Snijbiet
Snijbiet wordt in Vlaanderen vaak warmoes genoemd. In de dertiende eeuw hét woord voor (groene) groenten. Veel pleinen en straten danken er hun naam aan. Een echte vergeten groente die je tegenwoordig weer steeds vaker aantreft in de winkel en op de markt. En op de moestuin. Snijbiet heeft veel voordelen. Het is makkelijk te telen, groeit snel, heeft weinig last van aantastingen, neemt weinig plaats in en je kan er van blijven oogsten. Snijbiet is er in verschillende kleuren (rood, groen, geel). Op Moestuin Leyduin telen we de verschillende rassen zodat je makkelijk een veelkleurig bosje kan oogsten.
Hoe oogsten
Snijdt de plant ongeveer 1 centimeter boven de grond af. Zo kan de plant door blijven groeien en kunnen we er heel lang van oogsten.
Hoe bereiden
Okke Amerongen houdt van snijbiet. Zoveel zelfs dat hij een speciale website met snijbietrecepten maakte. Kijk op www.snijbiet.nl
Eigenlijk kan je alles doen met snijbiet. Wokken, blancheren, in een hartige taart, fritatta, rauw in een salade. De stengels hebben wat langer nodig om gaar te worden dan het blad. Houd daar rekening mee.
Recepten
Snijbiet met gebakken kikkererwten en Griekse yoghurt (Uit: Plenty van Ottolenghi).
Nodig: 300 gram snijbiet, olijfolie naar behoefte, 4 middelgrote wortelen in blokjes van 1 cm, 1 theelepel karwijzaad, 250 gram vers gekookte kikkererwten of uit blik, 1 teen knoflook, 1 eetlepel gesnipperde munt, 1 eetlepel fijngeknipte koriander, 1 eetlepel citroensap, zout en zwarte peper
Voor de saus: 100 gram, Griekse yoghurt, 1 eetlepel olijfolie
Bereiding
Rits de snijbietbladeren van de stelen. Blancheer de stelen 3 minuten in kokend water. Doe de bladeren erbij en blancheer nog 2 minuten. (Doe eerst altijd stelen,ze hebben een langere gaartijd). Afgieten en afspoelen met koud water, dan blijft de kleur mooi van de snijbiet. Knijp het vocht er uit en hak de groente fijn.
Doe de olijfolie in een wok, Wok de volgende ingrediënten: wortel, karwijzaad, kikkererwten en snijbiet. Voeg op het laatst het citroensap, knoflook, zout, kruiden en zwarte peper toe. Serveer met de yoghurt en besprenkel met olijfolie.
Gewokte snijbiet en paddenstoelen met rijstnoedels (Uit: Kook het seizoen van Leentje Speybroek).
Nodig: 200 gram snijbiet, 200 gram paddenstoelen, 2 tenen knoflook, olijfolie, 1 eetlepel geraspte gember, 1 eetlepel sesamzaad, 200 gram rijstnoedels, 2 eetlepel sojasaus, ½ eetlepel geroosterde sesamolie, snuif chilipoeder, peper en zoet.
Snij de stelen uit het snijbietblad en snijd ze fijn. Snijd het blad in repen van 5 cm breed. Snijd de paddenstoelen in dikke repen. Hak de knoflook fijn. Laat een wokpan goed heet worden en giet er een scheut olijfolie in. Roerbak de snijbietsteel, de paddenstoelen, de knoflook, de gember en het sesamzaad ongeveer 5 minuten. Zet ondertussen een kookpan met water op voor de noedels. Voeg het snijbietblad toe aan de wak. Roerbak 3 minuten en blus met sojasaus. Zet het vuur uit. Voeg de sesamolie en chilipoeder toe. Breng op smaak met zout en peper. Kook de noedels gaar en giet ze af. Dien ze op met de gewokte groente.
Leentje voegt er aan toe: Misschien is dit wel mijn favoriete bereidingswijze voor álle bladgroenten: spinazie, andijvie, paksoi, chinese kool en snijbiet. De combinatie met sojasaus, knoflook en sesam.
Citroenpasta met tuinbonen, snijbiet en courgette
Nodig voor hoofdgerecht 2 personen: 150 gr (spelt)pasta, 300 gr gedopte tuinbonen, 400 gr courgette, 100 gr snijbiet, 2 sjalotten, 2 teentjes knoflook, 40 ml extra vergine olijfolie, 1 citroen, 50 gr Parmezaanse kaas
zout en peper
Bereidingswijze: Snijd de courgette in kleine blokjes. Snijd de snijbiet in dunne reepjes. Houd de stelen en bladeren apart. Snipper de sjalot en knoflook. Verhit 2 eetlepels olie in een ruime pan en fruit hierin de sjalot en knoflook tot glazig. Voeg de snijbietstelen en courgette toe en bak 15-20 minuten tot de courgette zacht en gekaramelliseerd is.
Breng ondertussen een pan met water aan de kook en kook hierin de tuinbonen in een paar minuten beetgaar. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en spoel ze om met koud water zodat ze niet verder garen. Kook in hetzelfde water nu de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Rasp de Parmezaanse kaas met een fijne rasp. Rasp de schil van de citroen en pers het sap uit. Klop de citroenrasp en het sap met de olijfolie en Parmezaanse kaas goed door elkaar.
Voeg de tuinbonen (deze kun je eventueel dubbel doppen) en snijbietbladeren toe aan de pan met courgette en roerbak een paar minuten tot de snijbiet geslonken is en de tuinbonen warm zijn. Giet de pasta af en meng het door de groenten. Giet het citroenmengsel erbij, meng door elkaar en warm het geheel goed door, tot alle kaas gesmolten is. Breng op smaak met zout en peper en serveer direct.
Snijbiet op z’n Grieks
Pers de knoflook uit en zet apart. Trek het snijbietblad van de nerf, was het, slinger het droog en scheur het stukken. Doe een beetje olie in een kasserol en blancheer daarin de snijbiet met nauwelijks of geen aanhangend water. Blijf omscheppen anders bakt het aan.
Als het gaar begint te worden, uit de pan scheppen en terzijde zetten.
Pers de knoflook en fruit deze met de salie even aan in de olie. Voeg de tomatenblokjes erbij, de snijbiet en de olijven. Peper en zout. Laat nog ca. 10 minuten sudderen en doe er voor het opdienen een flinke scheut yoghurt over. Nog wat peper uit de molen op de yoghurt.