Boerenkool

Een koolsoort die tot voor kort vooral in Nederland geteeld werd. Boerenkool kan goed tegen vorst en wordt daarom vooral geteeld als wintergroente (boerenkoolstampot met worst). Sinds boerenkool als superfood is ontdekt is het ook in bijvoorbeeld de V.S. (onder de naam “kale”) populair en wordt boerenkool in veel meer (ook zomerse) gerechten gebruikt. Boerenkool bestaat uit een dikke stam met sterk ingesneden bladeren.

Hoe oogsten

Je oogst de onderste volgroeide bladeren door ze af te breken.  Zolang de kop intact blijft kan de plant goed doorgroeien en kan er lang van geoogst worden.

Hoe bereiden

Verwijder de nerf en snijd het blad in kleine stukjes. Kort roerbakken of blancheren zodat de kool zacht is en de smaak goed behouden blijft.

Recept: romige boerenkool met pasta

Nodig: pasta, fijngesneden boerenkool, boter, teen fijngehakte knoflook, fijngehakte ui, room of crème fraîche, geraspte Parmezaanse kaas.

Bereiding: kook de pasta. Zet tegelijkertijd de boerenkool aan in boter met de knoflook, ui, peper en zout. Voeg als de kool zacht is en de  ui glazig de room toe tot de kool net onderstaat. Breng aan de kook en draai het vuur lager. Laat het vocht inkoken. Voeg de pasta toe en warm samen nog even op. Voeg eventueel blauwe kaas en pijnboompitten toe.

Recept: Risotto met boerenkool & champignons (4 personen)

– 300 gr risottorijst
– 300 gr gesneden boerenkool
– 200 gr verschillende soorten champignons
– bol buffelmozzarella
– 2 groentebouillonblokjes
– 100 ml witte wijn
– 2 sjalotten
– 65 gr pijnboompitten
– knoflookteen
– peper & zout
– olijfolie
– roomboter (optioneel)

  1. Meng de bouillonblokjes met ongeveer een liter kokend water. Pel en snipper de sjalotten en pers de knoflookteen uit.
  2. Verhit een klontje boter en een eetlepel olijfolie in een hoge pan. Fruit hierin de sjalot en de knoflook. Voeg na een minuut de risottorijst toe. Bak de risottorijst totdat de korrels glazig worden en blus dan af met de witte wijn (na ongeveer 4 à 5 minuten).
  3. Het koken van de risotto duurt ongeveer 25 min. Voeg beetje bij beetje de bouillon toe als het water is verdampt en opgenomen en blijf goed roeren. Breng op smaak met peper & zout. Voeg na 5 minuten de boerenkool toe.
  4. Bak de pijnboompitten in een droge pan mooi goudbruin. Snijd ondertussen de champignons in dunne reepjes. Haal de pijnboompitten uit de pan en verhit er een scheutje olijfolie in. Bak de champignons in 6 minuten mooi bruin en breng op smaak met peper & zout. Voeg de champignons aan de risotto.
  5. Snijd de mozzarella in kleine blokjes. Voeg de mozzarella de laatste paar minuten toe aan de risotto, zodat de mozzarella kan smelten.
  6. Schep de risotto op de borden en strooi er de pijnboompitten overheen.