Tuinbericht

Week 44 – 2016 (3, 4, 5 november)

Oogst deze week

  • pompoen
  • pastinaak
  • boerenkool
  • aardpeer

Dankzij het prachtige nazomer- en herfstweer is het nog steeds goed toeven op de tuin maar we gaan nu toch echt de laatste oogstweken in. Over de laatste oogstdag (19 november) kan je meer lezen in de agenda. Rond 14 november krijg je per mail bericht over de aanmelding voor volgend jaar. Als je dat bericht niet binnen krijgt laat het dan even weten aan administratie@moestuinleyduin.nl. De evaluatiebijeenkomst staat gepland voor 21 januari en willen we combineren met een nieuwjaarsborrel. Ook daarvoor vind je een eerste aankondiging in de agenda.

Over de oogst deze week

Van de boerenkool de onderste bladeren met de hand plukken. De planten blijven dan vanuit het hart doorgroeien en kunnen de hele winter op het land blijven staan. Na 19 november zullen we minder vaak open zijn. Ik zal t.z.t. op de website aangeven wanneer we open zijn en wanneer je langs kan komen om boerenkool te oogsten.

Ik hoop dat de aardpeer vorige week bevallen is. We gaan er deze week weer van oogsten. In het boek “Lekker ecologisch” las ik nog de volgende tip. “Sommige groenten zoals peulvruchten, schorseneer en aardpeer vragen een aanpassing van je spijsverteringsstelsel. Neem de tijd om je lichaam aan die nieuwe groenten te laten wennen. Tijdelijke aanpassingen zoals een verandering in stoelgang, wat huiduitslag of winderigheid zijn doorgaans normaal. Na verloop van tijd moet dat zich herstellen”. Ik kan me voorstellen dat je daar geen zin in hebt maar schrijf de aardpeer dus liever niet meteen af als je darmen er heftig op reageren. Op de oogstwijzer heb ik een recept toegevoegd hoe je aardpeer als warme saus kunt bereiden (aardpeerroom).

In de oogstwijzer ook een nieuw recept met pompoen (pompoenchutney). Heb je de knolselderij van vorige week nog bewaard en ben je benieuwd hoe je die met pompoen kan combineren. Kijk dan ook in de oogstwijzer bij pompoen.

Ook deze week gaan we weer spruitjes plukken. Hopelijk komt dan iedereen een keer aan de beurt om spruitjes mee te nemen. Ik vind dat spruitjes op de moestuin horen want ze zijn erg lekker. Voor de opbrengst die ze opleveren nemen ze echter veel plaats in.

Ik ben trouwens benieuwd hoe het met jullie witlof gaat. Ik hoor het graag.

De tuin deze week

De afgelopen dagen hadden we een invasie van lieveheersbeestjes. Het is normaal dat lieveheersbeestjes zich in deze tijd van het jaar nog een keer laten zien want ze gaan op zoek naar een plek binnen om te overwinteren. Dit jaar waren het er wel heel veel.

Door het mooie weer komt de goudsbloem op sommige plekken in de kruidencirkel weer in bloei. Een mooi gezicht. Bij de kruiden en de bloemen zijn voorbereidingen voor volgend jaar al zichtbaar. De munt heeft een nieuwe plek gekregen (naast de kas) en in de bloementuin zijn een aantal vaste planten ver- en geplant. Neem er een kijkje. Vergeet dan ook de composthopen niet. Bij elke hoop staat een bordje met informatie over opbouw, maximale temperatuur enz. Als je meer wilt weten over de compost, Jan Willem (onze compostmeester) is 19 november in de middag aanwezig om uitleg te geven. Onze imker Albert is er dan ook om te vertellen hoe het de bijen dit jaar vergaan is.

Maar voor die tijd hopen we jullie al te zien om je oogst op te halen. Kom ook als het weer een beetje tegenzit. We doen dan ons best om zoveel mogelijk voor te oogsten zodat je, als je dat wil, alles uit de schuur kan halen.