Tuinbericht

Week 42-2018: 18, 19 en 20 oktober

Oogst deze week

  • aardpeer
  • pompoen
  • ui
  • meiraapjes
  • sla en andijvie
  • winterpostelein

Half oktober. Vanmiddag was het zo warm, windstil en droog op de tuin dat ik even verlangde naar een stevige herfstbui. Vreemde ervaring.

Deze week een mooie combinatie van bladgroenten en knollen.

Over de oogst

De winterpostelein is weer aangegroeid. Daar kan van gesneden worden. Er is ook nog steeds sla en andijvie. De roodlof die niet uit de grond getrokken (zoals de bedoeling was) maar afgesneden is, is weer aangegroeid. Voor de liefhebber.

De aardpeeroogst gaat van start. Trek de plant aan de steel uit de grond en graaf de aardpeer met een riek (altijd gevaar dat je de aardpeer spiest) of met de hand op. In de oogstwijzer vind je veel recepten o.a. van aardpeerchips en aardpeerpompoensoep. Niet te veel er van eten als je niet weet hoe je darmen en maag er op reageren.

De pompoen en ui liggen al een tijdje opgeslagen op de tuin. Tijd om ze naar jullie huizen te laten verhuizen.

We beginnen en eindigen het teeltseizoen ermee. Meiraapjes of te wel herfstraapjes. Hierbij een eenvoudig recept van raapjes met kastanjecampignons,  bijgerecht voor 2 personen.
Fruit een halve gesnipperde ui glazig in roomboter en bak de in plakjes gesneden ongeschilde raapjes even mee. Voeg een beetje water toe en laat het kort smoren tot het beetgaar is. Bak in een andere pan de andere halve ui met 250 gram kastanjechampignons gaar en blus dit af met balsamicoazijn. Meng alles door elkaar en breng het op smaak met zout en peper en roer er 2 takjes platte peterselie en 2 takjes dragon door. Lekker met bijv couscous, risotto of aardappelpuree.
De raapjes kan je ook ongeschild eten, rauw, in een gemengde salade.

De tuin deze week

Prachtig herfstlicht in de vroege ochtend en laat op de middag. Vogels die zingen alsof het voorjaar is. Steeds meer lege bedden en nu ook lege wijnstokken. Vorige week vrijdag zijn alle druiven (50 kilo) geplukt. Dat leverde na het verwijderen van de verschrompelde en onrijpe druiven, kneuzen, persen en overhevelen bijna 20 liter vloeistof op die nu staat te gisten. Volgend voorjaar kunnen we proeven. Hopelijk levert het zo’n 25 flessen lekkere wijn op.

We zien jullie graag op de tuin!