Aalbes

Er zijn rode en witte aalbesrassen. En ook de zwarte bes behoort tot de aalbesen. Op Moestuin Leyduin hebben we rode aalbessen om zelf te oogsten. Steekt mooi af tegen het groene blad. Ze bloeien in april met kleine, gele bloemetjes en worden bestoven door insecten. Ze worden twee keer per jaar gesnoeid. Winter- en zomersnoei. De wintersnoei vindt plaats aan het einde van de winter en dient om licht en lucht aan te brengen in de struiken. De zomersnoei vindt plaats tussen de bloei en de oogst en heeft tot doel om er voor te zorgen dat de vruchten goed kunnen afrijpen. Na de zomersnoei gaat er meteen een net over de struiken want vogels houden erg veel van rijpe bessen.

Hoe oogsten

Let op dat de hele tros goed rood is. Als dat niet het geval is de tros laten hangen zodat alle bessen goed kunnen afrijpen. Oogst hele trossen. Oogst met een schaar of een mesje. Als je het met de hand doet zorg dan dat je niet aan de plant trekt. Bessen zitten vaak verscholen. Niet alleen op ooghoogte oogsten maar ook boven en onderin de struik.

Hoe bereiden

Niet in de koelkast maar meteen nadat je thuis komt van de moestuin opeten. Van het steeltje ritsen met een vork en zo je mond in of door de yoghurt of vla.