Tuinbericht

Week 45: laatste oogst van 2023

Oogst deze week

  • boerenkool
  • spruiten (aan de stronk)
  • en nog verschillende andere groenten om te delen

Het is weer voorbij. Deze week de laatste oogst van 2023. We oogsten de tuin leeg. Of je zelf het land op kan, kunnen we nu nog niet zeggen. We bekijken het van dag tot dag. Vorige week hebben velen van jullie gezien hoe nat het is en het is er ondertussen nog niet beter op geworden.

De komende tijd gaan wij alles op een rijtje zetten. Over welke gewassen zijn we tevreden, wat viel tegen en kunnen we daar iets aan doen. Wat gaan we veranderen, wat blijft hetzelfde? Natuurlijk houden we jullie op de hoogte en we gaan er ook met het bestuur van Moestuin Leyduin over in gesprek.

We krijgen nu al vragen wat het aandeel volgend jaar gaat kosten. Dat weten we nu nog niet. Vorig jaar hadden we een kleine prijsverhoging (een stuk lager dan de inflatie), misschien doen we dat dit voor 2024 weer. We weten het pas als we de begroting gemaakt hebben.

We danken al onze deelnemers, vrijwilligers, stagiaires voor het afgelopen jaar. Samen maken we de tuin mogelijk.

Over de oogst

Boerenkool. De boerenkool heeft het zwaar. Letterlijk. Door de vele regen verliezen de wortels grip in de grond en vallen sommige planten om. Misschien gaan we de boerenkool voor iedereen vooroogsten. Misschien kan je zelf (met laarzen) het land op om vanaf de zijkant van de tuin (dus niet via het middenpad) de boerenkool te bereiken. Het is nu afwachten hoe de boerenkool zich houdt. We hopen dat we er deze winter nog van kunnen oogsten. Als dat het geval is laten we het weten.

Onderaan dit bericht een recept voor ribollita, Italiaanse bonensoep. Oorspronkelijk hoort daar palmkool in maar met boerenkool is het even lekker.

Spruiten. Op Berkenrode zijn vandaag de spruitenstronken van het land gehaald. Je mag een stronk mee naar huis nemen. Dus zelf even de spruitjes ervan afhalen. Wij zijn blij dat ze van het land zijn. De nachtmerrie van veel tuinders is in de winter spruiten oogsten. Want: kouwe klauwen. De foto bij dit tuinbericht is gemaakt door Merijn.

En wat er verder nog is. We hebben nog wat yakon, aardpeer, pastinaak, pompoen, rode kool. We gaan het zo eerlijk mogelijk verdelen.

Over de tuin

De storm van vorige week zijn we al bijna weer vergeten. Er waaide een paar palen van de pergola om, er sneuvelde een ruit van de glazen kas, het dakje boven de tafel waar we in het voorjaar plantjes op verkopen ging in flarden. Allemaal te overzien. Komt op het lijstje van de winterklussen. Naast andere reparaties, schoonmaken, opruimen, teeltplan maken, inventarisatie van de enz.

Tot ziens op de tuin, en als we je niet meer zien wensen we je alvast een fijne winter.

Ribolitta

Nodig: 2 uien, 2 tenen knoflook, 250 g wortel, 1 prei, 3 stengels groenselderij, 1 el Italiaanse kruiden, 1 tl paprikapoerder, 250 g boerenkool of palmkool, 2 blikken gehakte tomaten, 3 bouillionblokjes, 1 pot witte en 1 pot zwarte bonen, peterselie om mee te garneren.

Bereiding: Pel de uien en knoflooktenen en snij ze klein. Snij de wortel, prei en selderij in stukken. Fruit de uien met de knoflook glazig en voeg de gehakte groente, Italiaanse kruiden en paprikapoeder toe en laat bakken. Als de groente beetgaar is voeg je de kool, tomatenstukjes, 750 ml kokend water en de bouillionblokjes toe. Laat alles even sudderen en voeg eventueel nog wat water toe. Spoel de bonen af in een vergiet, voeg ze toe aan de soep en warm alles nog even door.

Proef en voeg naar smaak peper en zout toe. Serveer met gehakte peterselie.

Uit: recepten herfst van Odin