het blad van de pastinaak kan een allergische reactie veroorzaken.

Hoe bereiden

Sommige pastinaken groeien nogal grillig. Voor de smaak maakt dat niet uit. Voor het bereiden boen ik de pastinaak goed schoon. Schillen met een dunschiller kan ook maar is wel meer werk. Na schillen snel verwerken want ze kunnen snel bruin kleuren. Pastinaak is lekker in allerlei groentestoofgerechten en combineert goed met tomaat en paprika. Je kan er ook chips van maken. Dunne plakjes schaven en frituren in zonnebloemolie.

Recepten

Voor pastinaakpuree, zie het recept van knolselderijpuree. Meng er eventueel rucola door.

Kijk op www.pastinaak.nl voor veel lekkere recepten.

Recept: pastinaak rösti

Nodig: 1 ui, 250 gram pastinaak, 1 handje verse peterselie, 2 eieren, 1 tl tijm, 50 gram geraspte kaas, 2 el maïzena, 1 tl bakpoeder.

Bereiding: rasp de pastinaak grof. Leg in een vergiet en gooi er 2 liter kokend water over. Laat goed uitlekken. Droog eventueel met een theedoek na. Hak de peterselie fijn en snijd de ui in stukjes. Kluts de eieren en roer er pastinaak door met de peterselie, tijm, ui en de geraspte kaas. Voeg de maïzena en wat zout en peper toe. Vorm met natte handen koekjes van de pastinaak. Verhit een laagje olie. Leg de koekjes erin en draai ze om als ze loslaten van de bodem. Bak ze goudbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier. Lekker met appelmoes.

Recept: Gierstrisotto met pastinaak

Nodig voor 2personen: 125 g gierst (afgespoeld in een fijne zeef), 50 ml olijfolie, 30 g sjalotjes, 1 teen knoflook, blaadjes van 2 takjes tijm, 50 ml witte wijn, 250 ml bouillon, 200 g pastinaak, 1 appel, 50 g walnoten, 50 g oude kaas

Bereidingswijze: Doe 2 el olijfolie in een ruime pan en verhit op hoog vuur..Snipper sjalot en knoflook. Bak de helft hiervan in olie glazig. Voeg gierst toe, laat kort meestoven tot die ook wat glazig wordt. Voeg de tijm toe. Blus af met witte wijn. Laat iets verdampen en voeg scheutje voor scheutje bouillon toe tot de gierst gaar en lekker romig is.

Schaaf 1 pastinaak in hele dunne lange plakken. Frituur deze in een andere pan krokant in een laagje olie. Laat uitlekken op keukenpapier. Deze pastinaakchips zijn voor de garnering. Frituur in dezelfde olie heel kort de blaadjes salie. Laat ook uitlekken.

Snij de rest van de pastinaak in blokjes van 1,5 cm en doe dat ook met de appel. Verhit wat olie of boter in een pan en fruit er de andere helft van sjalot en knoflook glazig in. Voeg de pastinaakblokjes toe en bak het geheel al omscheppend gaar.

Voeg de laatste 5 minuten de appel toe en verwarm die even mee. Rooster de walnoten in een droge koekenpan krokant.

Schep de risotto in een diep bord en schep de pastinaak met appel erop. Strooi de nootjes erover en rasp er wat oude kaas over. Leg de pastinaakchips erop.

Van: odin.nl/recepten

Recept: hutspot met noten en vijgenjus.

Nodig voor vier personen. Voor de hutspot: 1 kilo kruimige aardappelen, 500 gram wortelen, 500 gram pastinaken, 500 gram uien, 1 el kerriepoeder, 50 gram gemberwortel, 2 teentjes knoflook, 100 gram ongebrande cashewnoten. Voor de jus: 5 gedroogde vijgen, 1 el olie of boter, 1 sjalotje, 150 ml rode wijn, 50 ml balsamicoazijn, 1 el tijmblaadjes, zout en peper.

Bereiding van de hutspot: Schil de aardappelen en snijd in vieren. Schrob wortel en pastinaak schoon. Snijd in stukjes. Pel en snijd de ui in ringen. Haak knoflook en gember heel fijn. Kook aardappel, wortel en pastinaak met wat zout en kerriepoeder in ongeveer 20 minuten gaar. Bak de uien en de gember 3 minuten in wat olie of boter. Voeg de knoflook toe en bak het geheel nog eens 3 minuten op een laag vuur. Rooster de noten in een droge koekenpan goudbruin. Giet de aardappelen en wortelgroenten af. Stamp tot een grove puree en roer het uimengsel en de noten door de hutspot.

Bereiding van de vijgenjus: snijd de vijgen in stukjes en snipper het sjalotje. Bak vijgen en sjalot 4 minuten in de olie. Blus af met de rode wijn en de azijn. Strooi er tijm bij en voeg peper en zout naar smaak toe. Laat een beetje inkoken tot jusdikte.

Recept: Pastinaakcake

Nodig: 250 gram geraspte pastinaak, 200 gram rietsuiker (ik deed ongeveer 100 gram en vond dat ruim voldoende MV), 2 eieren geklutst, 125 gram plantaardige olie, 125 gram zelfrijzende bloem, 1 tl kaneelpoeder, 1tl gemalen kardemon, 0,5 tl gemberpoeder, 0,5 tl gemalen kruidnagel, 0,5 tl zeezout,

Bereiding: Verwarm de oven voor op 180 gr Celsius. Vet een kleine cakevorm in met een beetje olie en bestrooi met een beetje bloem. Meng de geraspte pastinaak met de suiker. Roer er de eieren door en vervolgens de olie. Meng de bloem met de specerijen en het zout. Roer het bloemmengsel door het pastinaakmengsel. Giet het beslag in de cakevorm en bak ongeveer  1 uur in de oven  op 180 graden. Test of de cake gaar is door er met een vork of een breinaald in te prikken. Komen die er schoon uit dan is de cake gaar. Laat de cake afkoelen in de vorm en laat het vervolgens op een taartrooster helemaal koud worden.

Uit: het tijdschrift Seizoenen van VELT