Andijvie

Andijvie wordt gekweekt voor het blad dat je zowel rauw als gestoofd kan eten. Andijvie is verwant aan witlof. Het blad is dikker en harder dan dat van kropsla en de smaak is bitterder. De eerste andijvie oogsten we in de kas daarna kan je andijvie vinden op het bladvak in de tuin. Dus tussen gewassen als snijbiet en sla.

Hoe oogsten?

Trek de krop met wortel en al uit de grond. Schud de grond van de wortels. Zorg er voor dat de grond niet terecht komt op andere planten. Draai de wortels met de hand af en gooi ze in de kist die daarvoor klaar staat bij het bed. Als je de andijvie extra lang wil bewaren neem hem dan met wortel en al mee naar huis en zet hem eventueel in water.

Recepten

Drs. P. (wie kent hem nog)  maakte veel liederen over groente. Een van zijn liederen begint met de volgende zin: Andijvie inspirerend is ze niet.

Laat je daar niet door misleiden. In Nederland wordt andijvie voornamelijk gebruikt voor stamppot maar je kan er veel meer mee. Andijvie behoudt smaak als je hem rauw verwerkt of even kort bakt of smoort. Liever niet koken en zeker niet te lang.

Andijvie met champignons

Ingrediënten:

400 g andijvie, 1 grote ui, 125 g champignons, 100 g Parmezaanse kaas, 2 el zoete ketjap, vers gemalen peper, olijfolie, roomboter

Bereiding:

  1. Kaas raspen op een grove rasp.
  2. Champignons schoon wrijven met een keukenpapiertje en in plakjes snijden.
  3.  Ui schillen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden.
  4. Ui fruiten in olie.
  5.  Champignons krokant bakken in boter.
  6. Bladeren van de andijvie los snijden, wassen, in smalle reepjes snijden, een klein scheutje water toevoegen aan de uien en in 5 à 10 min gaar stoven.
  7.  Champignons blussen met ketjap en op de andijvie scheppen.
  8. Peper erboven malen.
  9. Kaas over de paddenstoelen  verdelen.
  10.  Met deksel op de pan de kaas laten smelten.
  11. Lekker met pasta of rijst en een wortelsalade.

Andijviesoep

Ingrediënten:
– Boter, middelgrote ui, knoflook, vier middelgrote aardappelen in stukjes, 1 krop andijvie (of sla), 1 liter groentebouillon, eventueel bleekselderij.

Bereiding:
Fruit in ruim boter ui, knoflook, aardappelblokjes en eventueel de bleekselderij. Schenk de bouillon erop en laat daarin de aardappels gaar koken. Snijd de andijvie fijn. Doe een klont boter in een pan en laat de andijvie in vijf minuten slinken. Giet de andere ingrediënten erbij. Wil je een gladde soep gebruik dan de staafmixer. Op smaak maken met peper en zout en eventueel Parmezaanse kaas.

Andijvie Archiduc met kikkererwten

Voor twee personen

Ingrediënten: 400 g andijvie, 125 g champignons, 200 g gekookte kikkererwten
200 ml (soja)room, 1 el sojasaus, 1 tl balsamicoazijn, 1 el lookpoeder, 1 tl nootmuskaat, peper en zout, olijfolie

Snijd de andijvie in repen van 5 cm. Spoel grondig. Stoof de andijvie in olijfolie met peper en zout en de nootmuskaat. Laat uitlekken in een vergiet.

Snijd de champignons in schijfjes. Bak de champignons en de gekookte kikkererwten met de sojasaus, het lookpoeder en de balsamicoazijn in een hete pan tot ze mooi goudbruin kleuren. Roer zo weinig mogelijk. Schud liever af en toe de pan even op. Alleen zo bakken de champignons en kikkererwten mooi bruin (anders krijg je waterachtige slappe en smaakloze champignons). Voeg de andijvie en de room toe en laat op laag vuur nog even pruttelen zodat de room de smaken goed opneemt en wat indikt. Is de saus nog niet zout genoeg, voeg dan nog wat sojasaus toe. Smaak af met peper.

Serveer met een aardappelgerecht, toast, een videetje (koninginnehapje) of pasta. Je kan er ook een ovenschotel van maken. Meng met pasta of werk in laagjes met puree en gratineer eventueel met wat geraspte kaas.

Je kan de andijvie vervangen door Chinese kool, witloof, paksoi of warmoes.

Je kan dit gerecht ook verwerken tot een quiche. Mix daarvoor 100 ml sojamelk met 2 eitjes (of gebruik ipv de eitjes 150 g zijden tofu) en een el maizena toe en mang onder het basisrecept. Giet in een kruimel-, blader- of zelfgemaakte quichedeeg en bak op 200°C gedurende 20 minuten.

Spaghetti carbonara met andijvie

Voor vier personen.

Nodig: 300 gram spaghetti, 250 gram champignons, 100 gram Parmezaanse kaas, 200 gram gerookte spekreepjes, 500 gram andijvie, 3 eieren.

  1. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Snijd ondertussen de champignons in plakjes. Rasp de Parmezaanse kaas. Voeg de champignons en de andijvie in delen toe en bak nog 5 min. Schep regelmatig om. Breng op smaak met peper. Verwarm een hapjespan zonder olie of boter en bak de spekreepjes 3 min. op middelhoog vuur.
  2. Doe ondertussen de eieren in een kom en klop met de kaas los tot saus. Giet de spaghetti af en doe terug in de pan. Voeg al roerend de saus toe. Blijf roeren tot de saus iets is ingedikt. Schep het andijviemengsel erdoor. Verdeel de spaghetti over de de borden.

Met dank aan deelneemster Hilde de Wolf voor de tip

Warme groene soep met andijvie, pesto en kruiden

Ingrediënten: 1 courgette, 2 kroppen andijvie, 1 venkel, lavas, 30 g miso, pesto, olijfolie, 1,5 el pesto, rijst, 1,5 l water,1 el bouillon

Bereiding: Snijd de courgette in blokjes. Maak de venkel schoon en snijd deze in grove stukken. Was de andijvie en verdeel deze ook in stukken. Stoof de venkel aan in hete olie. Voeg de courgetteblokjes en de andijvie toe en laat even meestoven. Voeg water en bouillon toe. Voeg de miso, lavas, pesto en rijst toe en laat gedurende 40 min sudderen. Mix de soep fijn en kruid af.

Met dank aan de VELT-keuken.