koolraap

Koolraap, knolraap of rutabaga is een koolsoort met een verdikte, vlezige wortel die half onder de grond groeit. De knollen kunnen wel meer dan een kilo wegen en zijn geel van kleur.

Hoe oogsten

Uit de grond trekken, eventueel met een riek

Hoe bereiden

Sommige mensen gruwen van koolraap die in hun jeugd uren op het vuur stond en daarna met een bloempapje gereserveerd werd.

Tegenwoordig zijn koolraap frietjes te koop maar je hoeft ze natuurlijk niet kant en klaar te kopen als je zelf een koolraap kan oogsten in de moestuin.

Zelf probeerde ik de koolraappizza naar een recept dat bedacht is door Geke Lanjouw van de Kievit in Katwijk. Erg lekker. Experimenteren mag. Ik deed er reepjes ontbijtspek bij en liet de roomkaas weg. Ook de edelgistvlokken had ik niet in huis.

Recept: Pizza met koolraap

Ingrediënten

  • 1 koolraap
  • 1 kleine rode ui
  • 1 handje rucola
  • 2 tl oregano
  • 250 g roomkaas (of:
  • 1 pakje zijdentofu
  • 3 el edelgistvlokken
  • 1 el pesto)
  • 2 el olijfolie
  • 2 el kappertjes
  • 75 g geraspte (vegan) kaas
  • p&z
  • voor het pizzadeeg:
  • 300 g meel
  • 1 el gedroogde gist (1 zakje)
  • 3 el olijfolie
  • 150 ml water
  • snuf zout
Ingrediënten op basis van 4 personen
+/- 30 min. totale bereidingstijd

BereidenHet pizzadeeg maak je al een uurtje eerder, want dat moet een uur rijzen. Meng meel met gist , zout, olijfolie en ongeveer 150 ml lauwwarm water tot een soepel deeg en laat het onder een vochtig gemaakte theedoek op een warme plek een uurtje rijzen.  Schil de koolraap en snijd in plakjes of dunne reepjes, je hebt ongeveer 500 g koolraap nodig voor dit recept. Pel ook de ui en snijd in halve ringen. Snijd de paprika in dunne reepjes. Als je geen roomkaas gebruikt maar zijdentofu, roer je dit los met 3 el edelgist en 1 el pesto. Stoom of kook de reepjes koolraap beetgaar in ongeveer 5 min. laat dan een beetje afkoelen. Verwarm de oven voor op 220°C. Bedek een bakplaat met een vel bakpapier en rol het deeg uit tot een grote lap die de bakplaat bedekt. Verdeel de roomkaas of het tofumengsel over het deeg. Meng in een kom de koolraap, ui, paprika met 2 el olijfolie, oregano, een snuf zout en royaal peper. Verdeel dit mengsel over het deeg. Verdeel de kappertjes over de pizza en strooi de kaas over het geheel. Bak ongeveer 20 min. in de oven en serveer met de rucola erover gestrooid.

 

Kruidig gebakken koolraap of meiraapjes en wortels

Voor vier personen

Nodig: 500 gram koolraap, 500 gram wortels, 3 el balsamicoazijn, 3 el olijfolie, 3 el esdoornstroop (of andere stroop), 0,5 tl rozemarijn, peper en zout.

Snijd de wortels en de raapjes in dunne plakjes of dikke lucifers. Stoom de groenten ongeveer 8 minuten. Verwarm de olijfolie en voeg de groenten, de azijn, de stroop en de kruiden toe. Zet een deksel op de pan en bak de groenten tot ze licht gebruind en beetgaar zijn.

Uit: Lekker Ecologisch! Van VELT.

 

Curry met geroosterde knolgroenten

Heb je niet alle groente die in dit recept staan maar wel pompoen, knolselderij of bleekselderij gebruik die dan. Variëren mag.

  • 250 gram zilvervliesrijst
  • 300 gram koolraap, geschild en in schijven van duimgrootte
  • 300 gram pastinaak, geschild en in schijven van duimgrootte
  • 300 gram spruitjes, gehalveerd
  • zonnebloemolie
  • 3 eetlepels Thaise groene currypasta
  • 1 rode ui, in halve maantjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel verse gember, fijngesneden
  • 250 gram wortel, in blokjes
  • 500 milliliter groentebouillon
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 400 milliliter kokosmelk
  • Sap van 1 limoen
  • 1 eetlepel agavesiroop
  • 1 bosje verse koriander, grof gesneden

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de koolraap, pastinaak en spruitjes in een ruime ovenschaal en bestrijk met wat olie. Rooster de groenten 30 minuten en roer halverwege door, voeg dan nog wat olie toe als het erg droog is.

Bereid de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Verhit ondertussen in een ruime pan 1 eetlepel olie en fruit hierin de ui 2 minuten. Voeg de currypasta toe en bak nog 2 minuten mee. Pers de knoflook erboven uit, voeg de gember toe en bak nog 2 minuten. Voeg de wortels, bouillon en sojasaus toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 20 minuten zachtjes koken. Prak de wortel een beetje fijn met een vork of aardappelstamper.

Voeg geroosterde groenten samen met de de kokosmelk, limoensap en agave toe aan de pan en laat nog 5 minuten zachtjes sudderen. Proef en breng op smaak met nog wat currypasta of zout en peper. Serveer met de rijst en garneer met koriander.