Wat houdt het deelnemerschap in?

Deelnemers hebben een aandeel in Moestuin Leyduin. Met een aandeel  mogen zij tijdens het oogstseizoen wekelijks komen oogsten. Door de aankoop van hun aandeel maken zij de exploitatie van Moestuin Leyduin mogelijk.

Wat kost het en wat krijg je daarvoor?

Vanaf seizoen 2024 gaan we over op solidaire betaling. Solidair met de tuinders en met elkaar. We werken met drie tarieven. Een minimumbedrag (zo zorgen we ervoor dat ook mensen die krap bij kas zitten deelnemer kunnen zijn), het bedrag dat gemiddeld betaald moet worden om de begroting rond te krijgen, het hogere bedrag voor mensen die meer te besteden hebben. Voor 2024 was er in de beloning voor de tuinders geen rekening gehouden met arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioen. We werken toe naar een eerlijke beloning waarin ook hiervoor ruimte is.

Het oogstseizoen loopt van eind april tot half november. De start van het seizoen is afhankelijk van het weer. Blijft het in de eerste maanden van het jaar lang koud en nat dan laat de eerste oogst wat op zich wachten. Je mag er van uitgegaan dat je dertig weken per jaar kan oogsten. Je krijgt  gemiddeld vijf groenten per week, genoeg voor een persoon en vaak kan je er goed met twee personen van eten. Houd daarbij rekening met de seizoenen. De eerste weken is er nog niet veel te halen. In de zomer moet je een grote tas meenemen en ga je met zo’n acht verschillende groenten naar huis. De afgelopen jaren was de oogst overvloedig. We kwamen gemiddeld op meer dan zes groenten per week. Hopelijk halen we dat dit seizoen weer maar behaalde resultaten in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Je mag er van uitgaan dat de tuinders, vrijwilligers en stagiaires hun best doen om een goede oogst te realiseren.  Kan je zelf een keer niet komen oogsten vraag dan de buren of een kennis om dat voor je te doen.

In het verleden was het mogelijk om per huishouden meerdere aandelen te kopen of een aanvullend half aandeel. Omdat de wachtlijst lang is en we zoveel mogelijk nieuwe deelnemers toe willen laten is het vanaf 2020 slechts mogelijk om een aandeel per nieuwe aanmelding te kopen.

Een deel van het seizoen mag je ook de bloemen zoals de dahlia’s plukken die een eigen bed op de groentetuin hebben.  Ook de aardbeien, appels en rode bessen en kruiden uit de kruidencirkel vormen onderdeel van je aandeel. Voor de bloemen uit de voortuin, de plantjes die opgekweekt vragen we een klein bedrag. Boeketten zijn alleen te koop voor deelnemers. Wil je een boeket bestellen voor een bijzondere gelegenheid neem dan contact op met een van de tuinders.

Tuinbericht

Wekelijks kan je in het tuinbericht van de tuinders lezen wat er geoogst kan worden. In dat bericht en in de oogstwijzer kan je meer informatie over de gewassen lezen. Je leest er hoe je de verschillende groenten moet oogsten en je vindt er ook regelmatig tips voor recepten. Op de tuin is altijd iemand aanwezig die uitleg kan geven bij het oogsten. Je kan komen oogsten  tijdens de oogsttijden. In 2024 zal dat op woensdag en vrijdag van 9.00 tot 17.00 zijn en op zaterdag van 9.00 tot 16.00.

Wekelijks uitje

Voor veel deelnemers is het oogsten een wekelijks uitje. Het is fijn om op de tuin te zijn en te zien hoe alles groeit. Deelnemerschap gaat om meer dan de oogst. In de tuin kan je op adem komen. Samen zorgen de deelnemers ervoor dat Moestuin Leyduin in korte tijd heeft kunnen uitgroeien tot een waar lustoord. Moestuin Leyduin is van de gemeenschap van deelnemers. Jaarlijks is er een oogstfeest met lekker eten en fijne optredens. Aan het eind van het sturen we het jaarverslag en de exploitatiecijfers op. We bespreken daarin hoe het afgelopen seizoen verlopen is en maken plannen voor het volgende seizoen.  Suggesties en ideeën m.b.t. het teeltplan en activiteiten zijn altijd welkom bij de tuinders.

Een deel van de deelnemers helpt als vrijwilliger op de tuin. Dat is zeer welkom maar niet verplicht. Als je alleen komt om te oogsten en te genieten van de tuin is dat prima. Omdat veel mensen met hart en ziel werken om van Moestuin Leyduin een mooie plek te maken vragen we je om je te houden aan de tuinafspraken-moestuin-leyduin-2024