Aardbei

Wat is een moestuin zonder aardbeien? Zomerkoninkjes die door de zon gerijpt zijn. Nog warm van de zon vind ik ze het lekkerst. De aardbeiplant is een overblijvend, kruidachtig gewas met een korte hoofdstengel die sterk gebladerd is. Op Moestuin Leyduin laten we de planten twee jaar staan. In het eerste jaar geven ze grote vruchten in het tweede jaar meer maar kleinere vruchten. Je kan ze dan nog laten staan maar de vruchten worden steeds kleiner en het wordt moeilijker om ze gezond te houden. In het Engels heten ze strawberries. Een logische naam want er wordt vaak stro gelegd tussen de aardbeien. Op Moestuin Leyduin kiezen we ervoor om dat niet te doen en hebben we dus echte aardebeien. Er zijn honderden soorten aardbeirassen. Wij hebben bij de keuze vooral gelet op smaak en sterke soorten die weinig last hebben van ziekten. Op www.aardbeiplantje.nl vind je veel  informatie over de teelt en over rassen.

Hoe oogsten

Het belangrijkste bij het oogsten is dat je het voorzichtig doet en er de tijd voor neemt. Aardbeien liggen op de grond dus je kan er makkelijk op trappen. Kijk dus uit waar je loopt en blijf op hetzelfde pad. Dat geldt ook voor de kinderen. Onder begeleiding plukken en niet hollen!  Pluk alleen de aardbeien die aan alle kanten rood zijn. Pluk met twee handen. Je mag de steeltjes ook doorsnijden of doorknippen, daarmee voorkom je dat je aan de plant trekt. Duw met je handen het blad opzie, dan zie je de vruchten beter hangen. Oogst alleen van de bedden waar vlaggetjes staan.

Hoe bereiden

Suiker is niet nodig en zorg dat ze lekker op temperatuur zijn, dus liever niet eten als je ze net uit de koelkast gehaald hebt.

Aardbeienclafoutis. Recept van Mirjam Geraets (deelneemster van de tuin)

Nodig: 500 gram aardbeien, 130 gram bloem ( ik adviseer 150 gram; wordt het beslag eerder stevig, 150 gram suiker, 4 eieren (ik heb 5 middel/groot genomen, 400 ml melk, 1 zakje vanillesuiker (kan ook vanillestokje zijn, schraap dan de korreltjes eruit, 30 gram roomboter (of ietsje meer), 1 lepel aardbeienlikeur (of de likeur die je in huis hebt).

 

Was de aardbeien en verspreid deze in halve stukjes in een beboterde ovenschaal met hoge rand, de clafoutis zal omhoog komen zoals een soufflé.

 

Klop de eieren met de suiker tot een glad mengsel,voeg daarna beetje bij beetje de bloem toe, al kloppend,smelt de boter in een glas in de magnetron en voeg dit toe aan het beslag.

Verwarm de melk met de vanillesuiker in de magnetron (lauw),voeg dit mengsel aan het beslag toe,en tot slot de likeur, roerend tot een egaal mengsel.

 

Als dit beslag in een magnetronbestendige kom gemixt is, zet dan de kom in de magnetron, afgedekt met een deksel, op hoog vermogen gedurende 1 minuut en 10 seconden. Dit verkort de baktijd.

 

Giet het beslag over de aardbeien heen en zet de schaal in de voorverwarmde op 210 graden. In 25 of 35 minuten zou de clafoutis gaar moeten zijn. Als het beslag niet eerst in de magnetron heeft gestaan duurt het langer of als het beslag te vochtig is (daarom mijn advies om 20 gram meel meer te gebruiken). Hou de clafoutis dus in de gaten.

 

Warm opdienen is het lekkerst. Het is een toetje. Met wat poedersuiker bestrooien.

 

Je kunt de aardbeien door elke andere vrucht vervangen. Of door hartige vullingen.