Spinazie

Oude Chinese en Arabische geschriften verhalen al over spinazie. Afkomstig uit Midden-Azië kwam deze groente in de 12de eeuw via Spanje Europa binnen. Het is een snelgroeiend gewas dat vooral in de lente en herfst geteeld word. In de zomer schiet spinazie snel door. De plant gaat dan bloeien, is lastig te oogsten en de bloemetjes zijn niet lekker.
Nederlanders maken zich (naar het schijnt als enige in de wereld) druk om het opwarmen van spinazie omdat het aanwezige nitraat zich om kan zetten in nitriet. Het voedingscentrum heeft hier lang voor gewaarschuwd maar doet dit sinds 2014 niet meer. Als je normale porties eet is er niets aan de hand. Restjes snel in de koelkast stoppen en niet te lang bewaren.

Oogsten

Bij de eerste oogst snijd je spinazie af met een scherp mes. Niet helemaal tot aan de grond want dan kan de plant nog een keer aangroeien. Bij de tweede oogst mag je de hele plant uit de grond trekken.

Recepten

Spinazie uit de oven

Nodig: spinazie, eieren, knoflook of bieslook, peper en zout.
Pureer de spinazie en voeg net voldoende ei toe dat het een smeuïge massa wordt. (Gebruik zo min mogelijk ei, het moet tijdens het bakken tot een stevige koek leiden. Voeg peper en zout en knoflook of bieslook toe. Bekleed een taartvorm met bakpapier. Vul met een laag spinazie van maximaal 2 centimeter en maak vlak. Bak ongeveer 20 minuten in een oven van 160 graden, tot het mengsel stevig is en net begint te kleuren. Snijd er punten van.

Spinaziesalade met ei

Voor 2 personen.

Ingrediënten: 400 gram kleine aardappelen, 4 eieren, 2 eetlepels vloeibare margarine, 100 gram diepvries doperwtjes, 1 bosuitje, 1 eetlepel witte wijnazijn, 1 theelepel mosterd, 1 eetlepel olijfolie, 200 gram spinazie, 4 olijven

Bereiding

Schil de aardappelen en snijd ze in parten. Kook de aardappelpartjes in weinig water in ca. 10 minuten gaar. Kook de eieren hard en laat ze afkoelen. Bak de aardappelpartjes in de hete margarine goudgeel. Kook de doperwtjes 1 minuut in een bodempje water. Was het bosuitje en snijd het in smalle ringen. Pel de eieren. Snijd 2 eieren in parten en zet ze apart. Halveer de andere eieren en neem de dooiers er uit. Hak het eiwit fijn. Wrijf de dooiers door een zeef. Maak van de eierdooiers met de azijn, de mosterd, de olie en peper een sausje. Was de spinazie in een vergiet. Laat de groente goed uitlekken. Verwijder dikke steeltjes. Halveer de olijven. Meng de dressing, de doperwtjes en de olijven door de spinazie. Strooi het gehakte eiwit er over. Geef de parten ei en de gebakken aardappelen erbij.

Spinazie-citroenhummus

Ingrediënten

  • 200g spinazie
  • 200 ml zachte olijfolie
  • 2 el edelgistvlokken
  • Een kwart citroen (met schil) + 1 el citroensap
  • 1 teen look
  • 100 g geroosterde zonnebloempitten
  • 200 g gekookte kikkererwten
  • Peper
  • Zout

Bereiding

Was de spinazie. Hak de knoflook fijn. Mix alle ingrediënten in een keukenmachine tot je een smeuïge spread hebt. Breng op smaak met peper en zout.

Garneertip: stukjes gedroogde abrikoos, geroosterde paprika, platte peterselie, jonge spinazie, feta

Broodtip: Turks brood

Moestuin Leyduin slaMoestuin Leyduin