Knoflook

Je stopt één teentje in de grond en als je dan een aantal maanden wacht heb je een bol knoflook. Wel vaak onkruid wieden in de tussentijd want net als de andere ui-gewassen vormt knoflook weinig blad. Op de onbedekte grond krijgt onkruid alle kans. Op Moestuin Leyduin poten we de teentjes in het najaar en in het vroege voorjaar. Knoflook kan de winterkou goed hebben. Eerder poten zorgt voor dikkere bollen.

Hoe oogsten

Een deel van de knoflook oogsten we al in het voorjaar als verse knoflook. Met een schepje een beetje los wrikken en dan in z’n geheel uit de grond trekken. De rest van de knoflook laten we staan tot het blad verdroogd. We trekken dan de bollen uit de grond en bij droog weer laten we ze op het land verder drogen. Als ze goed droog zijn gaan ze in kisten en kan je ze in de schuur ophalen.

Hoe bereiden

Verse knoflook bereiden als een bos- of lenteuitje. Dus zowel het groen als het bolletje gebruiken. Verse knoflook is wat frisser van smaak dan gedroogde. Knoflook is echt met alles lekker, hij komt niet voor niets in bijna elk recept voor. (Vervelend voor mensen die niet van knoflook houden of er niet tegen kunnen).

Geroosterde knoflook

Nodig: 1 eetlepel honing, halve eetlepel mosterd, paar druppels citroensap, bol knoflook. Meng de honing met de mosterd en wat citroensap. Doe de tenen knoflook erbij. Laat 24 uur marineren. Laat ze uitlekken en spreid ze op een bakplaat. Rooster ze in ongeveer 25 minuten gaar in een oven van 80 graden. Als garnituur bij alle groenten (van andijvie tot spinazie).