Raapsteel
Raapsteel kan al in februari buiten gezaaid worden en groeit ook onder koude omstandigheden. Het is daarom een van de eerste voorjaarsgroente die in de volle grond geteeld kan worden.
Als het blad nog jong is kan je het bereiden als salade maar stamppot raapsteel blijft natuurlijk een voorjaarstopper.
Hoe oogsten?
Pak een bosje raapstelen vast en trek die in z’n geheel (met wortel en al) uit de grond. Bij het bed staat een emmer water waarin je de wortels kan afspoelen. Als je de raapsteel thuis in het water zet blijft ze langer vers.
Recepten
Kijk even op https://www.raapstelen.nl/recepten/ om inspiratie op te doen wat je allemaal met raapsteel kan doen. Natuurlijk stamppot maar ook spaghetti of risotto met raapsteel
Raapsteelstamppot
Aardappels koken en stampen. Raapsteeltjes even met een uitje of knoflook roerbakken en door de aardappelpuree roeren met peper en zout. En dan kan je er natuurlijk nog van alles door heen doen (kaas, spekjes, gebakken tofu, gebakken champignons, hard gekookt ei). Crème fraîche erbij of een beetje mosterd.
Lentegroene soep met radijsjes en raapsteel
Een gezond lentesoepje met radijsjes en radijsloof (de groene blaadjes van de radijs) en frisse voorjaarsingrediënten. Munt en tuinkers of (wildgeplukte) bloemetjes als garnering maken het helemaal af. Lekker met een puntje bloemkoolpizza en een salade.
Nodig:
- 1 bosje radijs, loof bewaren
- 1 bosje bosui
- 2 tenen knoflook
- 1 el boter of kokosolie
- 1 bos raapstelen
- 1 stengel groenselderij
- 250 gr diepvriesdoperwten
- 200 ml (soya)room
- 1 l kokend water
- 2 groentebouillontabletten
- 1 tl karwijzaad
- 1 tl kruidenzout
- vers gemalen peper
- 1 klein bosje verse munt
- 1 doosje tuinkers
Bereiding:
- Was de radijsjes en het loof. Snij de radijsjes in plakjes of reepjes.
- Snij het loof fijn, zet het loof opzij, dat doen we straks in de soep.
- Rooster het karwijzaad in een droge koekenpan heel eventjes, tot het lekker geurt maar nog niet bruin wordt.
- Doe 1 el olie erbij, verhit en bak de helft van de radijsjes daar snel glazig in, strooi wat kruidenzout erover en zet opzij.
- Snij de bosuitjes in ringetjes. Hak de knoflook fijn.
- Was het zand uit de raapsteeltjes en snij fijn.
- Snij de groenselderij in stukjes.
- Hak de munt fijn en hou wat blaadjes over om te garneren.
- Fruit de bosui, de selderij, de andere helft van de radijsjes en de knoflook glazig. Voeg de raapstelen, het radijsloof en de munt toe en bak een minuut mee.
- Giet de bouillon erbij en kook een minuut of vijf.
- Voeg de doperwten toe en kook nog 5 minuten door.
- Pureer de soep met de helft van de (soya)room tot een lekker groen en romig soepje. Voeg eventueel zout en peper toe.
- Serveer met een sliertje room, de gebakken radijsjes en wat fijngehakte munt en tuinkers.
Bron: Odin recepten
Raapsteelsoep
Nodig:
Ui, aardappelen in blokjes, groentebouillon, raapsteel, crème fraîche.
Bereiding:
Fruit de ui en de aardappelblokjes in boter. Schenk na vijf minuten voordat ze beginnen te kleuren de bouillon erop. Breng aan de kook. Voeg als de aardappel gaar is de raapstelen en de crème fraîche toe. Maak op smaak met zout en peper. Pureer eventueel tot gladde soep. (Pas op: als je dat in de keukenmachine doet wordt de aardappel snel “lijmerig”).