Rabarber

Rabarber is een vaste plant. De massieve, zetmeelhoudende wortelstok is het winterharde en dus overblijvende gedeelte van de plant. In het voorjaar loopt de plant uit en vormt dan dikke bladstelen met groot blad. Die stelen oogsten we tot ongeveer 21 juni. Daarna stoppen we met oogsten omdat de plant anders uitgeput kan raken. Op deze manier kan ze reserves opbouwen voor het volgende jaar.

Oogsten

Op Moestuin Leyduin wordt de rabarber voorgeoogst en kan door de deelnemers opgehaald worden in de schuur. We snijden de stengels niet af maar trekken ze en zorgen er voor dat er genoeg stengels aan de plant blijven zodat ze door kan groeien.

Recepten

Rabarber bevat o.a. oxaal- en citroenzuur. In de Groentebijbel van Mari Maris wordt aanbevolen om ook ‘de voet’, het lichtere, iets bredere gedeelte mee te koken. Dat zou het zuur grotendeels neutraliseren en de rabarber beter verteerbaar maken. Rabarber met yoghurt of kwark is een lekker toetje. Rabarber  koken tot ze gaar is. Als je niet te veel suiker wilt toevoegen doe er dan rozijnen, diksap of appel door.

Rabarbersalade

Ingrediënten: rabarberstelen, (olijf)olie, knoflook en eventueel witte wijn.

Smoor de rabarber beetgaar in olie en voeg voor extra frisheid eventueel een scheutje witte wijn toe. Voeg knoflook, peper en zout toe. Haal na 2 minuten van het vuur en laat afkoelen in een vergiet. Meng er eventueel bleekselderij of meloen in stukjes aan toe en fijngesneden munt. Wacht dan wel met mengen tot de rabarber helemaal afgekoeld is.

Rabarber-chili

Ingredienten
 • 750 gram bonen gedroogd, nacht geweekt en gekookt of uit blik
 • 750 gram tomaten ontveld en in stukjes, of een groot blik
 • 2 st grote uien gesnipperd
 • 4 tenen knoflook geperst, kwartier te voren doen
 • 60 gram krenten of rozijnen kwartiertje geweekt in heet water
 • 2 st rode pepers fijngesneden
 • 300-450 gram spekblokjes of gehakt (optioneel)
 • olijfolie
 • 2 theel piment
 • 450 gram rabarber stelen in dunne schijfjes
 • 700 ml groentenbouillon
Bereiding
 1. Daags tevoren droge bonen in een ruime kom met water doen. De volgende ochtend in een pan op laag vuur een tot twee uur koken. Afgieten, eventueel terugkoelen met koud water, uit laten lekken

 2. Knolfook perst u, dat heeft het beste gezondheidsresultaat. En vooral als u het een kwartier tevoren doet, dus niet meteen in een hete pan gooien.

 3. Neem een stevige pan en verhit deze op matig vuur. Doe er een scheutje olie in en bak het gehakt rul of de spekjes uit (giet overtollig vet gewoon af).

 4. Doe er dan de ui en de knoflook bij. Als ze glazig zijn de tomaten, de bouillon, rode peper en piment erbij doen. Goed doorroeren.

 5. Draai het vuur laag en laat tien tot twintig minuten inkoken. Dus het deksel er af. (Het moet geen droge massa worden, maar ook geen soep met bonen.)

 6. Doe de bonen en rabarber erbij. Schep goed om en laat nog hooguit (!) tien minuten stoven. De rabarber moet wel in stukjes blijven, geen moes.

 7. Serveer!

Moestuin LeyduinMoestuin Leyduin mesclun