Wat houdt het deelnemerschap in?

Deelnemers hebben een aandeel in Moestuin Leyduin. Met een aandeel  mag je het hele oogstseizoen wekelijks komen oogsten. Door de aankoop van je aandeel maak je de exploitatie van Moestuin Leyduin mogelijk. Moestuin Leyduin is erg populair. Alle aandelen zijn verkocht. De wachtlijst is tot voorjaar 2020 gesloten. Aanmelden is daarom momenteel niet mogelijk.

Wat kost het en wat krijg je daarvoor?

Een aandeel kost in 2019 275 Euro (incl. 9% BTW). Het oogstseizoen loopt van eind april tot half november. De start van het seizoen is afhankelijk van het weer. Blijft het in de eerste maanden van het jaar lang koud en nat dan laat de eerste oogst wat op zich wachten. Je mag er van uitgegaan dat je dertig weken per jaar kan oogsten. Je krijgt  gemiddeld vijf groenten per week, genoeg voor een persoon en vaak kan je er goed met twee personen van eten. Houd daarbij rekening met de seizoenen. De eerste weken is er nog niet veel te halen. In de zomer moet je een grote tas meenemen en ga je met zo’n acht verschillende groenten naar huis. De afgelopen jaren was de oogst overvloedig. We kwamen gemiddeld op meer dan zes groenten per week. Hopelijk halen we dat dit seizoen weer maar behaalde resultaten in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Je mag er van uitgaan dat de tuinder, vrijwilligers en stagiaires hun best doen om een goede oogst te realiseren.  Kan je zelf een keer niet komen oogsten vraag dan de buren of een kennis om dat voor je te doen.

Huishoudens die niet genoeg hebben aan een aandeel mogen meerdere aandelen kopen. Als aanvulling op een aandeel kan je ook een klein aandeel kopen. Een klein aandeel kost 137,50 Euro. Daarvoor kan je ongeveer de helft van een normaal aandeel oogsten. Kleine aandelen zijn alleen te koop als aanvulling op een heel aandeel.

Een deel van het seizoen mag je ook de bloemen zoals de dahlia’s plukken die een eigen bed op de groentetuin hebben.  Ook de aardbeien, appels en rode bessen en kruiden uit de kruidencirkel vormen onderdeel van je aandeel. Voor de bloemen uit de voortuin, de plantjes die opgekweekt worden, jam en het zachte fruit zoals framboos en braam betaal je een klein bedrag. Wil je een boeket bestellen voor een bijzondere gelegenheid bel dan met Marianne Broekkamp, 0638435843.

Tuinbericht

Wekelijks kan je in het tuinbericht van de tuinder lezen wat er geoogst kan worden. In dat bericht en in de oogstwijzer kan je meer informatie over de gewassen lezen. Je leest er hoe je de verschillende groenten moet oogsten en je vindt er ook regelmatig tips voor recepten. Op de tuin is altijd iemand aanwezig die uitleg kan geven bij het oogsten. Je kan komen oogsten op donderdag, vrijdag en zaterdag tijdens de oogsttijden.

Wekelijks uitje

Voor veel deelnemers is het oogsten een wekelijks uitje. Het is fijn om op de tuin te zijn en te zien hoe alles groeit. Deelnemerschap gaat om meer dan de oogst. In de tuin kan je op adem komen. Samen zorgen de deelnemers ervoor dat Moestuin Leyduin in korte tijd heeft kunnen uitgroeien tot een waar lustoord. Moestuin Leyduin is van de gemeenschap van deelnemers. Jaarlijks is er een oogstfeest met lekker eten en fijne optredens. Aan het eind van het seizoen is er een evaluatiebijeenkomst. We bespreken dan hoe het afgelopen seizoen verlopen is en maken plannen voor het volgende seizoen.  Ook op andere tijden zijn reacties altijd welkom bij de tuinder.

Een deel van de deelnemers helpt als vrijwilliger op de tuin. Dat is zeer welkom maar niet verplicht. Als je alleen komt om te oogsten en te genieten van de tuin is dat prima. Omdat veel mensen met hart en ziel werken om van Moestuin Leyduin een mooie plek te maken vragen we je wel om je te houden aan de tuinafspraken-moestuin-leyduin-2019