Bleekselderij

Bleekselderij heeft brede, volle stelen. Er zijn zelfblekende en groen blijvende soorten. In de supermarkt vind je meestal de bleke soort. In de biologische teelt wordt ook de groene variëteit geteeld wegens de smaak. Wij hebben ze allebei. Je gebruikt vooral de stelen als stoofgroente of rauw. De bladeren kan je gebruiken in de soep.

Hoe oogsten

Trek de plant in z’n geheel uit de grond. Gebruik daarbij een riek want de plant is stevig geworteld.

Hoe bereiden

De onderkant van de plant afsnijden. De stelen in stukjes snijden. Als je de bleekselderij rauw wil eten maak dan hele dunne plakjes.

Recept: Zoetzure bleekselderij

Nodig: struik bleekselderij, 2 tomaten, ui, olie, eetlepel rode wijnazijn, eetlepel honing, 2 kruidnagels.

Bereiding: Snij de bleekselderij in stukjes, kook 10 minuten in weinig water, ontvel de tomaten en snij ze in stukken. Fruit de ui in de olie, voeg de stukken tomaat toe en smoor ze kort, voeg azijn, honing, kruidnagels, peper en zout toe. Schep de bleekselderij er door en stoof ze gaar.

Recept: Bleekselderij met linzen

Nodig (voor 4 personen): struik bleekselderij, 1 ui, scheut olijfolie, 1 laurierblad, 100 ml witte wijn, 1 groentebouillonblokje,  225 g gedroogde linzen of twee blikken linzen, peterselie

Bereiding: Pel de ui en snipper fijn. Verwarm een scheut olie in een pan met een dikke bodem en fruit de ui zachtjes terwijl je de bleekselderij voorbereid. Trek de stengels los van de bleekselderij en snijd onder- en bovenkant iets af. Al te veel groen blad haal je eraf en bewaar je voor een soep, vooral het blad en het binnenste deel smaken het sterkst. Was de groente en snijd in dunne boogjes. Voeg toe aan de ui en stoof 5 min. mee. Voeg dan de bouillon en de wijn toe, neem ½ l water als je droge linzen gebruikt en 100 ml als je al gekookte linzen gaat gebruiken. Voeg ook de droge linzen toe en het laurierblad en laat met een deksel op de pan 25-30 min. koken tot de linzen gaar zijn, maar nog wel heel. In het geval van blikken linzen, laat je de bleekselderij 15 min. stoven en laat je de linzen uitlekken in een vergiet. Die voeg je dan op het laatst nog toe en laat je 5 min. warm worden. Proef voor p&z en bestrooi met gehakte peterselie. Lekker met rijst of brood en een frisse tomatensla. Wil je een wat kruidiger gerecht, probeer dan wat citroen- of sinaasappelrasp of een beetje oregano!

Hartige taart met bleekselderij en oesterzwammen.

Ingrediënten: 1 struik bleekselderij, 1 zakje oesterzwammen, 3- 4 sjalotjes, 2 el boter of olie, 6 eieren, 150 g geraspte oude kaas, 100 g crème fraîche, 1 tl Provençaalse of Italiaanse kruiden, 1 tl kerrie, peper en zout, hart taartdeeg (bv. diepvries bladerdeeg of zelfgemaakt deeg)

  • Recept voor deeg:
  • 50 g kokosvet
  • 2 eieren
  • 200 g kikkererwtenmeel
  • snuf zout
  • 50 g geraspte oude kaas

Ingrediënten op basis van 4 personen

+/- 70 min. totale bereidingstijd

Bereiden: Maak eerst het deeg als je dat zelf wilt maken.  Voor het deeg meng je simpelweg alle ingrediënten tot een samenhangend geheel. Als je er een bal van kan vormen is het goed, voeg niet te snel water toe, doe dat alleen als het nodig is. Laat het minimaal ½ uur rusten in de koelkast, langer mag ook.  Bladerdeeg uit de vriezer leg je vast uit om te ontdooien wanneer je met de groente begint. Verhit de oven voor op 180°C. Was de bleekselderijstengels, bewaar het blad voor een bouillon en snijd de stengels in kleine boogjes. Veeg de oesterzwammen (of andere paddenstoelen, dat kan ook) schoon en scheur ze in reepjes. Pel de sjalotten en snipper ze fijn. Verhit 1 el olie of boter in een koekenpan en de oesterzwammen tot ze een beetje kleuren. Geef ze een beetje p&z en schep ze uit de pan. Bak dan de sjalotjes glazig in een nieuwe el boter en voeg de bleekselderij toe. Bak een minuut of 5 tot ze iets zachter worden, voeg 1 tl kerrie toe. Rasp intussen de kaas en klop de eieren los met de crème fraîche en roer hier de kruiden, kaas en wat p&z door. Vet een springvorm in en bekleed met het deeg, maak een omstaand randje en prik de bodem hier en daar in met een vork. Verdeel de bleekselderij over de bodem, verdeel het ei-,mengsel erover en verdeel tot slot de gebakken oesterzwam over de taart. Bak 40-50 min in de oven tot het gaar is en het ei gestold. Laat 10 min afkoelen en snijd dan in punten.

Met dank aan de Kievit in Katwijk.