Tuinbericht

Week 43 – 2016 (27, 28, 29 oktober)

Oogst deze week

  • biet
  • knolselderij
  • aardpeer
  • palmkool

Over de oogst

Vorige week hoefde je niet het land op omdat we alles voorgeoogst was. Deze week mag je weer met je handen in de aarde om aardpeer en knolselderij te oogsten. Voor sommigen voelt aardpeer oogsten als schatgraven. Als je aan de stengels trekt komt een deel van de knollen naar boven maar de meeste blijven in de grond zitten. Met een riek (wel oppassen dat je de aardpeer niet kapot steekt) of de hand kan je ze verder uitgraven.

Vorige week maakten we op de tuin aardpeerchips. Erg lekker en snel klaar. Aardpeer schoon boenen, in dunne plakjes snijden en in olijfolie aan weerszijde bakken. Beetje zout erop en je hebt een lekker snack. Eventueel uitje, knoflook, tijm mee bakken. Het kan ook in de oven. Voorverwarmen op 200 graden, ongeveer 15 minuten, halverwege de plakjes omdraaien.  Voor meer informatie en recepten kijk in de oogstwijzer.  Ook van biet, knolselderij, palmkool en boerenkool kan je trouwens chips maken.

De bieten komen van ons stukje land op Berkenrode. Probeer een keer biet uit de oven. Voorverwarmen op 180 graden, biet goed schoonborstelen/wassen, besprenkelen met olijfolie, beetje peper en zout, eventueel tijm, inpakken in aluminiumfolie en in ongeveer een uur gaar laten worden. Kleine bietjes hebben minder tijd nodig, hele grote bieten in stukken snijden. Het vel kan je er nu makkelijk afhalen. Eventueel een beetje feta erover heen.

De tuin deze week

Ik krijg regelmatig de vraag hoe lang het seizoen nog duurt. Ik schat in tot 19 november maar als het erg koud en nat wordt kan het ook een weekje eerder zijn. Je krijgt daar tijdig bericht over. Je krijgt dan ook bericht over de inschrijving voor volgend jaar.

De kachel gaat weer aan als we ’s morgens in de schuur komen. Het houthok van de moestuin ligt al aardig vol. We hebben weer hout uit het bos maar ook hout uit de afvalcontainer die bij het Juffershuis staat. Daarin verdween hout dat bij het slopen en het weer opbouwen terecht kwam. Het ongelakte en onbehandelde hout hebben we eruit gehaald. Dat gaat binnenkort de kachel in.

Landschap Noord-Holland gaat in december waarschijnlijk weer hout uit het bos verkopen. Wil je al eerder hout kopen, neem dan contact op met boswachter Jeroen (j.engelhart@landschapnoordholland.nl).

De grasmaaiers hebben deze week nog een keer goed hun best gedaan. De strook tussen het hek en de windhaag is nu ook weer begaanbaar. Bij de peren langs de muur wordt het gras teruggedrongen. De tuin gaat straks netjes de winter in.