Tuinbericht

week 44-2023: 2, 3 en 4 november

Oogst deze week

  • rode kool
  • yacon
  • pompoen
  • pastinaak of schorseneer
  • winterpostelein of krulandijvie
  • volgende week laatste oogstweek van 2023

De voorlaatste oogstweek van het seizoen. Met veel verschillende, stevige groenten. Op het land wordt het helaas steeds natter. Er is al veel voorgeoogst dus je hoeft niet het land op. Misschien wordt het zelf wel zo nat dat we dat gaan verbieden omdat je anders te veel kapot loopt. Van verschillende collegatuinders, vooral op kleigrond, horen we dat ze bijna het land niet meer op kunnen en zien hoe gewassen, door gebrek aan zuurstof in de grond, het loodje leggen.

“Het is de natuur”, hoor ik vaak als het weer heel nat of juist heel droog is of na een zware storm. Wat wordt er met die uitdrukking bedoeld? Het is om ons te laten weten dat we er aan tuinders niets aan kunnen doen als de oogst te lijden heeft onder het weer. Het is om ons gerust te stellen, we moeten het ondergaan. Maar klopt dat? Het klimaat verandert. Kan je dat natuur noemen? Het is ondertussen wel duidelijk dat de mens daarin een belangrijke factor is. Ik ben daar niet gerust op.

Volgende week laatste oogstweek van het seizoen. We oogsten de tuin dan leeg en halen de laatste groente van Berkenrode. We hopen dat onze boerenkool deze natte periode goed doorkomt. Zodat we er ook in december en januari nog een keer van kunnen oogsten.

Over de oogst

Rode kool. Annelies Siezenga tipte een bijzonder recept met rode kool. Rendang van rode kool. Ik heb het uitgeprobeerd. Niet veel werk en daarna lekker eten. Onderaan dit tuinbericht vind je het recept.

Pompoen. Nog een keer. Wie is er geen fan van?

Pastinaak of schorseneren.

Yacon. Rauw, in een ovenschotel of een ander gerecht. Of yaconsoep, yaconcurry, yacon-appel crumble. Eindeloos veel mogelijkheden dus. Laat weten wat jij er mee doet.

Winterpostelein of krulandijvie (als de regen het toelaat).

Een nieuwe deelneemster vertelde me dat haar koelkast te klein is nu ze bij Moestuin Leyduin oogst. Rode kool, pompoen, pastinaak, aardpeer, koolraap en andere harde herfst/wintergroente kan je beter op een droge, koele plek in huis of schuur bewaren. Alleen de bladgroenten in de koelkast bewaren.

Over de tuin

Nat dus. De foto bij dit tuinbericht maakte ik een week geleden. Ondertussen is het al weer een stuk herfstiger geworden. Bericht van Marja op 31 oktober: “Helaas viel die regen weer met bakken uit de lucht vandaag. Om 15 uur in de regenmeter 22mm, de plassen verschijnen, verzadigingspunt is nu wel bereikt”.

Gelukkig zijn de meeste gewassen die diep wortelen (zoals schorseneren, pastinaak, yacon) al uit de grond. De aardbeien die in augustus geplant zijn, staan op een plek in de tuin waar het water vrij snel wegzakt. Bij Huiberts Bio-bollen hebben we nog wat tulpen besteld en de knoflook is gepoot.

Terwijl ik dit schrijf hoor ik de halsbandparkieten in de catalpa (trompetboom) achter mijn huis. De peulen zijn nu rijp. De parkieten, ware acrobaten, hebben geen enkele moeite om ze te openen en de zaden er uit te halen. De kauwtjes hebben het een tijdje aangekeken en afgekeken hoe je dat doet. Ze kunnen het nu ook. Wel alleen de peulen die goed bereikbaar zijn en waarbij je niet helemaal ondersteboven hoeft te hangen. Het regent. Ik ga mijn regenpak aantrekken om te kijken of ik de ijsvogel weer zie in mijn buurtpark.

Recepten

Rendang van rode kool (voor 8 personen)

Nodig: 1 kilo rode kool, 2 uien, 3 knoflooktenen, 1 klein blikje tomatenpuree, 1 volle el sambal, 1 volle el kerrie, 4 cm gember, 1 blik kokosmelk (400 ml), 100 ml ketjap manis, wat zonnebloemolie, zout en peper.

Bereiding: Snipper de ui en knoflook. Fruit zachtjes in een grote braadpan die ook in de oven kan. Snij ondertussen de rode kool in dunne reepjes. Bak de tomatenpuree, sambal en kerrie een minuut mee met de uien, schep dan de rode kool er doorheen. Rasp de gember erboven. Voeg kokosmelk en ketjap toe. Meng alles goed door elkaar. Zet de pan met het deksel erop in de oven op 160 graden. Voorverwarmen hoeft niet en laat twee uur staan. Schep halverwege een keertje om. Lekker met rijst en atjar.

Uit: Vega zonder pakjes en zakjes van Karin Luiten.

“Knollen” in de oven.

Ik had nog een stuk pompoen, koolraap, knolselderij, aardpeer, ui en zwarte rammenas. Alles in stukjes van 1,5 a 2 cm gesneden. Paar knoflookjes erbij. Daarna in een ovenschaal gelegd. Olijfolie erover geschonken en de groente wat door elkaar gehusseld. Peper en zout en groene kruiden. Oven op 200 graden. De pompoen is al na ongeveer 20 minuten gaar. Andere groenten doen er wat langer over. Af en toe checken door erin te prikken met een vork. Kan natuurlijk ook met pastinaak, yacon, winterpeen en allerlei andere lekkere wintergroenten.

Tot ziens op de tuin!