Patisson

De patisson is lid van de komkommerfamilie en dus verwant aan de courgette, komkommer en pompoen. Verschillende soorten uit die familie worden gekweekt om hun sierwaarde. Patisson is zo’n soort maar daarnaast ook goed eetbaar. De patisson heeft witte, gele of bleekgroene schotelachtige vruchten. In landen als Bulgarije komt ze regelmatig op tafel. Hier zou ze al geteeld zijn in de glorietijd van de kasteelhoeven. De plant wordt groot met veel blad. De vruchten zitten goed verborgen onder het blad. Net als haar familieleden heeft de patisson vrouwelijk en mannelijke bloemen die goed van elkaar te onderscheiden zijn als de bloem open is. De mannetjes hebben een pieletje, de vrouwtjes een kransje.

Hoe oogsten

De vruchten worden geoogst als ze de goede omvang hebben (zo’n 15 centimeter). De oogst begint in juli en kan als het meezit tot in oktober doorgaan.  Als het zover is kan je er een meenemen uit de schuur.

Hoe bereiden

Schillen hoeft niet. Patisson kan je stoven of roerbakken.

Recept: Gevulde patisson (uit het Odin receptenboek)

Ingrediënten: 1 patisson, 1 ui, gesnipperd, 1 teen knoflook, geperst, een scheutje olie, eventueel champignons in stukjes gesneden, half kopje gekookte rijst, couscous of bulgur, 100 gram zachte geitenkaas, fijngehakte peterselie, peper en zout.

Snijd het kapje van de patisson en hol deze uit met een lepel of een mesje zodat er een potje met een deksel ontstaat. Bewaar het uitgeschepte vruchtvlees. Kook de uitgeholde patisson ongeveer 5 minuten in water met zout tot ze nog net niet gaar is, laat uitlekken. Bak ui, fijngesneden vruchtvlees met champignon even in de olie. Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de rijst met de gebakken groente, losgeroerde geitenkaas, peterselie, knoflook, peper en zout. Neem een ovenschaaltje, vul de patisson met het rijstgroentemengsel en leg het dekseltje erop. Zet de schotel 35 tot 45 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Serveer met rijst, couscous of bulgur en een salade.

 

Patisson en of courgettes  op zoetzuur

Ingrediënten:

* 1 kilo courgettes of patisson (schoongemaakt gewicht)
* 2 uien
* 3 el zout
* 500 ml (inmaak)azijn
* 300 gr honing of 300 gr suiker
* 2 tl kurkuma
* 1 el inmaakkruiden

 
Je wast de groente en snijdt de boven- en onderkant eraf. Daarna snijd je ze in de lengte in kwarten.  Vier lange repen per courgette dus (of meer parten bij patisson).

Nu snijd je de zaadlijsten van de repen. Dit is belangrijk. Als je ze laat zitten, krijg je snotterige inmaak! De repen zonder zaadlijsten snijd je in stukjes.
Je snijdt net zo lang, tot je 1 kilo courgettestukjes hebt. Deze stukjes bestrooi je met het zout en je laat ze zo een paar uur staan. Ook dit is heel belangrijk! Het zout trekt het vocht uit de courgettes en zorgt ervoor dat je straks lekker knapperig zoetzuur hebt.