Ook bekend onder de naam topinamboer. Begin 17e eeuw is de aardpeer vanuit Amerika ingevoerd in Europa. Vooral in tuinen van kastelen en kloosters werd ze veel geteeld. Toen later de aardappel haar intrede deed werd de aardpeer een vergeten groente. De laatste decennia is de aardpeer herontdekt door biologische tuiniers die een rijtje aardpeer plantten. Aardpeer is familie van de zonnebloem (zie de gele bloemen) en kan meer dan twee meter hoog worden. Volgens het naslagwerk Ecologisch Tuinieren bloeien ze in Nederland en België meestal niet. Op Moestuin Leyduin hebben we dus geluk want elk jaar vormen ze in september een mooie gele haag achterop de tuin. Aardpeer is een doorlevende plant en een echte woekeraar. Elk restje aardpeer dat in de grond blijft zitten groeit weer uit tot een plant. Net als rabarber blijft aardpeer steeds op dezelfde plaats staan.
Aardpeer lijkt qua smaak volgens sommigen op schorseneer en volgens anderen op artisjok. In het Engels heet aardpeer Jerusalem artichoke. Dat wordt ook wel verbasterd tot fartichoke omdat ze winderigheid kunnen veroorzaken.
Aardperen zijn de grond goed te bewaren. Ze kunnen tegen strenge vorst maar zodra ze geoogst zijn kan je ze niet langer dan een paar weken bewaren. Doe dat op een koele, donkere plek.
Hoe oogsten
Trek de stengels uit de grond. Haal de aardperen die daardoor naar boven komen van de plant af. Graaf verder omdat de meeste aardperen nu nog in de grond zitten. Ze kunnen erg verspreid rond de plant zitten dus ga met de hand of voorzichtig met de riek op zoek naar de knollen.
Hoe bereiden
Breek de dunne uitlopers eraf, zeker als ze al beginnen uit te drogen. De rest van de knol goed schoon boenen. Je kan ze met schil bereiden.
Fijngesneden kan je ze rauw verwerken. Verder bakken, koken, pureren (gaar koken met eventueel een uitje en daarna crème fraîche erdoor heen).
Recept: Aardpeer chips
Zin in een tussendoor gerechtje of lekker snack. Snijd de aardpeer in dunne plakjes en bak ze in olijfolie snel gaar, eventueel ook wat knoflook of een uitje meebakken. Zout erover, even uit laten lekken en je hebt heerlijke chips.
Recept: Gepofte aardpeer
Pak de aardperen in aluminiumfolie met een beetje olijfolie, grof zeezout en eventueel kruiden. Pof ze in een oven van 200 graden Celsius. Prik er af en toe in. Ze moeten aanvoelen als een gare stevige aardappel.
Recept: pompoenaardpeersoep
Nodig: 500 gram pompoenvruchtvlees, 300 gram aardpeer, grote ui, 1 stengel citroengras, 1 theelepel fijngeraspte gember, beetje kardamon- en chilipoeder, 0,8 liter groentebouillon, 0,2 liter (slag)room, scheutje citroen, eventueel scheut sherry.
Bereiding: Snipper de ui, rasp het pompoenvruchtvlees of snijd het in kleine blokjes, snijd de aardpeer in kleine blokjes of plakjes. Fruit de ui en de pompoen in olijfolie. Voeg de aardpeer, het citroengras en de kruiden toe en fruit die even mee. Giet de groentebouillon erbij. Breng aan de kook en laat hem op laag vuur ongeveer 20 minuten sudderen tot de groenten gaar zijn. Verwijder het citroengras en pureer de soep. Breng de soep met de room aan de kook en voeg citroen en sherry toe.
Recept: Aardpeerroom
Nodig: 6 aardperen, 1 sjalot, 120 ml room, 1 eetlepel olie, peper en zout.
Bereiding: maak de aardpeer goed schoon. Snipper de ui en snijd de aardpeer in kleine stukjes. Stoof de gesnipperde ui en voeg dan de aardpeer toe met een bodempje water. Kook tot de aardperen gaar zijn. Pureer de groenten en voeg de room toe. Breng op smaak met peper en zout. Gebruik de aardpeerroom als saus bij groenten- en rijstgerechten.
Recept: Aardpeercake
Nodig: 280 g zelfrijzende bloem, 2 tl bakpoeder, 1 tl gemberpoeder, 2 tl kaneelpoeder, 250 g suiker, 25 cl plantaardige olie, 300 g geschilde en geraspte aardpeer, 4 eieren
Bereiding: Meng de droge ingrediënten en voeg de olie toe. Meng goed en voeg vervolgens de aardpeer toe. Meng door elkaar en voeg als laatste de eieren toe. Zorg dat alles goed gemengd is. Bak +- 45 min. in een voorverwarmde oven van 175°C.
Recept:Aardperensoep met shii-take.
-aardperen (500 gram) goed wassen en in schijven snijden (schillen niet nodig)
-met een teentje knoflook en olijfolie in de oven tot ze gaar zijn (prikken)
-door een roerzeef (passeviet) roeren, dan blijft de harde schil achter. Deze komt dan niet in de soep terecht
-intussen shii-take (250 gram) snijden en zachtjes fruiten
-bouillon er bij
-gezeefde aardperenpuree toevoegen en goed mengen
-naar smaak creme fraiche en beetje peper toevoegen.
Doordat de harde schil niet in de soep terecht komt heb je geen last van een opgeblazen gevoel.