Tuinbericht

Week 40 – 2016 (6, 7, 8 oktober)

Oogst deze week

  • appels
  • pompoen
  • andijvie of sla
  • witlofpennen
  • knolselderij
  • sperzieboon
  • courgette/patisson

Over de oogst

Per aandeel deze week een paar lekkere Elstar-appels en een pompoen die we tijdens het oogsfeest geplukt hebben. Vorige week hebben we andijvie geoogst. Dat bed is nog niet helemaal leeg en we hebben ook krulandijvie die geoogst mag worden. De rode sla is de laatste sla van dit jaar.

Omdat een paar witlofplanten aan het afsterven waren hebben we ze nu allemaal van het land gehaald. Als je het leuk vindt mag je een paar witlofpennen meenemen om zelf witlof te trekken. Dat doe je op de volgende manier: Witlofpennen op gelijke lengte snijden, en dan in een emmer, grote bloempot of zoiets met (pot)grond zetten, dicht tegen elkaar aan.  1 keer water geven. Dan in donkere kast, schuur, zolder. Omgekeerde pot erbovenop kan ook, of lichtdichte zak erover. Hoe warmer hoe sneller de oogst. Als je de witlof voldoende groot vindt snijd je die af. Je kan de pennen laten staan om te kijken of het lukt om nog een keer witlof te trekken. In de oogstwijzer vind je meer informatie over witlof.

Je mag ook nog van de snijbiet en de Nieuw-Zeelandse spinazie snijden. Ook van de sperziebonen kan geoogst worden. Het is wel goed zoeken. Oogst alleen de bonen die al voldoende dik zijn.

De tuin deze week

Afgelopen zondag (2 oktober) vierden we ons oogstfeest. We oogsten samen de appels en pompoenen en gingen daar mee op de foto. Tijdens het nemen van de foto begon het al wat te druppelen. In de uren daarna kwam de regen geregeld met bakken de lucht uit. Het leek wel of alle regen die in de voorgaande weken niet gevallen was gewacht had op dit moment. De sfeer op het feest bleef echter opperbest. Veel mensen hadden heerlijke gerechten en zo hadden we tafels vol met lekker eten. De opslagschuur bleek zeer geschikt voor een optreden van zangeres Suzanne Roels en  de verblijfsschuur voor de Boothill B’s. Het Leyduinlied werd uit volle borst meegezongen. Deze keer met een speciaal couplet voor het afscheid van  Heleen Verdegaal die vanaf het begin de bloementuin onder haar hoede heeft genomen. Heleen gaat verhuizen naar Friesland en gaat ons daarom verlaten. Gelukkig is er ondertussen een sterke ploeg mensen die de bloementuin onderhoudt en de boeketten maakt want bij Moestuin Leyduin horen bloemen.

De komende dagen belooft het droog en zonnig weer te worden en gaan we door met het schoon maken van bedden waarna we winterrogge inzaaien en met het omzetten van de grote mesthoop. De omzetting moet er voor zorgen dat de mest begin volgend jaar voldoende gecomposteerd is om op het land aan te brengen. Ook gaan we naar Berkenrode om daar knolselderij en pompoen te oogsten.

Kijktip

Terwijl ik dit schrijf in een tuin in Holysloot hoor ik het prachtige geluid van overvliegende wulpen en het geruis van de bladeren in de bomen. Advies: trek er op uit om van de herfst te genieten. Van de kleuren en  van de vogeltrek. Ogen en oren wijd open. Aan de boskant van de tuin bij de zonnebloemen en de maïs liggen veel kastanjes. Het is fijn als die geraapt worden dan hoeven we volgend voorjaar geen zaailingen van kastanjebomen te verwijderen.

In het gedichtenkastje tegen de muur bij de poort zit een nieuw gedicht: Herfstdag van Rainer Maria Rilke.