Week 46 – 2016 (17, 18 en 19 november)
Het is zover. We zijn aangeland in de laatste oogstweek van 2016.
Als het goed is heb je op maandag 14 november per mail het herfstbericht van de tuin gekregen waarin het o.a. gaat over aanmelden voor volgend jaar. Heb je dat bericht niet gehad, stuur dan een mailtje naar administratie@moestuinleyduin.nl.
Fijn om te merken dat veel mensen zich ondertussen al weer aangemeld hebben voor 2017.
Over de oogst
Een week met echte wintergroenten. Boerenkool, aardpeer en pastinaak kunnen allemaal goed tegen vorst. Omdat ik niet wist waarom sommige plantensoorten tegen vorst kunnen, winterhard zijn, en andere niet heb ik het opgezocht.
Het zit zo. Winterharde planten bezitten een mechanisme dat, wanneer het koud wordt, er voor zorgt dat suikers uit de plant worden opgelost in het water van de cellen. Daarom smaken kool en spruiten zoeter wanneer de vorst erover is geweest. De suiker werkt als antivries. Sommige planten onttrekken ook nog eens water aan hun cellen, ze drogen zichzelf uit. Daarom gaan de bladeren van de palmkool en spruiten hangen bij vorst. Als ze ontdooid zijn, richten ze zich weer op.
Het is duidelijk dat de NZ-spinazie niet winterhard is. De planten zien er na een paar nachtjes vorst slap en geel uit. Snijbiet en winterpostelein kunnen wel tegen kou. Er is niet veel meer van maar er kan nog wel van geoogst worden. Dat is nog niet het geval met de veldsla. Een gewas dat goed winterhard is maar nu nog veel te klein om te oogsten.
Ook winterrogge kan tegen vorst en zorgt voor een groene waas over het land. De laatste bedden die met winterrogge ingezaaid zijn zullen helaas kaal blijven. Vorige week hadden we een paar keer bezoek van spreeuwen(wolken). Een mooi gezicht maar ze aten wel al de nog niet ontkiemde en pas ontkiemde winterrogge op.
We gaan weer spruiten plukken, er zijn nog wat bietjes en uien over. Kortom we gaan proberen om er voor te zorgen dat iedereen naast de pastinaak, boerenkool en aardpeer nog iets mee kan nemen.
Onderaan dit bericht een recept voor aardpeercake. We gaan hem deze week op de tuin maken. Het recept vond ik de website van zelfoogsttuinderij De Plantentrekker in Geel (België).
De tuin deze week
De dahliaknollen zijn uit de grond gehaald. Ze liggen nu in de kas te drogen en verdwijnen daarna in kisten naar zolder. Eind april/begin mei gaan ze dan weer de grond in om hopelijk weer net zo veel bloemen te geven als dit jaar.
Dahliaknollen eruit, bloembollen erin. In de bloementuin is een mooie selectie biologische bloembollen de grond in gegaan om er voor te zorgen dat de tuin straks in het voorjaar weer snel kleur krijgt.
Vorige week vroeg iemand me of de rabarber aan het doodgaan is. De grote, groene bladeren zijn ineengeschrompeld en bruin geworden. Ook dat is weer een voorbeeld hoe planten om kunnen gaan met de winter. Rabarber is een meerjarige plant. In de winter houdt ze een rustperiode. De bladeren sterven dan af. In de wortel is dan veel voeding opgeslagen zodat ze volgend jaar weer mooi kan uitlopen.
Kijktip
Is het nu echt helemaal voorbij voor dit jaar? Kijk even wat voor oogstbare producten er nog op de tuin staan. Na deze week plaats ik, totdat volgend jaar het oogstseizoen weer begint, niet iedere week meer een tuinbericht. Maar als je wilt weten wanneer er nog een keer boerenkool en palmkool geoogst kan worden kijk dan even of er een nieuw bericht geplaatst is.
Recept: Aardpeercake
benodigdheden:
280 g zelfrijzende bloem
2 tl bakpoeder
1 tl gemberpoeder
2 tl kaneelpoeder
250 g suiker
25 cl plantaardige olie
300 g geschilde en geraspte aardpeer
4 eieren
Meng de droge ingrediënten en voeg de olie toe. Meng goed en voeg vervolgens de aardpeer toe. Meng door elkaar en voeg als laatste de eieren toe. Zorg dat alles goed gemengd is. Bak +- 45 min. in een voorverwarmde oven van 175°C.