Tuinbericht

Week 43-2018: 25, 26, 27 oktober

Oogst deze week

  • knolselderij
  • pastinaak
  • boerenkool/palmool
  • klein kropje sla
  • meiraap of bietjes

Vorige week verzuchtte ik dat ik verlangde naar een lekkere herfstbui. Ondertussen is het weer herfstachtig geworden maar de regen blijft nog uit. Na de droge zomer, hebben we op 23 september een echte regendag gehad en daarna niet meer. De droogte heeft voordelen bij het oogsten. De aardpeer en pastinaak komt makkelijk en mooi schoon uit de grond maar sommige gewassen zoals de bietjes en de sla hadden wel wat regen kunnen gebruiken. Ze zijn een beetje klein.

Ik las dat (winter)peentelers, dit jaar, voordat ze hun wortels oogsten eerst even beregenen. Die moeten niet te schoon uit de grond komen. Juist als er wat zand of klei aan zit zijn ze beter bewaarbaar.

Zet alvast in je agenda: 10 november laatste oogstdag, 24 november van 15.00 tot 17.00 de jaarlijkse evaluatiebijeenkomst.

In de agenda op deze website vind je meer informatie over deze bijeenkomsten.

Over de oogst

Echte herfstkost. Maak een lekkere stamppot van aardappel, pastinaak, knolselderij en boerenkool.

De aardappel moet je elders halen. De pastinaak hebben we vandaag geoogst op Berkenrode en kan je ophalen in de schuur. De knolselderij staat op het land. Met de hand uit de grond trekken of eventueel een riek gebruiken.

Ik heb een tijdje geleden geschreven dat er van de boerenkool- en palmkool net als van de snijbiet wekelijks geoogst kon worden. Dat bleek toch niet geval. De planten hadden wat meer tijd nodig om aan te groeien. Neem deze week weer een lekkere portie mee. Trouwens, een compliment aan iedereen want er wordt heel netjes van deze kolen geoogst wordt.

Keuze uit bietjes of meiraap. Kijk even in de Groentebijbel die in de schuur ligt. Daarin staat een lekker recept voor een meiraaptaartje.

De tuin deze week

Aan veel dingen kan je merken dat het herfst is. De vacht van de poezen begint weer dik te worden, het roodborstje dat in de zomer in Noord-Europa verblijft is  terug, de oogst is bijna op.

De tuin blijkt een eldorado voor zaadetende vogels zoals vinken en puttertjes. Tot mijn vreugde eten ze ook van het zaad van de Afrikaantjes. Hoe meer hoe beter.

De zorgvragers zorgen ervoor dat er veel blad geharkt wordt. Dat composteren we en gebruiken we volgend najaar om de bedden een winterdeken te geven. Op Leyduin doen we vooral opruimklussen, op Berkenrode moeten we nog wat strijd leveren met kweekgras, een wortelonkruid dat sterk woekert. Gelukkig is er een aantal mensen die er veel genoegen aan beleeft om het met de riek uit de grond te halen.

Door de Afrikaantjes ziet de tuin in herfstlicht er prachtig uit. Ervan plukken mag ook deze week weer.

We zien jullie graag op de tuin.