Tuinbericht

Week 46-2022: 17, 18 en 19 november

Oogst deze week

  • laatste oogst van 2022
  • laat je verrassen

De laatste oogst. Alle deelnemers hebben hierover eerder deze week per mail bericht gehad. Als je niets ontvangen hebt, laat het dan weten, nadat je eerst je spambox hebt gecheckt.

We hopen je deze week nog te zien op de tuin.

Daarna, tot half april,  geen groenten van Leyduin. Maar je blijft natuurlijk eten “van het seizoen”. Biologische groenten van dichtbij, van de koude grond. Er is keuze genoeg.

Tot half april? In het mailbericht heb je kunnen lezen dat je waarschijnlijk in december en januari nog een  keer langs kan komen om iets te oogsten. Houd deze website in de gaten. Totdat we weer gaan oogsten in seizoen 2023, zal er onregelmatig, als daar aanleiding toe is, een tuinbericht gepubliceerd worden.

Bij dit tuinbericht een foto van de laatste oogstdag vorig jaar. Ook dit jaar zien we weer uit naar gezellige laatste dagen om de oogst van 2022 af te sluiten

Over de oogst

Laat je verrassen. Misschien pompoen, misschien rode kool, misschien pastinaak, misschien aardpeer, misschien palmkool (als je daarvan oogst mag je de hele kop van de plant afsnijden), misschien kievitsbonen, misschien nog iets anders. Kijk wat er op het bord staat.  Kievitsbonen alleen meenemen als je een liefhebber van droogbonen bent en ze binnenkort al gaat opeten. Laat ze een uur of acht weken. Kook ze samen met bonenkruid. Bonenkruid kan je vinden langs de muur tussen de perenbomen.

Pluk nog een bosje Afrikaantjes. Neem nog wat kruiden mee.

Koop een paar kilo aardappels. Ook de droogbloemen mogen mee (tegen een vrijwillige bijdrage).

Over de tuin

Marja laat weten: “het is hier prachtig, wintertafereeltje”.

Tijd voor de winterklussen. Op maandag en vrijdag zal de tuin nog regelmatig open zijn. Loop even binnen als het hek open staat.

Recept

Een tijdje geleden had ik een recept met borlottibonen uit de krant geknipt maar dat kan ik niet meer vinden. Wel dit recept van Samuel Levi van pompoen met knapperige tempeh. Bij mij thuis wordt er ongemerkt steeds vaker vegan gekookt. (Terwijl ik dit schrijf hoor ik op de radio over de Caring Doctors (www.caringdoctors.org)).

Nodig: 1 medium pompoen (hokkaido), zonnebloemolie, 300 gram tempeh, 2 tenen knoflook, 2 tl komijnzaad, 2 tl korianderzaad, 3 el ketjap manis, 1 rode peper. Voor de salsa: 2 bosuitjes, 1 bosje koriander, 1 tl grof zeezout, 2 el rijstazijn, 2 el olijfolie.

Bereiding: verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de pompoen doormidden, verwijder het zaad en snij in 8 tot 12 parten. Maak aan met olie en een goede snuf zout. Leg de parten in een bakblik in de oven en rooster zeker 40 minuten. De pompoen mag wat kleur krijgen en moet helemaal gaar zijn. Verkruimel of snij de tempeh in grove blokjes en bak in een koekenpan in een laagje olie. Zorg dat je de pan omschudt zodat de tempeh aan alle kanten kleur krijgt en knapperig is. Maal knoflook, komijn en korianderzaad in een vijzel en bak een minuut of twee mee. Roer als laatste de ketjap en naar smaak de fijngesneden rode peper door de tempeh. Laat even rusten in de pan. Maak tenslotte de salsa door de bosui en koriander fijn te snijden en die met zeezout, rijstazijn en olijfolie in een vijzel tot een grove salsa te malen. Als de pompoen klaar is serveer je deze met tempeh en salsa er overheen.

Nog een tip. Eet er een lekkere rauwkostsalade bij (geldt voor elke maaltijd). Wortel, biet, kool, appel enz. raspen. Met de hand raspen is goed voor je armspieren. Mengen met dressing van olie, azijn, mosterd, appeldiksap enz. Kortom, neem juist in de winter tijd om te koken.

Tot zien op de tuin!