Rode kool

Rode kool is een zogenaamde sluitkool. Sluitkolen houden van kleigrond maar op onze zandgrond doet rode kool het ook goed. We hebben er al geoogst die meer dan vijf kilo wegen. De grote kolen snijden we in stukken. Ook dan is de kool nog goed bewaarbaar.

Recept rode kool met kaneelappel

Nodig: 1/2 rode kool, 1 ui, 2 laurierbladeren, 1 à 2 cm verse gember of 1 tl gemberpoeder, 2 el appeldiksap, 1 tl gemalen koriander , vers gemalen peper, zeezout naar smaak,  olijfolie. Voor de gebakken appelschijven: 1 grote appel, kaneel naar smaak, (bruine) suiker naar smaak, een klontje boter, 2 el zure room.

Bereidingswijze:

Gember schillen en raspen op een fijne rasp. Rode kool in smalle reepjes snijden. Ui klein snijden. Rode kool in 10 à 20 min gaar stoven in appeldiksap en eventueel een klein scheutje water met de ui, gember, laurier, peper en koriander. Appel schillen, het klokhuis er uit boren en in schijven van ongeveer 1 cm dik snijden. Appelschijven bestrooien met kaneel en suiker en in boter zacht en bruin bakken op een laag vuur. Laurierbladeren verwijderen uit de rode kool en de stoofschotel op smaak brengen met zout. Serveer op elk bord de rode kool met de appelschijven versierd en een toefje zure room er bovenop.

Langzaam gestoofde rode kool met appel

Nodig: 1/2 rode kool in dunne reepjes, 1 ui gesnipperd, 2 teentjes knoflook fijn gesneden, 2 zoetzure appels geschild en in kleine stukjes, 3 cm verse gemberwortel fijn gesneden, 3 kruidnagels, 1 anijssterretje, 2 el appelazijn, 2 el suiker, 40 gram boter.

Bereiding: Verwarm de oven op 160 gram. Doe de kool, ui, knoflook, appel, gember en specerijen in een oven bestendige pan of schaal. Voeg 1/4 theelepel zout, flink wat peper en de appelazijn en suiker toe. Schep alles goed om. Verdeel de boter in klontjes over de kool. Leeg een deksel op de pan of schaal. Zet 1 1/2 tot 2 uur in de oven tot de kool goed zacht en gaar is. Tussentijds een keer omscheppen.

Uit: I love groente van Janneke Vreugdenhil

Rendang van rode kool (voor 8 personen)

Nodig: 1 kilo rode kool, 2 uien, 3 knoflooktenen, 1 klein blikje tomatenpuree, 1 volle el sambal, 1 volle el kerrie, 4 cm gember, 1 blik kokosmelk (400 ml), 100 ml ketjap manis, wat zonnebloemolie, zout en peper.

Bereiding: Snipper de ui en knoflook. Fruit zachtjes in een grote braadpan die ook in de oven kan. Snij ondertussen de rode kool in dunne reepjes. Bak de tomatenpuree, sambal en kerrie een minuut mee met de uien, schep dan de rode kool er doorheen. Rasp de gember erboven. Voeg kokosmelk en ketjap toe. Meng alles goed door elkaar. Zet de pan met het deksel erop in de oven op 160 graden. Voorverwarmen hoeft niet en laat twee uur staan. Schep halverwege een keertje om. Lekker met rijst en atjar.

Uit: Vega zonder pakjes en zakjes van Karin Luiten.