Tomaat

Tomaten hebben warmte nodig en houden niet van water op hun bladeren. Dat is de reden waarom het lastig is om in Nederland tomaten buiten te kweken. Ook op Moestuin Leyduin staan ze in de kas. Tomatenwortels groeien snel en diep. Binnen vijf weken zit de wortel wel een meter diep.  Ook in de hoogte groeien ze snel. Het is belangrijk om ze daarom goed op te binden. In elke bladoksel vormt de tomatenplant nieuwe scheuten, de zogenaamde dieven. Die halen we weg omdat de plant anders heel bossig wordt met een slechte vruchtzetting. Ook halen we blad weg om er voor te zorgen dat de tomaten niet te veel in het donker komen te hangen waardoor ze slecht afrijpen. Maar als de herfst vroeg invalt lukt het helaas soms niet om alle tomaten rijp te plukken en is er kans op schimmels die de tomaten aantasten. We plukken ze dan terwijl ze nog groen zijn en maken er chutney van.

Hoe oogsten

De tomaten worden elke dag vroeg in de ochtend geoogst omdat het dan nog niet zo warm is in de kas. Je kan ze ophalen uit de schuur. Tomaten houden van warmte dus niet in de koelkast bewaren. Zijn ze nog niet helemaal rijp, bewaar ze dan een paar dagen op kamertemperatuur. Je ziet ze dan langzaam rood worden.

Hoe bereiden

Rauw, gebakken, als saus, als (koude) soep gecombineerd met alle denkbare ingrediënten. Het is niet vreemd dat tomaat zo’n gewenst product is.

 

Recept voor groene tomatenchutney

Nodig: 2 kilo tomaten, 450 gram moesappelen, 2 tenen knoflook, 1 eetlepel zout, 6 deciliter ciderazijn, 450 gram suiker, 1 theelepel kerriepoeder, 1/2 theelepel komijnpoeder, 1 gebonden pakketje van 1 takje tijm, 1 takje rozemarijn, 2 takjes peterselie.

Schil de appels, verwijder klokhuizen en snijd het vruchtvlees in blokjes. Maak de uien schoon en snipper deze. Was de tomaten, verwijder kroontjes en snijd ze in blokjes. Je kunt de tomaten ook eerst ontvellen maar het is niet nodig – naar wens dus. Pel de knoflook en pers ze uit. Doe appels, uien, tomaten, knoflook en zout in een pan. Giet de helft van de azijn erbij en breng het aan de kook. Laat een uur zachtjes koken, regelmatig roeren, tot de chutney dik van consistentie is. Doe de kruiden erbij, het zakje bouquet en de rest van de azijn en de suiker. Laat dit nog zeker 1,5 uur zachtjes koken, roer regelmatig, tot een dikke gebonden saus.

Verwijder het bundeltje kruiden. Schep de nog hete chutney in met kokend water gesteriliseerde potten.

Zet minimaal 1 maand weg voor gebruik. 18 maanden houdbaar.