Tuinbericht

week 43-2023: 26, 27 en 28 oktober

Oogst deze week

  • boerenkool
  • aardpeer
  • knolselderij
  • we verdelen bietjes, wortel, sla, koolraap
  • en verder rucola, snijbiet, Afrikaantjes enz.

We kunnen het niet meer ontkennen. Het is herfst. De een vindt het heerlijk, de ander heeft er moeite mee. Ik houd er wel van, al moet ik bekennen dat ik afgelopen vrijdat, toen het de hele dag regende, meer in de schuur te vinden was terwijl Marja en Merijn op het land aan het werk waren.

Voor degenen die wat somber worden van vallende blaadjes, korte dagen en regenpakken; blijf toch naar buiten gaan. Jullie wonen allemaal in de buurt van bos, duinen en strand. Wat wil je nog meer? Ook nu veel te beleven, herfstkleuren, burlende herten, best nog veel planten in bloei, paddenstoelen, fouragerende en trekkende vogels. Ga fijn struinen. Ik kwam het prachtige huisje van een zwartgerande tuinslak tegen. Zie foto. Een waarlijk kunstwerk.

Ook een reden om naar buiten te gaan is de moestuin. Kom oogsten en geniet van het bos en de tuin.

Over de oogst

Boerenkool. Ik ga het nog een keer opschrijven. Oogsten met de hand dus niet met een mes. Pak een van de onderste grote bladeren en trek dat naar beneden. Geldt ook voor de palmkool. Daar is bij het oogsten veel gebruik gemaakt van een mes. Als er goed geoogst (de stelen eraf) wordt kan de boerenkool en palmkool nieuwe bladeren krijgen. Kunnen we er langer van genieten.

Aardpeer. Goed graven in de grond. Is dat fysiek lastig voor je dan mag je van de voorgeoogste aardpeer meenemen. Wij vinden het jammer dat er mensen zijn die de aardpeer niet meenemen omdat ze er winderig van worden. Ze zijn namelijk heel lekker door allerlei gerechten. Oplossing: geen grote hoeveelheden in een maaltijd verwerken maar een paar toevoegen in een stamppot, pastasaus, curry, in de soep of op een pizza. Zand eraf schrobben, schillen hoeft niet.

Knolselderij. Weet niet wat je er mee moet doen. Kijk even in de groentebijbel, vraag aan een medeoogster advies of zoek bij https://kievitamines.nl/recepten/. Levert vaak verrassende recepten op.

We oogsten deze week de laatste bietjes en wortels van dit jaar. Er is ook koolraap en er zijn nog slakropjes. Kijk op het bord wat jij mee mag nemen.

En verder Afrikaantjes plukken, rucola, nog wat snijbiet enz.

Over de tuin

Vorige week oogstten we een deel van de yacon. Die ligt nu op smaak te komen.

We oogstten ook de druiven. Meer dan 50 kilo. Een topoogst. Onzichtbaar voor ons maar onmiskenbaar is er op zolder een proces gaande waardoor het geperste sap langzaam omvormt naar wijn. Volgend jaar kunnen we proeven.

Veel regen. Een reden om de lege bedden af te dekken met maaisel uit het bos. Zo spoelen voedingsstoffen minder uit.

Tot ziens op de tuin.