Knolvenkel

Knolvenkel wordt ook wel bolvenkel genoemd. Hij wordt gevormd door een aantal brede, van onderen verdikte, bladstelen. Nadat we de knolvenkel geplant hebben zie je enkele dagen een plantje plat op de grond liggen. Dat ziet er kwetsbaar uit. Ik ben altijd blij als ze rechtop zijn gaan staan. Naast de knolvenkel is er ook nog het kruid venkel, dat voor blad en zaden wordt gekweekt en niet geschikt is voor de teelt van de bol.

Hoe oogsten

De plant in z’n geheel uit de grond trekken of net boven de grond afsnijden. De stelen kan je ook gebruiken en het blad als kruid. Bewaar de knol in een vochtige doek in de koelkast.

Hoe bereiden

Liever niet koken. Door de knol te stoven, roerbakken of te roosteren wordt de anijsachtige smaak beter behouden.

Recept: Venkel in de oven

Ingrediënten: venkelknol, sneetje (oud) zuurdesembrood verkruimeld, teentje knoflook fijngesneden, eetlepel fijngehakte peterselie, olijfolie.

Bereiden: Verwarm de oven voor op 190 °C. Snijd de venkel in vieren, bewaar enkele venkeltoppen voor de garnering. Stoom de venkel in een pan met water en zout in 10 minuten bijna beetgaar. Laat ze uitlekken. Meng in een kom het broodkruim, de knoflook, peterselie en de olijfolie.
Leg de uitgelekte venkel in een ovenschaal. Strooi het broodkruim erover, sprenkel er nog een beetje olijfolie over en maal er zout en peper over.

Bak de venkel 25-30 minuten in de oven tot het kruim goudbruin.  Garneer met de venkeltoppen.

Venkelloof pesto.

Ingrediënten

  • 1 bos venkelloof  (ongeveer 150 g)
  • 100 g rauwe noten (ik nam half hazelnoten/half cashewnoten)
  • 1 teen knoflook
  • 150-200 ml goede olijfolie
  • p&z
  • eventueel kneepje citroensap

+/- 10 min. totale bereidingstijd

Bereiden

Snijd het loof van de venkelknol, was het voorzichtig, zwiep droog en snijd de dikte stelen eruit. Ik gebruikte 200 ml olie voor 150 gr loof, heb je wat minder loof, gebruik je wat minder olie. Pel het knoflookteentje en snijd in plakjes. Hak het venkelloof grof. Rooster de noten tot ze een weinig kleuren in een droge koekenpan.  Meng het venkelloof, knoflook en noten in een keukenmachine of met een staafmixer tot het fijn is. Schenk olijfolie erbij tot de massa lekker smeuïg is en maak op smaak met p&z en eventueel een kneepje citroensap. Uiteraard kun je er ook nog geraspte kaas aan toe voegen, wij vonden dat eigenlijk niet nodig. Bewaar in de koelkast onder een laagje olie en eet binnen paar dagen op.

Dit recept is geschreven door Sebastiaan Bos van de Kievit (tuinderij en pakketten) in Katwijk.