Tuinbericht

Week 45 – 2016 (10, 11, 12 november)

Oogst deze week

  • ui
  • knolselderij
  • schorseneer
  • palmkool

Over de oogst

Volgende week is de laatste oogstweek van dit jaar. Deze week gaan we de ui, knolselderij en schorseneer opmaken. Van de palmkool gaan we ook oogsten maar die planten blijven net als de boerenkool de komende maanden nog op het land staan.

Veel informatie over schorseneren vind je op www.schorseneren.nl. Een website gemaakt door Okke Amerongen. Hij heeft ook www.pastinaak.nl gemaakt en www.snijbiet.nl waar ik al eerder aandacht aan heb gegeven. Je vindt op die sites ook veel lekkere recepten.

Vorige week vroeg ik hoe met de witlofpennen ging die een aantal van jullie mee naar huis nam. Ik kreeg een paar foto’s waarop te zien is dat er ondertussen witlof geoogst kan worden.  Het lukt echter nog niet om gesloten kropjes te krijgen. Misschien lukt dat wel als je de pennen bedekt met een laagje aarde. Dus, nadat je de witlofblaadjes geoogst hebt de pennen afdekken en weer wegzetten en na een paar weken kijken wat dat oplevert.

De tuin deze week

We proberen nog steeds onze pauzes buiten te houden maar soms wordt het te gortig en gaan we lekker koffie drinken en lunchen in de schuur bij de kachel. De poezen vinden dat ook fijn. Aan het eind van de dag als we weggaan moeten ze dan wel weer naar buiten maar ze hebben ondertussen een mooie wintervacht gekregen en ze zijn goed doorvoed. Het nachtleven en de winter moeten ze daardoor goed aankunnen. En ze kunnen via het kattenluik altijd binnen in de werkschuur waar hun mandjes staan.

De meeste bedden hebben een bedekking gekregen met groenbemester, stengels van aardpeer, zonnebloem en maïs of een laagje compost. Zo gaat de bodem en het bodemleven beschermt de winter in en heeft minder last van uitspoeling als het nat is. Winterklaar!

Kijktip

Neem even een kijkje bij de fruitkooi waarin het kleinfruit staat. De bramen zijn verplaatst naar het hek bij de bijen. Ze zijn verplaatst omdat ze veel plaats innamen terwijl de opbrengst laag was. De kruisbessen en blauwe bes die buiten de kooi stonden komen er nu in.

Kijk ook nog even naar de dahlia’s. Binnenkort gaan ze eruit. De knollen worden dan vorstvrij opgeslagen en volgend voorjaar gaan ze weer de grond in. Hopelijk gaan ze dan weer net zo uitbundig bloeien als dit jaar.

Voor het geval je dat nog niet gedaan hebt: in de agenda op deze site vind je informatie over de laatste oogstdag (19 november) en de evaluatiebijeenkomst (21 januari).