Paksoi
Paksoi is een snelgroeiend koolgewas van Aziatische afkomst. Op Moestuin Leyduin telen we paksoi in de kas. Het is daarom een van de eerste gewassen die we in het voorjaar kunnen oogsten.
Paksoi is de minst “kolige” onder de koolsoorten. De smaak is niet bijzonder uitgesproken. Om de smaak goed te proeven kan je hem het beste roerbakken of kort stomen. Begin met de fijngesneden, witte stelen en voeg het bladgroen dan later toe. De hele plant gebruiken!
Hoe oogsten?
Pak de krop laag bij de grond vast en trek hem met met wortel en al eruit. Schud de grond van de wortels. Zorg er voor dat de grond niet terecht komt op andere planten. Draai de wortels met de hand af en gooi ze in de kist die daarvoor klaar staat bij het bed. Als je de paksoi extra lang wil bewaren neem hem dan met wortel en al mee naar huis en zet hem eventueel in water.
Recept: Paksoi met pijnboompitten
Ingrediënten:
– 4 eetlepels pijnboompitten, olijfolie, 2 tenen knoflook dungesneden, krop paksoi, paar druppels citroensap
Bereiding:
Rooster de pijnboompitten in een dun laagje olijfolie. Schud regelmatig om. Voeg als de pitten licht beginnen te kleuren de knoflook toe. Laat die ook licht kleuren en voeg dan de fijngesneden paksoistelen toe. Schud goed om en voeg als de stelen zacht beginnen te worden het paksoiblad, citroensap, peper en zoet toe.
Kerriekokos paksoi
Nodig voor 2 personen: 2 kopjes (basmati)rijst, 1 struikje paksoi, evt. 1 appel, in kleine stukjes gesneden, 1 ui, gesnipperd, een scheutje olijfolie, 1 theel. kerrie, 50 g cashewnoten, 30 g santen (ingedikte kokosmelk), 1 eetl. sojasaus, cayennepeper en zout.
Bereidingswijze: Kook de rijst met een snufje zout gaar. Fruit ondertussen ui in olie en voeg er de noten, kerrie en eventueel de appelstukjes aan toe. Voeg de santen toe, roer het mengsel goed om. Laat de santen oplossen en voeg beetje bij beetje, al omscheppend de fijngesneden groente toe. Laat de groente heel even meebakken. Maak op smaak met peper, zout en sojasaus. Serveer de kerriekokosgroente met de rijst.
Extra lekker met in een koekenpan gebakken banaan bestrooid met gemalen kokos er bij geserveerd.
Groene currysoep met paksoi
Nodig: 1 paksoi, 1 prei, 2 teentjes knoflook, 1 cm verse gember, 150 g kastanjechampignons, tofu, 1 liter bouillon, 1 stengel citroengras, 2 lepels Thaise groene curry paste, blikje kokosmelk, 225 gr rijstnoodles, scheutje geroosterde sesamolie, 1 limoen, 1 chilipeper, basilicum, sesamzaadjes als topping
Bereiding: Snij de prei in reepjes, champignons in kleine plakjes en de knoflook en gember fijn. Verhit een pan met wat olie, voeg groente toe. Doe hetzelfde met de tofu. Voeg nu ook de groene curry paste, citroengras-stengel toe en de kokosmelk. Laat paar minuutjes op laag vuur pruttelen. Voeg de noodles toe, kook mee tot ze gaar zijn. Grill ondertussen kort de gesneden paksoi met wat knoflook in een andere pan en voeg pas op het eind toe. Serveer soep met scheutje sesamolie, limoensap, sesamzaadjes en eventueel wat verse Thaise basilicum en chilipeper.
Bron: www.odin.nl