Tuinbericht

week 45-2022: 10, 11 en 12 november

Oogst deze week

  • knolselderij
  • yacon
  • biet
  • koolraap of koolrabi
  • groene blaadjes

Eigenlijk zou ik elk tuinbericht willen beginnen met een ode aan onze poezen, Mollie en Muis. Maar ik weet dat dat niet gewenst is, dus houd ik me in. Deze week niet. Op de tuin zie je dat alles zich  terugtrekt. Bomen verliezen hun bladeren. Planten sterven af. Bloemen zijn uitgebloeid. De paden worden modderig. Alles verliest kleur en glans. Behalve de poezen. Die hebben een mooie, nieuwe wintervacht waardoor ze goed bestand zijn tegen kou en vocht. Alle haartjes extra glimmend en goed opgepoetst. Dat kost wel wat energie. We merken dat ze extra brokjes eten en erg alert zijn bij het vangen van muizen. Van de poezen M&M mag de winter beginnen.

Van de tuinders M&M mag de winter nog even wegblijven en de regen helemaal. Nog minstens twee weken zodat het ook de laatste twee oogstweken goed toeven is op de tuin.

Deze week voor iedereen dezelfde oogst. Volgende week, de laatste oogstweek, maken we de restjes op en oogsten we de tuin leeg (op de boerenkool na). Op vrijdag en zaterdag staat dan de koffie en thee klaar. Neem, als je zin hebt, wat lekkers mee voor erbij.

Over de oogst

Knolselderij. Over de knolselderij zijn we dit jaar zeer tevreden. Mooie, grote knollen.

Biet. De laatste van de moestuin dit jaar. En daarna deze winter nog regelmatig kopen als je wilt eten met het seizoen.

Yacon. We merken dat steeds meer mensen er fan van worden. Ook de yacon heeft het dit jaar goed gedaan. Ik zag ze in de Odin winkel liggen voor 3,29 per pond.

Koolrabi of koolraap.

Een groene bladgroente.

Nu het nog kan, nog een keer Afrikaantjes en Oost Indische kers oogsten. Het blad van de Oost-Indische kers is lekker door een salade of gesnipperd op een hartig gerecht.

Kijktip

VPRO Tegenlicht zond op maandag 7 november de documentaire, De Voedsel B.V. van Kadir van Lohuizen uit. Kijk ernaar. https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2022-2023/de-voedsel-bv.html

Tot ziens op de tuin!