Tuinbericht

Week 48

Oogst deze week

  • het oogstseizoen is voorbij
  • maar er valt nog wel iets te oogsten
  • lees het tuinbericht

Beste mensen,

Oogstseizoen 2016 zit er op. We kijken terug op een heel goed jaar met een fantastische oogst en een tuin die er prachtig bij lag. Leuk om alle foto’s op deze site nog een keer door te kijken. Bijzonder om te zien hoe de tuin er elke maand weer anders uit ziet en bijna niet meer voor te stellen hoe kort het maar geleden is dat we volop sperziebonen en worteltjes konden oogsten.

Op de laatste oogstdag, 19 november, hadden we forse hagelbuien maar binnen in de schuur bij de kachel was het goed toeven. Met pompoensoep en lekkere aardpeercake werd er alvast teruggeblikt. Ook via de mail ontving ik reacties op het afgelopen seizoen. Een deelneemster schreef dat ze door de tuin veel nieuwe groenten heeft leren kennen, anders is gaan koken en minder vlees is gaan eten.Toen ik er naar vroeg bleek dat ook voor anderen op te gaan.

Ik krijg soms de vraag of de tuin al winterklaar is. Eerlijk gezegd weet ik niet zo goed wat dat is. We hebben ons best gedaan om zoveel mogelijk bedden bedekt te houden zodat het bodemleven dat in de winter juist actief is goed te verzorgen.

Ik krijg ook de vraag of ik nu op vakantie ga. Dat is niet het geval maar het is wel een stuk rustiger dus tijd om de balans op te maken (teeltplan, financiën, organisatie), veel te lezen over biodynamische landbouw en met collegatuinders, tuinteam en stagiaires daarover in gesprek te gaan. Het is ook fijn om zomaar door de tuin te dwalen zonder dat er van alles gedaan moet worden.

Iemand die het nu juist wel druk met de tuin heeft is Jan Rooijmans die de deelnemersadministratie verzorgt. We hopen dat veel van de deelnemers uit 2016 ook volgend jaar weer van de partij zijn. Heb je je nog niet aangemeld, doe dat dan via deze website. Voor de begroting en het teeltplan van volgend jaar is het fijn als we een reële inschatting kunnen maken van het aantal deelnemers. Nadat je je aangemeld hebt krijg je zo snel mogelijk een reactie maar dat kan wel een paar dagen duren. Maak je geen zorgen. Als je in 2016 al deelnemer was is er in 2017 ook plek voor je.

Op het land staat nog wat boerenkool, palmkool, pastinaak en aardpeer. Er komt geen oogstdag meer dit jaar maar je bent welkom om te oogsten op de dagen dat we open zijn. Dat is maandag van 9 tot 2, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10 tot 3.

Het tuinteam en ik hopen jullie allemaal te zien op 21 januari voor de evaluatie en de nieuwjaarsborrel.

Fijne winter!

Marga Verheije, tuinder Moestuin Leyduin

P.S. kijk in de oogstwijzer voor het recept van aardpeercake. Daar ook een nieuw recept voor aardpeersoep met shii-take.