Courgette
Courgette is net als de pompoen en patisson lid van de komkommerfamilie. Ze staan daarom bij elkaar in hetzelfde vak op de tuin. Het zijn allemaal vruchtgewassen die pas in mei de grond in gaan (ze kunnen niet tegen nachtvorst) met een geweldige groeikracht. In tegenstelling tot haar familieleden kruipt de courgette niet over de grond. Op Moestuin Leyduin zetten we ze 1 meter van elkaar zodat ze volop de ruimte hebben. De bladeren van de courgette zijn ruw en stekelig.
Hoe oogsten
De courgette worden voorgeoogst. We doen dat omdat er elke dag geoogst moet worden (anders worden ze te groot) en om er voor te zorgen dat de planten lang mee kunnen. Ook krijgen veel mensen een allergische reactie wanneer ze met hun handen en armen de bladeren aanraken. Je kunt de courgette dus in de schuur ophalen.
Hoe bereiden
Bakken of stoven, door de soep, ratatouille, pastasaus enz.
Recept: courgettekoekjes
Ingrediënten: 1 ei, 75 gram zelfrijzend bakmeel, melk, 1 courgette in plakjes, grof geraspt, olijfolie.
Bereiden: laat de courgette eerst “zweten”. Doe daarvoor eerst peper en zout over de plakken courgette en laat minstens tien minuten staan. De suikers komen dan alvast vrij en de courgette laat zich beter bakken. Wel eerst even droog deppen. Meng ei, zelfrijzend bakmeel, en eventueel nog peper en zout. Voeg zoveel melk toe als er nodig is voor een dik beslag. Meng eventueel kaas, gedroogde tomaat, basilicum erdoor heen. Zorg dat de courgette niet te nat is en meng door het beslag. Verhit de olie in een ruime pan en schep de courgette erin. Bak de koekjes aan beide kanten goed bruin. Lekker met een knoflookyoghurtsaus.
Recept: Courgetterösti
Dit recept werd me gestuurd door een van de deelnemers van Moestuin Leyduin. Het lijkt wel wat op het vorige recept maar is toch net wat anders.
Nodig: courgette, bieslook, bloem, ei.
Bereiding: Rasp de courgette met schil op een grove rasp. Druk er zoveel mogelijk het vocht uit. Klop het ei los en meng met de courgette, bloem, de fijn geknipte bieslooksprietjes en peper en zout. Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag met een scheutje olie. Laat de pan niet te heet worden. Schep telkens bergjes van het beslag (drie tot vier tegelijk) in de pan en druk ze plat met een spatel. Bak de koekjes een minuut of drie per kant. Laat ze niet te donker worden en maak ze niet te dik want anders worden ze niet gaar.
Lekker met: griekse yoghurt gemengd met kappertjes (zelf gemaakt van de zaden van de Oost-Indische kers?) of verse geraspte mierikswortel uit de tuin.
Recept: gevulde courgette
Heb je nog een courgette over? Hier een makkelijk recept.
Nodig: courgette, kwark, groene kruiden (bijvoorbeeld lavas, bieslook, selderij), knoflook, zout.
Bereiding: snij de courgette in de lengte doormidden en hol gedeeltelijk uit. Maak een mengsel van kwark, fijngesneden tuinkruiden, uitgeperste knoflook en zout. Vul de courgette met dit mengsel en leg in een vuurvaste schaal met een bodempje water. Zet de schaal in een voorverwarmde oven gedurende ongeveer 30 minuten op 200 graden.
Helaas weer niet geschikt voor veganisten en mensen die geen melkproducten verdragen. Weet je alternatieven daarvoor? Laat het weten.
Gevulde courgettes met pijnboompittensalsa
Hoofdgerecht voor twee of bijgerecht voor vier personen.
Nodig: 2 courgettes (ongeveer 500 gram) overlangs gehalveerd, ½ teen knoflook fijngehakt, 1 groot ei, 40 gr parmezaan (of pecorino) fijngeraspt, 40 gram zuurdesembrood (1 snee met korst), 100 gram cherrytomaatjes in vieren, 1 grote citroen (rasp er 2 theel. schil af en pers er 1 eetl. sap uit), 4 eetl. fijngehakt oreganoblad plus wat extra blaadjes voor erbij, 35 gram pijnboompitten licht geroosterd, 3 eetl. olijfolie, zout.
Verhit de oven tot 230 graden. Schep met een theelepel het meeste vruchtvlees uit de halve courgettes zodat er schuitjes ontstaan: er moet een 1 cm dikke laag achterblijven zodat de courgettes in model blijven. Doe het vruchtvlees in een zeef en knijp er zoveel mogelijk vocht uit: er zou ongeveer 100 gram uitgelekt courgetttevlees over moeten zijn. Doe dit in een middelgrote kom en roer er knoflook, ei, parmezaan, broodkruim en ¼ theelepel zout door. Plet de tomaatjes stevig met de hand en doe ze in de kom met het courgettemengsel. Roer alles door elkaar en zet opzij.
Meng in een andere kom de citroenrasp met de oregano en de pijnboompitten. Roer de helft ervan door het courgettemengsel en zet de rest opzij.
Leg de uitgeholde courgettes met de snijkant boven op een middelgrote bakplaat of in een ovenschaal. Sprenkel 1 eetl. olijfolie (in totaal) over de courgettes en kruid ze met 1/8 theel. zout (in totaal). Schep de courgettevulling in de courgetteschuitjes en bak ze 15 minuten in de oven tot de vulling stevig en goudbruin is.
Maak de salsa als de courgettes in de oven staan. Doe het citroensap, 2 eetl. olie en 1/8 theel. zout in de kom met de resterende oregano en pijnboompitten en roer door elkaar. Laat de courgettes iets afkoelen. Verdeel de salsa erover, bestrooi ze met oreganoblad en dien ze op.
Uit: Simpel van Ottolenghi