Knolvenkel
Knolvenkel wordt ook wel bolvenkel genoemd. Hij wordt gevormd door een aantal brede, van onderen verdikte, bladstelen. Nadat we de knolvenkel geplant hebben zie je enkele dagen een plantje plat op de grond liggen. Dat ziet er kwetsbaar uit. Ik ben altijd blij als ze rechtop zijn gaan staan. Naast de knolvenkel is er ook nog het kruid venkel, dat voor blad en zaden wordt gekweekt en niet geschikt is voor de teelt van de bol.
Hoe oogsten
De plant in z’n geheel uit de grond trekken of net boven de grond afsnijden. De stelen kan je ook gebruiken en het blad als kruid. Bewaar de knol in een vochtige doek in de koelkast.
Hoe bereiden
Liever niet koken. Door de knol te stoven, roerbakken of te roosteren wordt de anijsachtige smaak beter behouden.
Recept: Venkel in de oven
Ingrediënten: venkelknol, sneetje (oud) zuurdesembrood verkruimeld, teentje knoflook fijngesneden, eetlepel fijngehakte peterselie, olijfolie.
Bereiden: Verwarm de oven voor op 190 °C. Snijd de venkel in vieren, bewaar enkele venkeltoppen voor de garnering. Stoom de venkel in een pan met water en zout in 10 minuten bijna beetgaar. Laat ze uitlekken. Meng in een kom het broodkruim, de knoflook, peterselie en de olijfolie.
Leg de uitgelekte venkel in een ovenschaal. Strooi het broodkruim erover, sprenkel er nog een beetje olijfolie over en maal er zout en peper over.
Bak de venkel 25-30 minuten in de oven tot het kruim goudbruin. Garneer met de venkeltoppen.
Venkelloof pesto.
Ingrediënten
- 1 bos venkelloof (ongeveer 150 g)
- 100 g rauwe noten (ik nam half hazelnoten/half cashewnoten)
- 1 teen knoflook
- 150-200 ml goede olijfolie
- p&z
- eventueel kneepje citroensap
+/- 10 min. totale bereidingstijd
Bereiden
Snijd het loof van de venkelknol, was het voorzichtig, zwiep droog en snijd de dikte stelen eruit. Ik gebruikte 200 ml olie voor 150 gr loof, heb je wat minder loof, gebruik je wat minder olie. Pel het knoflookteentje en snijd in plakjes. Hak het venkelloof grof. Rooster de noten tot ze een weinig kleuren in een droge koekenpan. Meng het venkelloof, knoflook en noten in een keukenmachine of met een staafmixer tot het fijn is. Schenk olijfolie erbij tot de massa lekker smeuïg is en maak op smaak met p&z en eventueel een kneepje citroensap. Uiteraard kun je er ook nog geraspte kaas aan toe voegen, wij vonden dat eigenlijk niet nodig. Bewaar in de koelkast onder een laagje olie en eet binnen paar dagen op.
Dit recept is geschreven door Sebastiaan Bos van de Kievit (tuinderij en pakketten) in Katwijk.
Snijbiet met knolvenkel: the Italian way.
Nodig: 400 gram snijbiet, ½ venkel (ongeveer 130 gram), olijfolie, 1 teen knoflook (geperst), 1 snuf venkelzaad, gepelde tomaten in blik, 20 gram rucola, 20 gram parmezaan, 30 gram pijnboompitten (geroosterd), 10 gram verse basilicum, peper en zout.
Bereiding: Snijd de snijbiet en de venkel fijn. Verwarm een scheut olijfolie in een kookpot en stoof de groeten gedurende 15 minuten samen met de knoflook, het venkelzaad en wat peper en zout. Voeg de gepelde tomaten toe en laat 30 minuten sudderen. Werk het af met de verse rucola, parmezaan, pijnboompitten en basilicum.
Bron: www.seasons.nl
Knolvenkelpasta
Nodig: 1 grote of twee kleine venkelknollen, 3 sjalotjes, 4 el olijfolie, 50 ml witte wijn (water kan ook), 10 draadjes saffraan, 1/2 tl chilivlokken, 10 ansjovisfilets, 2 el geconcentreerde tomatenpuree, 40 gram rozijnen, 75 gram broodkruim, 75 gram pijnboompitten, 400 gram spaghetti.
Bereiding: Zet een pan met ruim water voor de pasta op. Snij de venkel doormidden en verwijder de harde kern. Snij de venkel heel fijn en snipper de sjalot. Stoof de venkel en de sjalot ongeveer 20 minuten op laag vuur in de olijfolie. Week de draadjes saffraan in de witte wijn. Voeg de witte wijn, chilivlokken, ansjovis en tomatenpuree toe aan de venkel en roer goed door. Laat rustig doorstoven. Kook intussen de pasta af. Rooster in een koekenpan 75 gram broodkruim in een beetje olijfolie. Snij fijn of maal kort in een keukenmachine. Als het brood kleur krijgt, bak je ook de pijnboompitten kort mee. Doe een flinke scheut van het kookvocht in de pasta bij de saus voordat je de pasta afgiet. Roer de pasta door de venkel. Serveer op borden en strooi over ieder bord wat van het knapperige brood met pitjes.
Bron: Samuel Levie (Parool)