Maïs
De maïs die we op Moestuin Leyduin telen is suikermaïs. Bedoeld om door mensen gegeten te worden. Dit in tegenstelling tot voedermaïs die in grote hoeveelheden in Nederland geteeld wordt en bestemd is als veevoer. Bij voedermaïs worden de gevormde suikers vrijwel geheel omgezet in zetmeel, waardoor de korrel melig wordt. Bij suikermaïs vindt die omzetting maar gedeeltelijk plaats.
Maïs is een kruisbestuiver. De bestuiving vindt plaats door de wind. Bovenaan de plant zit de mannelijke bloeiwijze: een pluim met stuifmeelbloempjes. In een of meer bladoksels zit de vrouwelijke bloeikolf. Elk draadje is een vrouwelijk bloempje dat apart bevrucht moet worden. Als dat goed gaat krijg je een lekkere maïskorrel. Bij sommige planten komt een deel van de maïskorrels niet tot ontwikkeling. Die zijn dan dus niet bevrucht. Dit kan gebeuren als het erg nat is in de periode dat de bevruchting plaats vindt. Het stuifmeel klontert dan aan elkaar. Bijen of andere insecten komen er niet aan te pas. Dat is ook een reden dat de bloemen onopvallend zijn. Het is niet nodig om de aandacht te trekken door een mooie vorm, kleur of geur.
Suikermaïs kan door voedermaïs bevrucht worden en wordt dan melig. Het is daarom belangrijk dat er geen voedermaïs in de buurt geteeld wordt (zo’n 200 meter).
Hoe oogsten
Suikermaïs wordt geoogst als de korrels al wel geel zijn maar ook nog zacht. Je kan er met je nagel nog een spleetje induwen waar dan vocht uitkomt. De kolven zitten stevig ingepakt in een groen schutblad waardoor het moeilijk te zien is wanneer het juiste moment is om te oogsten. We kunnen het echter wel zien aan de draden die bovenaan de kolf hangen. Die moeten bruin en uitgedroogd zijn. De kolven worden met de hand afgebroken of uitgedraaid. Dat moet makkelijk gaan. Als het te veel moeite kost zijn ze nog niet rijp.
Hoe bereiden
Bladeren en draden verwijderen. Koken in een ruime hoeveelheid water. Half melk/half water levert een zachtere smaak op. Kooktijd is ongeveer 10 minuten. Prik in de kolf om te controleren of ze gaar is. Je kan ook een korrel loshalen en proeven of die gaar is. Opdienen met boter en zout.
Omdat we niet meer dan twee maïskolven per plant willen breken we soms kleine onvolgroeide maïs af. Als je op de tuin bent als dat gebeurt kan je er een paar meenemen en bijvoorbeeld verwerken in een roerbakgerecht.
Verse polenta.
Polenta komt uit Noord-Italië en was oorspronkelijk armeluisvoer. Je hebt alleen een paar maïskolven, een teen knoflook en boter nodig. Snijd de korrels los van de maïskolven. Kook ze met de knoflook goed gaar in voldoende water zodat ze onderstaan en bewaar het kookvocht. Pureer met het kookvocht tot een gladde massa. Voeg nog wat kookvocht toe aan de puree en laat op zacht vuur in 10 tot 15 minuten