Tuinbericht

Week 44-2018: 1, 2, 3 november

Oogst deze week

  • boeren- of palmkool
  • rode kool of spruiten
  • pompoen
  • ui
  • snijbiet/winterpostelein

Afgelopen zaterdag kwamen de oogstdiensters en de boekettenmaaksters bij elkaar. We hadden een fijne najaarszon en konden lekker buiten zitten. Niet iedereen was erbij maar degenen die er wel waren wisselden ervaringen en ideeën. Ik heb benadrukt hoe belangrijk zij voor de tuin zijn. De mensen van de oogstdienst zorgen voor gastvrijheid, een opgeruimde schuur en zijn een belangrijk aanspreekpunt voor bezoekers en nieuwe deelnemers. De boekettenmaaksters zorgen ervoor dat er wekenlang prachtige boeketten te koop zijn. Eerst fleuren de bloemen de schuur een tijdje op. Zodra ze verkocht zijn, zie je iemand er blij mee naar huis gaan.

Gelukkig gaan de meeste oogstdiensters en boekettenmaaksters volgend jaar hiermee door maar nieuwe aanwas is altijd welkom. Esther Bervoets die een aantal jaar de roosters voor de oogstdienst heeft gemaakt, wil hier mee stoppen. Wil je dat van haar overnemen, laat het dan weten.

Over de oogst

De voorlaatste oogstweek. De pompoenen, uien en rode kool mogen op. Van de spruiten laten we alleen de kleintjes nog aan de plant. Nog een keer boeren- of palmkool. Voor de liefhebber nog steeds snijbiet, winterpostelein en NZ-spinazie.

De tuin deze week

Er is een gewas dat we eind oktober/begin november in de grond stoppen. Knoflook. Dat is ondertussen gebeurd.  Wordt het een warme winter dan zie je de eerste groene puntjes al snel boven de grond komen. Bij koud weer duurt dat tot het voorjaar.

Als je onder de tuin “winterklaar maken” verstaat: de bedden kaal maken, het blad wegharken en alle stengels en uitlopers afknippen dan zie je dat wij dat allemaal niet doen. We gaan nog wel wat “wildgroei” weghalen zoals riet en bramenstruiken langs het hek en bij de windhaag en we gaan de grote, stenen waterbak bij de composthoop ontdoen van gras en ongewenste boompjes. Misschien wordt dat volgend jaar wel een mooie vijver.

De schuur is wel al een winterklaar gemaakt. De schoorsteen is geveegd, de mensen van de dagbesteding hebben gezorgd voor voldoende hout, omdat de deur van onderen niet goed sloot heeft Ineke daar een laag cement aangebracht, voor Mollie de poes staat een stoel klaar bij de kachel. Kortom, laat de winter maar komen!

Kom deze en volgend week nog oogsten. Daarna is het weer wachten tot het voorjaar!